whos_among_us

2013. december 24., kedd

Befektetések iránya 2014-ben

Az év vége felé a legtöbb befektető elemzi az idei eredményeit és gondolkodik az elkövetkező időszak lehetőségein. December végé felé a Private Capital Blog is jelen posztban szeretné közzétenni a következő időszak potenciális befektetési lehetőségeit.
 • Az amerikai piacot jól mutató S&P500 részvény index az idei évben kb 30%-kal emelkedett. 1945 után mindössze 18 olyan év volt, amikor az index 20%-nál nagyobb növekedést mutatott egy adott évben. A Blogger a következő évben továbbra is az amerikai részvény árak emelkedésében hisz. Igaz, a jelenlegi magasságokból könnyen jöhet egy átlagos 8-10%-os korrekció. Egyes elemzők akár ennél nagyobb korrekciót is el tudnak képzelni. Az S&P Capital IQ előrejelzése egy 10-20% közötti esést tart leginkább valószínűnek, de az év egészére mégis további növekedést gondolnak az index tekintetében. A Goldman Sachs novemberben még 1900-as fair S&P 500 értéket publikált. A Wharton egyetem professzora, Jeremy Siegel, szintén novemberben, 2000 pontos fair S&P 500 értékről beszélt egy internetes alőadásában.
 • A fejlett kötvénypiacok tekintetében folytatódni fog a hozam emelkedés - várja szinte minden elemző és a Blogger is. Ez a piaci áruk esését jelenti. A FED hamarosan megkezdi kötvényvásárlási programjának (azaz a dollár nyomtatásnak) visszavágását. (A közgazdászok 2014-re az új pénzből mesterségesen megteremtett kötvényvásárlások teljes visszafogását várják.) Eközben a FED jegybankárok azt is egyértelművé tették, hogy 2015-ben már akár elindulhat a jelenleg 0% közeli amerikai alapkamat emelése, bár addig nem. A kötvényvásárlások visszafogása közvetlenül kereslet csökkenést okoz a fejlett állampapír piacokon, ami leviszi az árakat (azaz a hozamokat felfelé nyomja). Ezért, aki nagy mennyiségben zsákolt ilyen (eddig inkább "nyerő" papírokat), az vélhetőleg elkezdi realizálni a hasznát és legalább részben piacra dobni őket, ami persze további hozamemelkedést okozhat. A folyamat erősíti a dollárt, hiszen készpénz keresletet támaszt. Ha a fenti folyamatok működnek, akkor ezeken azok kereshetnek 2014-ben, akik a dollár erősödésére és a kötvényhozamok emelkedésére spekulálnak. Ez lényegében azt jelenti, hogy csökkentsd a portfoliódban a fejlett piaci állampapírokat és vegyél dollárt. Származtatott terméken keresztül is lehet profitálni a kötvény hozamok emelkedésén.
 • Az ameikai részvények áremelkedését - a javuló amerikai gazdasági teljesítmény mellett -  a kötvény piacról részben kiáramló pénz tovább hajthatja.
 • Aki részvénypiaci befektetésen töri a fejét, annak a guruk elsősorban azon vállalatok papírjait ajánlják, melyek globálisan termelnek és szerzik árbevételüket. Ilyenek például a Coca-Cola, McDonalds, Oracle, Visa, Amex, Google, Apple, Johnson & Johnson ... stb. 
 • A várakozások szerint az amerikai gazdasági talpraállásából a legnagyobbat azok a "kisebb" helyi, amerikai bankok profitálják majd, melyek jelenleg még meglehetősen alulértékeltek.
 • Az Egyesült Államok egyre több gyártási folyamatot hoz haza (főleg Ázsiából). Egyre nagyobb az ázsiója az odahaza termelt áruknak, szolgáltatásoknak. A javuló foglalkoztatási adatokból és a többi gazdaság élénkülést mutató számokból arra lehet következtetni, hogy a polgárok egyre többet és többet költenek majd fogyasztói javakra. Az ilyen termékeket előállító vállalatok papírjai is jó befektetések lehetnek. A guruk a háztartási cikkeket gyártó, a frissítő italokat készítő cégeket, az autó ipari vállalatokat, a média cégeket, a lakás építőket, a kiskereskedelmi és étterem, szálloda láncokat favorizálják. De persze sok egyedi story is lehet jó a piacon.
 • Az európai vállalatok részvényeit a piac inkább alulértékeltnek tartja. A német nagykoalíció a befektetői bizalmat növeli, így a fejlett európai részvénzpiacon továbbra is érdemes lehet vásárolni.
 • A japán jegybank és a kormány is a yen gyengítésében és infláció gerjesztésében érdekelt. A folyamatban a japán részvények emelkednek a yen pedig gyengül a fő devizákkal szemben.
 • Arany ára az elmúlt 30 évben - marketwatch.com
 • A nemesfémek lassan teljesen elveszítik a szuper biztonsági, "pánik" befektetési eszköz szerepüket. A nagy gazdaságok emelkedése töretlen. Az arany és az ezüst idén jelentős esésen van túl, de további ereszkedésére számítanak a profik.
 • A foszilis energiahordozók ára az amerikai piacon inkább sűlyedni fog, tekintettel arra, hogy az USA egyre nagyobb mennyiségben hoz fel olajat és földgázt a saját forrásaiból. A kitermelés folyamatosan nő, ami előbb utóbb az árak mérséklődéséhez vezethet. 2014-re a WTI átlagárát bőven a jelenlegi szintek alá várják a profik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.