whos_among_us

2013. november 29., péntek

Cryptocurrency boom

BTC/USD árfolyam - az ár november elejétől ugrott
- investing.com
A különböző cryptocurrency pénzek egyre inkább aranykorukat élik. Erről számos cikk jelent meg az utóbbi időben. Tegnap épp a SmartCommerce Blog tudatta, hogy a BitCoin átlépte a varázslatos $1000-os határt. A Bitcoin (BTC) árfolyama jelenleg meghaladta az arany unciánkénti árát, de ez főleg akkor "ijesztő", ha megnézzük, hogy az évet $13,55-on kezdte. A BTC ára november első napjaiban még csak alig valamivel $200 felett volt. Ma reggel $1241-on hagyta el a sárga fém árát. 
Egy másik hasonló termék a LiteCoin (LTC) árfolyama 3 nap alatt közel 400%-ot ugrott! (A különböző crypto-devizák kereszt-árfolyamait pl. itt nézheted meg.)
A hihetetlen ütemű kereslet mögött a hivatalos amerikai kormányzati szervek és a FED pálfordulása áll. Úgy tűnik a témával foglalkozó kongresszusi bizottság és a FED sem látja immár ördögtöl valónak a crypto-devizákat. (Ha nem tudod legyőzni, állj az élére! - jutott eszébe erről a Bloggernek.) A folyamat lényegében abba az irányba mutat, hogy be fognak kerülni a hivatalos kormányzati szervek által is elfogadott portékák közé, ami hatalmas keresletet indított el és ugrás szerűen növelte pár nap alatt az ilyen termékek árát az egekbe.
Blogger megjegyzései: 
  • Az árfolyam egyenlőre nagyon hektikus! Az elmúlt 24 órában ~20%-os változás is volt az árban! Csak a cikk írása közben $100 mozgás volt. (Most épp lefelé.) A Blogger szerint a BTC/USD jelenleg "feketeöves pálya" az átlag befektetőknek, de a profi daytrederek mekkája lehet, amíg ez így marad.
  • A crypto-devizák a Blogger számára (most, hogy kvázi legálissak lettek), sok szempontból nagyon hasonlónak tűnik az aranyhoz. A kormány szervek pálfordulása miatt a kereslet (és az ár) - a hyphe miatt is - egy ideig vélhetőleg felfele fog nyomulni. Még érdemes lehet spekulatíve beszállni! Az ár napról napra megy feljebb. Egy túllőtt szintről vélhetőleg korrigálni fog a BTC/USD (ki árazódik a hyphe hatás) és létrejöhet egy "normál" kereslet kínálati szint. Innentől a BTC iránt - vélhetőleg - akkor lesz nagyobb a kereslet, ha valami nagyobb gazdasági "para" lesz a világban. (Lásd pl. a ciprusi eseményekett korábban, ahol ugye a betétesek nem tudták kiutalni a pénzüket (amit egyáltalán ki tudtak venni a bankból) az országból a problémás időszakban és külföldre vinni, mert a külföldi tranzakciók nem mentek, de bitcoinra váltva pl. sokan biztonságba tudták tenni vagyonkájuk megmaradt részét.)
  • Az árfolyamot hosszú távon befolyásolhatja, hogy több fajta crypto-deviza van jelenleg is forgalomban (LiteCoin, NameCoin, DevCoin, IXCoin, PPCoin, TerraCoin, FreiCoin, PrimeCoin, FeatherCoin). A BitCoin csak a legismertebb verzió. Azonban, ha legálisak lesznek, gyorsan nőhet a konkurensek száma, ami a piacon lévő többi termék mögül vehet ki keresletet.
  • Szinte biztos, hogy az amerikai (és talán a többi ország) kormányzati szervei valamilyen (még nem létező) szabályozást akarnak majd tenni a crypto-devizák köré. Tehát bizonyos feltételeknek meg kell majd felelniük. Az adó elkerülés és a bűnözés, terrorizmus finanszírozása nyilván nem lehet elfogadott ... Ezt valamilyen módon majd meg akarják oldani. Mivel a megoldás még nem ismert, ez hozhat be némi kockázatot a hosszabb távon befektetőknek. (Főleg akik magas áron szállnak majd be.)
  • A crypto-devizák "működőképességének" fontos részei azok az elektronikus tőzsdék, ahol egyfelől eladó és vevő megtalálja egymást és kialakul az árfolyam. A hírtelen megnövekedett kereslet miatt korábban is volt már probléma a japán Mt Gox tőzsdével idén tavasszal, ami az akkor az árfolyamot is romba döntötte. A Blogger jelenleg úgy gondolja (bár ez csak sejtés), hogy a crypto-deviza tőzsdék infrastruktúrái még nem tartanak ott, hogy az elvárt működési biztonsággal működhessenek. Akár egy cyber támadásra, akár egy hirtelen megnövekedett terhelésre, akár más üzemeltetési probléma vélhetőleg ezen intézmények infrastuktúrái nem felkészültek minden szempontból. - Már csak az idő rövidsége miatt sem. Egy nagy tőzsde műszaki összeomlása belökheti az árat és erodálhatja a bizalmat a deviza iránt.
  • Aki csak az árfolyamra szeretne spekulálni nem feltétlenül kell effektíve crypto-devizákat vásárolnia! Egyenlőre a BitCoin-nak van már opciós piaca.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.