whos_among_us

2013. július 12., péntek

Piacok meglepődtek, majd megörültek

Az egyik talán legfontosabb és a piacok által leginkább várt esemény tegnap, szerdán a FOMC ülés jegyzőkönyének publikálása és Ben Bernanke sajtóval történő beszélgetése volt. A beszéd hatását a tőzsde tegnap csak részben tudta lereagálni, de az ázsiai hajnali, korareggeli kereskedés kiugróan pozitív hangulata előre vetítette az európai és ameriaki mai hangulatot is.
Bernanke által mondottakból az derült ki, hogy a QE3 csökkentés valóban egy nem túl távoli időpontban elkezdődhet és jövő év közepével a program leállhat, ha a gazdaság teljesítménye  visszaigazolja a FED által addigra remélt eredményeket (ezt a piacok már tudták, beárazták a kötvény vásárlási program ütemének őszi csökkentését - így Bernanke mondandójának ez a része megfelelt a várakozásoknak).
A piacot azonban meglepte a FED elnökének a következő kijelentése, melyet egy sajtó kérdés-felelet beszélgetésen mondott el: “There will not be an automatic increase in interest rate when unemployment hits 6.5%". Tehát az elnök szerint a FOMC a kamatot nem siet majd visszaemelni mihelyt a munkanélküliségi ráta eléri a 6,5%-os kívánt szintet.
A FED elnökének az az utalása is turbulenciát okozott, amikor párhuzamot vont az alacsony kamat szint és a kötvényvásárlási program között. Ugyan nem volt egyértelmű sokak szerint a kijelentés, de sokan úgy értelmezték, hogy a kötvényvásárlások is akár még sokáig maradhatnak ...
A részvény indexek egyből pozitívan reagáltak a Bernanke beszédre. A pénz az alacsony kamat szint mellett nem igyekszik majd vissza a biztonságosabb zónába. A kockázatos piacok és termékek, feltörekvő piaci részvények és kötvények jártak a legjobban a hírrel. A jó hangulat rossz hír hiányában kitartott egész csütörtökön. Az S&P500 1675,02 ponton zárta a napot 1,36%-os emelkedésben. Az index értéke újra megközelítette az 1687 pontos május közepi csúcsot.
EURUSD 2013.07.10/11 éjszakáján, Bernanke visszavágott az ECB és
a BOE előző heti nyilatkozataira - marketwatch.com
A Bernanke beszéd hatására a dollár hatalmasat gyengült az éjszaka az euróhoz képest. Az árfolyam 1,2887-ről reggelre, pár óra leforgása alatt, 1,3176-ig erősödött, majd a délelőtt folyamán valamelyest gyengült. 
Elemzők szerint a valuta háború egy újabb mozzanatát láthattuk. Bernanke lényegében visszavágott a pár nappal korábbi Draghi és a Carney beszédekre, amikor is az ECB és a BOE elnöke is explicite utalt rá, hogy hosszabb ideig maradhat az alacsony kamat szint, mely hatására az EUR és a GBP is gyengülésnek indult a dollárhoz képest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.