whos_among_us

2014. október 25., szombat

39,3 millió darab iPhone fogyott a negyedévben, piaci optimizmus a héten

A héten igen sok kisebb és nagyobb vállalat tette közzé gyorsjelentését, de ez mellett ismét visszatért a piaci optimizmus. Az idexek kezdenek visszaerősödni csúcsközeli szintjeikhez, méghozzá meredeken. A jókedvnek több oka is van.
  • A vártnál több cég jelentése lett várt vagy várakozáson felüli.
    FED, ECB, BOE mérlegfőösszegének
    alakulása a GDP %-ában -
    macrobusiness.com.au
    likviditás és volatilitás összefüggése -
    magas likviditás elnyomja a volatilitást
    - macrobusiness.com.au
  • A FED kormányzó tanácsa (FOMC) jövő héten dönt a QE3 program teljes leállításáról. Azonban a héten több olyan jelzés is napvilágrakerült, ami arra utal, hogy egyáltalán nem biztos, hogy jövőhéten kivezetik a programot ... Talán igen, talán nem ... (A Blogger egyébként hisz benne, hogy az eredeti ütemterv szerint leállítják a maradék 15 milliárd dolláros kötvényvásárlásokat; de itt jegyezném meg: a Blogger nem amerikai jegybankár.)
  • A közelgő kamatemelés szintén nem olyan biztosan "közeli". Több elemző szerint a korábban 2015 első felére, közepére várt lépéssel a FED akár jövő év végéig is várhat majd. A piac számára ez azt jelenti, hogy addig maradnak a kockázatosabb termékek, ha hozamot akar látni bárki a tőkéjén.
  • Az elmúlt hónapok laza monetáris politikájának következtében a FED mérlegfőösszege gigantikus méretűre (4,48 billiárd USD) duzzadt. A kötvények többségét vélhetőleg lejáratig tartják majd. Komoly terv nincs a felvásárolt hosszú lejáratú kötvények mennyiségének érdemi csökkentésére.
  • Az ECB elkezdett francia kötvényeket vásárolni, sőt kiderült, hogy európai országok kötvényei mellett európai cégek kötvényeit is tervezik vásárolni.
  • Pár jó makroadat érkezett Európából a hét végére, ami ismét csak segítette a bizalom helyteállását.
Az eheti vállalati gyorsjelentők és jelentések közül most nézzünk egy zanzát:
  • IBM (IBM): Hétfőn piacnyitás előtt jelentett az egyik legfontosabb DOW komponens, az IBM.  A vállalat részvényei 7%-ot zuhantak, magával rántva a DOW-t is, miután katasztrófával felérő gyorsjelentését közzétette. A részvényenkénti profit egy év alatt 8%-ot esett, a tisztított eredmény pedig 10%-ot. Az elemzők által várt értéktől pedig gigantikus volt a távolság. A "Nagy Kék" árbevétele is 4%-ot esett év/év alapon. Az elemzők bevétel soron is lényegesen többet vártak. Az IBM bevételei a BRIC országokban 7%-ot, az ázsiai régióban 8%-ot estek. Az észak-amerikai bevételek is 2%-ot ereszkedtek. Részletek itt.
  • iPhone korábbi eladások és az aktuális becslés
    - marketwatch.com

  • Apple (AAPL): A hétfői nap gyászos kezdésén az Apple szépített várakozáson felüli számaival. EPS $1,42, árbevétel $42,1 milliárd. Az elemzők $1,30-os EPS-t és $40 milliárdos árbevételt vártak. A cég a negyedév során 39,3 millió darab iPhone-t adott el, míg a vállalatot figyelő elemzők mindössze 38 millió eladott darabot vártak. A Mac számítógépek esetében is a vártnál jobb eladásokat jelentett a cég. Az iPad-ek eladása viszont várt alatt sikerült. Ez összefüggésben lehet azzal is, hogy az új iPad Air 2-t a negyedév lezárultával, októberben jelentették be és vélhetőleg sokan megvárták vásárlásukkal az új gép elérhetőségét. A részvény ára a $98 környéki hétfői árszintekről pénteken $105,25-on fejezte be a hetet. Többen további emelkedésre számítanak. Az Apple a legtöbb bróker cégnél és befektetési banknál vétel minősítésen van.
  • Chipotle Mexican Grill (CMG): A Blogger egyik kedvence.Az organikus ételeivel egyre több ügyfelet vonz át a konkurens "hagyományos" gyorséttermekből az USA-ban. A vállalat szinte minden számban verte a várakozást, azonban a cég számait részletesebben megvizsgálva az elemzők több problémát is találtak ami a jövőbeli növekedést nehezítheti. Részletek itt.
  • SAP: A német szofter óriás is hétfőn tette közzé számait, melyek a vártnál jobbak lettek. EPS €0.84, míg egy éve €0.78 volt, ami 8% emelkedés. Az elemzői becsléshez képest 13,8%-kal lett jobb az eredmény! Az árbevétel 5%-ot ugott év/év, de a várakozás alatt maradt. A részvény 4,8%-ot esett. Részletek itt.
  • McDonald's (MCD): Az IBM mellett a hét másik komoly vesztese a Meki. EPS $1.09, míg a várt érték $1.37 volt, de tavaly még $1.52-et jelentett az étterem lánc. A nettó bevétel 30%-ot esett év/év alapon! Az árbevétel szintén brutálisan zuhant: $7.32 milliárdról $6.99 milliárdra. Az elemzők $7.18 milliárdot vártak. A katasztrófa mögött a cég a kínai élelmiszer beszállítói botrányt említi. A Meki problémáiról a Blogger már posztolt korábban. Az eredményről részletesen.
  • Coca-Cola (KO): Sajnos az üdítőipari óriás riportja sem sikerült jól. A cég eladásai a negyedévben 12 milliárd dollárról 11,98 milliárdra esett, pedig az elemzők 12,1 milliárd dolláros eladásra számított. A profit 14%-ot esett. (EPS $0,48, 12 hónappal korábban $0,54 volt és az elemzők $0,53-t vártak.) A Bloomberg részletes beszámolója itt.
  • Yahoo! Inc (YHOO): Az internetes világcég mind profitját, mind árbevételét növelni tudta, de a vállalat profiljához, központi tevékenységéhez kapcsolódó bevétel és profit csökkent. Az Alibaba piacralépésekor értékesített részvénycsomagjáért kapott hatalmas készpénz viszont komoly lehetőség a Yahoo részére, hogy felvásárlásba vagy akvizícióba kezdjen. A vállalat eredményeiről részletesen itt olvashatunk (többek között). A cég részvényei komoly emelkedésbe kapcsoltak a hét során.
  • Az amerikai mobil piac - cnn.com
  • Verizon Communications Inc (VZ): a legnagyobb észak-amerikai mobil operátor profitja 1 centtel elmaradt az elemzői várakozásoktól, de a soron következő hónapokban várható hatalmas új iPhone értékesítés a jövőbeli kilátásait javíthatja az operátornak. A profit elmaradása mögött az amerikai telco cégek közötti brutális konkurencia harc áll. A hírre a VZ árfolyama némileg esett, de péntekre a papír ledolgozta hátrányát. A Verzion jelenleg 55 centes osztalékot fizet negyedévente minden részvénye után, ami a papír jelenlegi értékeltségén 4,51%-os éves hozamot jelent! A cég a negyedévben jelentősen növelte új ügyfeleinek számát.
  • AT&T Inc (T): Az amerikai mamut telco profitja elmaradt a várakozástól, bár a mobil üzletág bevételei a várt felett alakultak és sikerült 2 millió új előfizetőt is szerezniük a negyedév során, melyből 500k a GM alutóiba beépített kártya. A részvény 2%-ot esett a hét közepén. Az AT&T a Blogger nagyon nagy kedvenc osztalékfizető papírja. A telco gigász 46 centet fizet részvényenként, ami 5,43%-os éves hozamnak felel jelenleg meg. Részletek itt.
  • Boeing Co (BA): A vállalat profitja 13%-ot, míg profitja 7%-ot nőtt. A cég 186 kereskedelmi forgalomban lévő repülőgépet gyártott le a negyedév során. A papír ára 4,5%-ot esett szerdán , mert a befektetők elégtelennek találták a Boeing költségcsökkentő aktivitását az új 787 Dreamliner fejlesztésével kapcsolatban. Részletek itt.
  • General Motors Co (GM): A vezető amerikai autóipari vállalat minden várakozáson felüli profitot, $1,38 milliárdot jelentett. Míg az árbevétele egészen $39,3 milliárdig szaladt. A részvényenkénti profit a tavalyi 51 cent helyett idén 97 centig szaladt! Az elemzők  95 centet vártak. A részvény 1,5%-ot emelkedett a hírre, majd a hét további részében inkább korigált a hét elején látott szintekig. Részletek itt.
  • Yelp Inc (YELP): Az internetes vállalat profitja 5 cent lett részvényenként, ami 2 centtel verte a várakozást és 1 centtel a 12 hónappal korábbi profitot. Az árbevétel 67%-ot ugrott! A részvény mégis több, mint 13%-ot zakózott, mivel a Yelp a 4. negyedévre visszavágta bevétel várakozását, és így az az előzetes várakozások alatt maradt. A negyedév során 40%-kal nőtt a nemzetközi forgalom, ami 30 millió új egyedi ügyfelet jelent. A cég a honkongi és a chillei piacra lépett be az elmúlt 3 hónapban. A Zacks-nél és a Bloggernél is eladás tábla lóg a papír mellett. Részletek itt.
  • Microsoft Corp (MSFT): a szoftver óriás papírjai 4%-ot emelkedtek a jelentést követően. A részvényenkénti profit 5 centtel verte az előzetes várakozást, míg az árbevtel 10%-ot ugrott! További részletek itt.
  • Ford (F): A másik nagy amerikai autó gyártó vállalat profitja a vártnál jobban ereszkedett a számos új modell fejlesztése miatt. EPS 24 cent, várt érték 19 cent. A cég azonban 1,18 milliárd dollár adózás előtti eredményt jelentett, ami jelentősen messze esik a tavalyi 3. negyedév 2,59 milliárdjától és a GM egy nappal korábban jelentett 2,3 milliárdjától. A részvény ára esett. Részletek itt.
  • Procter & Gamble Co (PG): A vállalat eredménye megfelel a várakozásnak, az árbevétele azonban elmarad a várttól. A részvényenkénti profit 2%-ot emelkedett 12 hónap alatt. A cég jelezte, hogy a Durecell-t leválasztja és előkészíti eladását. Részletek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.