whos_among_us

2013. július 2., kedd

Piaci trendek, melyeket érdemes lehet kereskedni

Nyár van és sok tekintetben uborkaszezon. Aki a piacokon kb követi a "Sell in May ..." irányelvet, az a spekulatív befektetéseitől a tavasz közepe, vége felé megszabadult, és annak számláin jelenleg csak a tartós befektetései meg egy jó csomó készpénz található.
A piac azonban jelenleg is tartogat olyan sztorikat, melyeket spekulatív célból megjátszhat bárki.

1.) Kötvény hozamok emelkedése
Sok elemző beszél róla a szaksajtóban, hogy a fejlett piaci kötvényhozamok csökkenésének korának lényegében vége (legalábbis egy időre). A FED és más jegybankok laza monetáris politikájának (melyeknek általában része a mesterségesen alacsonyan tartott kamatláb) lassan vége. A piac várakozása szerint kamatok akár belátható időn belül emelkedhetnek. Az amerikai gazdaság sorozatosan hozza a jobbnál jobb makró adatokat, melyek összességében pozitív hatást keltenek a piacokon. Mára azt is kedik megemészteni a befektetők, hogy a QE program sem tarthat örökké. A stimulus helyét átveheti az igazi gazdasági növekedés.
Európa is lassú kilábalás jeleit mutatja. Ez leginkább a német makro adatok mutatják. Tehát itt is nőhet a reálgazdaságba történő befektetések aránya.

2.) Yen gyengülése a dollárral szemben
Míg a FED eszközvásárlási programjának leállításán dolgozik (ami önmagában dollárerősítő), addig a BOJ hasonló programja szinte épp csak elkezdődött. A piacok a Yen további dollárral szembeni gyengülésére számítanak még hónapokon át.

USDJPY várható alakulása, ahogy a forecasts.org elemzői várják

3.) Kínai gazdasági növekedés további csökkenése
A korábbi blog bejegyzésemben ecseteltem a kínai ingatlan lufi problémáját. A piac prompt bedőlésre még nem számít, de a kockázatok emelkedését árazzák. Ez látható pl. a kínai részvény indexek alacsony szintjén. A trend változó ütemben folytatódhat mindaddig, míg a kínai kormány nem változtat jelenlegi gazdaságpolitikáján.

4.) Nyersanyagok, árupiaci termékek árának csökkenése
Az árakat elsősorban ezek a tényezők hűtik:
  • Kínai gazdaság lassulása (arany, ezüst. réz, nikkel, brent mind csökkenő trendben van, bár nyilván az amerikai és európai gazdaságok lassú felpörgése a folyamatot lassíthatják.)
  • Gabonák (kukorica, búza, szója) árát most főleg az határozza meg, hogy a pénteki USDA (USA mezőgazdasági minisztérium) szokásos havi jelentése rekord termőterületeket jelentett gabonából és az időjárás is "kegyes" eddig a terméshez. Tehát akár túlkínálat is kialakulhat a piacon gabonákból. Idén más nagy gabona termő országokból (pl búza szempontjából Oroszország, Ukrajna ilyen) sem érkeztek rossz hírek a terméssel kapcsolatban. A szakemberek idén túlkínálatra számítanak.
  • Egyes soft termékek esetén a kereslet esett vissza. Ilyen a kávé és a kakaó, de a cukor is. Mind lassú ereszkedő trendben csúszik várva azt az árat, amin a kereslet esetleg ismét élénkülhet.
5.) Amerikai részvény piac
Megoszlanak a vélemények. Az indexek jelenleg is nagyon magasan vannak. Az 1600 dollár feletti S&P500 és a 15000 pont közelében lévő DOW igen magas, de ha marad a piaci jó hangulat (tehát a FED nem jelent be nagy vágást a QE-ből, esetleg semmilyen vágást nem jelent be egyenőlre idén; nem kerül elő komolyan idén a kamat emelés; fiscal cliff nem visz el technikai csőd irányába, kínai európai és japán helyzet nem súlyosbodik, kötvény hozamok nem futnak egy szinten túl), AKKOR esetleg megnézhetjük év második felében az 1700-as szint környékét S&P500-ban.
Igaz az ellenkezője is. Ha a fenti problémák bármelyikére a piacok komoly esélyt látnak vagy bekövetkezik, az viheti lefelé a piacon az árakat.
Spekulatív befektetésekre akár az indexek, akár konkrét termékek esetében jó terep lehet egy volatilis piac

6.) VIX
A VIX index, melyet a CBOE vezet és amely a piac volatilitását mutatja, szintén képezheti remek spekulatív befektetések tárgyát. A VIX index változásait több termékkel is lekereskedhetjük. Kis befektetőknek főleg az ETF-eket javaslom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.