whos_among_us

2013. július 4., csütörtök

Amerikai készlet adatok

Cushing, Oklahoma - stateimpact.npr.org
A tegnapi bejegyzésemben már utaltam rá, hogy a $100 feletti WTI árakban az egyiptomi események mellett fontos szerepe lehet a gazdaság meglódulásának és a nyári szezon megnövekedett üzemanyag fogyasztásának nagyobb arányú amerikai fogyasztásnak. A szokásos szerdai készlet adatok meg is mutatták, hogy az Egyesült Államok olaj készletei némileg leapadtak, ami az olaj árakat magasan tarthatja. Sőt a jelenlegi $101 környéki szintekről további drágulás is lehetséges, amíg a készletek relatíve alacsonyak.
Az Egyesült Államok Energetiaki Hivatalának (EIA) heti jelentpése szerint a múlt héten a készletek 10,35 millió hordóval apadtak, amiért az export erős csökkenése elsősorban a felelős a Hivatal szerint. A jelenlegi 383,79 millió hordós teljes készlet 9.68%-kal magasabb az 5 éves átlag szintjénél, de március 15 óta a legalacsonyabb szint. 
A jelentés kitér arra is, hogy az oklahomai Cushing kivételével (ahol 392 000 hordóval nőtt a készlet) a maradék öt riportolt területen csökkentek a felszínrehozott tartalékok. Cushing azért kivétel, mert ide érkeznek északról a nagy kőolajvezetékek, melyek szintet kifogyhatatlanul "öntik" az olajat a tárolókba.
A jelentés kitér a benzin készletek apadására és a hazai finomítói átbocsátás (kapacitás kihasználás) sok éves csúcsára.
A WTI és az amerikai tőzsdei benzin árak további növekedését vetithetik előre a készletek esetleges további csökkenésére vonatkozó adatok, pletykák és az amerikai gazdaságból érkező jó makroadatok. Az árak magasan maradását segítheti továbbá egy esetlegesen kiszélesedő egyiptomi válság és főleg az olaj szállítási útvonalak blokkolásának esetleges veszélye. (Bár a Blogger szerint a hadsereg tegnapi gyors hatalom átvétele és az elnök leváltását követő helyzet, melyet a nagyhatalmak is pozitívan fogadtak - senkinek nem hiányzik a térség felfordulása -, ez lényegében kizárt.) Ugyanakkor az árak dél felé fordulását segítheti a vezető devizákhoz képest erősődő dollár, a Kínából érkező negatív gazdasági adatok, a növekvő hazai készlet adatok, a tőzsdei indexek gyengülése.
A Blogger közép-hosszú távon nem vár $100 feletti olaj árakat, mivel ez az amerikai gazdaság épp megindult növekedését is visszahúzná. A készletek vélhetőleg helyre fognak billenni és kitermelési kapacitásból is van elég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.