whos_among_us

2013. október 6., vasárnap

Trendek 2013-ban

Switch2Health Social Wellness Platform - egy teljesen új idea
a piacon - s2h.com
A gazdaság szereplői, a befektetők, elemzők, cég vezetők mind éles szemmel figyelik az ún korszellemet és a társadalmi, gazdasági, szociológiai, műszaki, technológiai, informatikai trendeket.
A trendek erősödése vagy gyengülése, a korszellem változása mind új és meglévő vállalkozásoknak adhat új lendületet vagy kezdhet el sűlyeszteni ereje teljében lévő gigászokat.
Aki a 80-es években Microsoft vagy Apple részvényekbe fektetett, az igen vastagon keresett azóta a jó megérzésén!
A Private Capital Blog is rendszeresen foglalkozik a témával és a következő - elsősorban - technológiai trendeket látja a Blogger megjelenni, kibontakozni vagy az előző évekből folytatódni az idei évben. Csoportosítás és priorizálás nélkül egy zanza:
  • tablet, smartphone: folytatódik a PC/notebook világ vezető szerepének ledöntése; ma már többen csatlakoznak az internetre ilyen eszközökről, mint PC-kről és notebook-okról.
  • second screen: otthon általában a televízió képernyőjét tekintjük első képernyőnek. A trend az, hogy egyre többen használják okos telefonjukat, tabletjüket televíyióyás közben. megnézik a műsorok honlapját, kikeresik a színészekről, filmekről szóló információkat, híreket. A folyamat marad.
  • NFC, digitális pénztárca, scanables: A telefonokban egyre több segédeszköz jelenik meg a digitális vásárlások és a bevásárlások és áruválasztások támogatására. Az ilyen eszközök terjedésével egész új kereskedelmi megoldások jelenhetnek meg és terjedhetnek el.
  • App-ok kora: az okos platformok terjedésével a Google Paly és az AppStore napról napra jelennek meg alkalmazások százai, ezrei ... Ma már szinte mindenre van App, sőt tőbb fajta is. A különbség közöttük a dizájn, a kezelhetőség, a rendszeres frissítések, a szolgáltatás egészének kidolgozottsága, minősége. A verseny óriási. Ugyanakkor a következő években is számos startup indul majd el termékeivel, de a meglévő vállalkozások is egyre nagyobb számban készítik el saját szoftverüket az okos platformok mögötti szoftver áruházakba. Aki lemarad, az kimarad!
  • Android and iOS dominancia: mindenki más nagyon le van maradva és nem látszik közeli esély a felzárkózásra ...
  • helyfüggő szolgáltatások, a helyszín, mint kulcs információ: a google maps, mint alapinfrastruktúra és a mobil eszközökben általánossá vált GPS vevők együttese "robbantotta be" a Waze-hoz és a Foursquare-hez hasonló megoldások terjedését.
  • szenzorok, érzékelők mindenhol: az okos eszközökhöz közvetlenül vagy az internet segítségével egyre több érzékelőt, kamerát, számlálót, műszert csatlakoztatunk majd, melyek segítségével egyre több alkalmazás segíti majd a hétköznapjainkat
  • wearables, hordható kütyük: okosóra, okos ruhadarabok, okosékszer, google glass és hasonmásai. A következő években számos ilyen megoldás kerülhet elő akár startup-ok, akár gigászok boszorkánykonyhájából.
  • 3D nyomtatás: erről a trendről a blog már korábban is beszámolt. A 3D nyomtatás sok szakmát változtathat meg jelentősen. A dizájnerek, tervezők pedig megálmodhatnak olyan formákat is, melyek kis szériás gyártása korábban gazdaságilag nem érte meg. Számos szakmában jelenik meg a következő években.
  • papírmentes ügymenet: e-számla, e-mail, e-ügyintézés, e-formok, workflow rendszerek a vállaltokon belül és kivül.
  • felhő alapú szolgáltatások: a trend évek óta segzít az üzemeltetési szolgáltatások optimális szinten tartásához.
  • big data rendszerek: óriási adat mennyiség keletkezik napról napra a legkülönbözőbb rendszerekben. Ebből a halmazból folyamatosan értékes és értelmes adatok, következtetések levonása, trendek felismerése, döntések támogatása hatalmas feladat.
  • digitális silók: ezek a megoldások eddig is népszerűek voltak (SEM, Expedia, Google News)
  • szoftvereknél még több vizuális élmény és egyszerűbb, felhasználó barátabb használat
  • cryptocurrencies: a bitcoin, a litecoin és társai mind aranykorát éli. A szakembereket is nagyon megosztja az ilyen, pusztán a rendszer által garantált pénzek létezése. Az egyik legfontosabb félelem, hogy a hatóságok által ellenőrizhetetlen a pénzek mozgása, ami hihetetlen lehetőséget kínál a szervezett bűnözés, az adócsalók és a terroristák számára. Ugyanakkor lehetőség az átlagembernek, hogy kikerülje a szervek mindenre kiterjedő figyelését, adatgyűjtését, hogy kinél, mikor mit vásárol, hol jár, mi az érdeklődése, stb. Az ilyen fizetőeszközök és a kapcsolódó tőzsdék a következő években is terjedni fognak.
  • tematizálódó közösségi hálózatok trendje folytatódik: a facebook, mint alap hálózat mára vitathatatlan mára, de mellette felnőttek és nőnek kisebb és nagyobb egyébb rendszerek (LinkedIn, Twitter, Pintrest, Tumblr, Youtube, Bebo, stb.)
  • arc és tárgy felismerők szoftverekbe építve: a facebookon mindenki találkozhat vele a feltöltött fotók esetén, de a fényképezőgépekben, mobiltelefonokban is kezd terjedni.
  • micro job sites: taskrabbit.com, etc, az ilyen alaklmazások számos embert segíthetnek majd alkalmi megbízásokhoz.
  • on-demand TV és rádió, podcasting: a nagy sávszélességű internet és a különböző cél alkalmazások (Apple TV, WD TV Live, Boxee Box, stb.) terjedésével óhatatlan az online on-demand média előretörése. A Netflix és más média tartalom szolgáltatók terjedése és sikere is ezt támogatja.
  • e-könyv és e-olvasó: a digitális és a hagyományos könyv harca mára lényegében eldőlt. Az Amazon ma már egyértelműen több e-könyvet ad el, mint papír alapút. A média terjedéséhez természetesen hozzátartozik, hogy a kindle mellett ma már az összes okos platformon működnek olvasó programok. Idehaza és általában Kelet és Közép-Európában még a digitális könyv robbanás előtt vagyunk.
  • crowdfounding, social finance: Splitwise, OU1, Group Expense, Friend Cash, stb
  • media készítés és megosztás robbanása folytatódik: a fotók mellett egyre több videót és hangot osztunk meg a közösségi médiákon; az ezek tárolásához, továbbításához, szerkesztéséhez, stb. kapcsolódó alkalmazások felhasználóiköre bővülni fog
  • személyiség, adat és információvédelem: amióta kiszivárgott, hogy milyen módszerekkel figyelik a nagyobb és demokratikusabb államok is saját lakosságukat, vállalkozásokat az interneten, komoly lendületet vett a biztonságra és a személyes tevékenység elrejtésére, a privát szférát védő alkalmazások köre. A londoni és bostoni események után pedig egyre több várost szerelhetnek majd fel olyan inteligens megoldásokkal, melyek a beérkező számtalan kamera és mikrofon jelét figyelik, elemzik: ahol egy forgalmas utcán, metrón nem lehet "véletlenül" elhagyni egy hátizsákot, vagy más gyanús dolgot művelni az utcán anélkül, hogy az a rendszer pillanatok alatt le ne fülelje és oda ne irányítania utcai egységeket. A téma kapcsán számos jogi kérdésben kell majd társadalmi viták sorozatát lefojtatni. (pl. a biológiai egyedi azonosítók állami tárolhatósága)
  • BYOD (Bring Your Own Devices) - a fő trend folytatódik MDM megoldásokkal, licensz managementtel és más eszközökkel.
  • másold le, mert sikeres: A sikeres dizájn és működési elemeket, megoldásokat régóta másolják a konkurensek. Ez mára bevett része az üzletnek keleten és sajnos nyugaton, az ennek kapcsán induló szabadalmi perek sorozataival együtt. Gondoljunk csak az Apple és a Samsung számos perére az utóbbi években. A témában korábban a Blogger már közzétett egy bejegyzést. Mára számos vállalkozás készít lényegesen olcsóbb terméket, melyek nagyon hasonlóak a nagy brandek "eredeti" megoldásaihoz (melyek egyébként sokszor már maguk sem teljesen eredetiek).
  • hazatelepülő szolgáltató központok: számos nagyvállalat telepíti haza vagy legalábbis azonos kontinensre (Észak-Amerikába vagy Európába) a korábban olcsó, de képzett munkaerő tömegeivel rendelkező távoli országokba telepített szolgáltató központjait, üzemeltetési egységeit. Mára Európa és Észak-Amerika egyes területei is lényegében versenyképesek a fejlődő térségek fejlettebb részeivel. Az azonos jogi környezet és a fizikai közeléség egy sor költséget spórol a cégnek. A világválság után pedig szükség volt/van új munkahelyekre odahaza is. A politika így minden módon ösztönözi a munkahelyek hazahozását. A trend folytatódni fog.
  • scanable bussineses: a QR kódok használatára alapuló üzleti megoldások és modellek menetelése folytatódni fog. (lásd pl. a lenti dán példát)
  • e-learning and e-schooling: a modern életnek része az "egész életen át tartó" tanulás. Ez mára jórészt a munka melletti tanulást jelenti. Ehhez legjobban az e-learning és távoktatási rendszerek, megoldások tartoznak. A mai sávszélességek mellett egy-egy iskolai előadást video streamen otthonról is megnézhetünk. Az előadás jegyzeteit letölthetjük, a kapcsolódó jegyzeteket, könyveket e-book formájában letölthetjük, internetes áruházakban megvásárolhatjuk. Vizsgázhatunk tesztek kitöltésével vagy konzultálhatunk, szóbeli vizsgázhatunk skype-on vagy más hasonló megoldások segítségével. Mindezt tehetjük otthonról vagy a munkahelyünkről egy tárgyalóból.
  • forma és funkció - különleges, egyeditervek alapján készülő hétköznapi vagy vadonat új tárgyak, használati eszközök. A high-tec és high-design összekapcsolódik. A megjelenés, az egyediség épp olyan fontos a tárgyak külső és szoftveres megjelenésében, sőt még a csomagolás tekintetében is.
  • elektromos autó, mint 2. autó: a Tesla sztorit követve az elektromos autózás hatalmas fejlődésen megy keresztül. Az akkumlátorok, a gyors töltők, a motorok mind nagy ütemben fejlődnek. A Tesla vásárlói szinte mind elégedettek autójukkal és a felmérésekből kiderül az is, hogy általában 2. vagy többedik autó a Tesla S modellje a családban. (A korábban gyártott és forgalmazott Roadster-re ez még inkább igaz volt.) Jelenleg a tapasztalatszerzés időszaka folyik az elektromos autózásban, de a Tesla sikere kapcsán várhatóan gyorsan be fog kapcsolni 
  • zöldenergiás rendszerek: egyre több és több megoldás áll rendelkezésre a kisebb energiás családi rendszerektől, a nagy teljesítményű ipari megoldásokig. A rendszerek ára és a termelt energia egyre gazdaságosabb. A már-már megszokott megoldások mellett egyre több újszerű megoldás jut ki a labor körülmények közül az üzleti alapokra. A folyamatnak jelentős lökést adott a fukusimai szerencsétlenség. Nézőpontom szerint ez az egyik terület, ahol a következő 15 évben azzal együtt óriási fejlődést látunk majd, hogy a földgáz és kőolaj árak a belépő alternatív források miatt vélhetőleg nem fognak robbanás szerűen megnőni.
  • játékok mindenfelé: a magszokott számítógépes játékok mellett megjelennek egészen új trendek. Az egyik ilyen fontos irány az S2H melynél a sport, a mozgás során megszerezhető pontok válthatók át incentive-ekre, a másik a SIFTEO kockái, ahol egymástól teljesen különálló eszközök együtt állnak össze valamilyen szórakoztató rendszerré, alkalmazássá. A hagyományos játékok terén a grafikai élmény, az interaktivitás, a válaszható, egyedi történet, a fizikai világot hűen tükröző történések kínálnak komoly élményt. Természetesen fejlődnek a közösségi oldalakon vagy azokon keresztül elérhető játékok is. Itt a Facebook a "nehézfiú", de pl. orosz, kínai, japán és más ázsiai területeken számos alternatív platform kínál közösségi platformokra épülő játékokat. Ezen a linken elérhető infografika a közösségi játékokról tár fel további információkat. A Blogger a terület további jelentős fejlődését várja elsősorban a fejlődő országok, régiókban.
Dán SuperBest lánc első mobil szupermarketjében folyik a vásárlás - hesehus.dk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.