whos_among_us

2013. november 1., péntek

Német ingatlan piac: nincs buborék

Bő egy héttel ezelőtt a Bundes Bank kiadott egy figyelmeztetést a német lakásárak nagy ütemű növekedéséről és szinte riadót fújt egy új potenciális ingatlan buborékra vonatkozóan. A hírrel több nemzetközi és hazai gazdasági sajtó termék (pl. WSJ online) is foglalkozott akkor.

Német ingatlan árak alakulása, Berlinben a legnagyobb az ugrás - sueddeutsche.de
A minap olvastam egy nagyon jó összefoglalót Zsiday Viktort blogján, melyet az említett hír kapcsán tett közzé a neves hazai guru. Ennek lényege, hogy Németországban a német emberek "zsebében" az elmúlt években (a német versenyképesség javítása miatt) kevesebb pénz mardt. Aminek hatására az ingatlan árak is elmaradtak más európai országok ingatlan áraihoz, illetve azok növekedéséhez képest. Miután a válság alatt és után mindenki Németországba hordta a pénzét és az EUR kamat is alacsony, így az ország dúskál a pénzben, amiből több jut bérekre és olcsó hitelekre is. Olcsó tehát jelzálog hitelt felvenni és nő a kereslet ismét az ingatlan tekintetében. (Ez egyébként az ottani piacon fontos bérleti díjakat is lassan emeli. - Blogger) Az ár növekedés így nem buborék, hanem inkább a korábbi lemaradás behozása. Viktor szerint a trend nem is fog mostanában megállni, hiszen európai összehasonlításban a német igatlan árak még mindíg olcsók.

Érdemes lehet befektetői szemmel is elmélázni ezen a helyzeten. Vajon milyen ágazatoknak, papíroknak kedvez a trend? Természetesen az egyik szegmens a német építőipar lehet, a másik az ingatlan kereskedelem és ingatlan bérbeadás. A Bloggernek a szektoron belül a következő nagy német tőzsdén jegyzett vállalatok jutnak eszébe: az építőipari cégek közül: InCity AG, Hochtief (bár ez utóbbinak bevételei inkább globálisak); az ingatlan kezelő, bérbeadó vállalatok közül: Deutsche Wohnen, Deutsche Annington, Gagfah, GSW Immobilien (mely hamarosan fúzionál a Deutsche Wohnen-nel), TAG Immobilien, LEG Immobilien.

A német lakossági ingatlan piac specialitásaival és az itt mozgó tőzsdei cégekkel az Economist egy nem rég megjelent cikke szintén foglalkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.