whos_among_us

2014. október 19., vasárnap

87%-ot nőtt a Morgan Stanley profitja

A hét csapongó tőzsdei kereskedése melletti jelentés áradat a jövő héten folytatódik. A pénteki nap jelentői közül párat kiemelek.

A GE Q3-as kiváló eredményéhez nagyban hozzájárultak a
repülőgépipari és vasúti megrendelések - linked from cnbc.com,
picture: Balint Porneczi | Bloomberg | Getty Images
Első helyen mindjárt a General Electric-et (GE), mely a gazdaság tényleg szinte minden szegmensében jelen van (gyártás, repülés, bank, energetika, stb) ráadásul nagyon globális cég.
A riportból kiderül, hogy az óriás vállalat profitja $3.54 milliárd eredményt termelt, ami 35 cent/részvény. Tavaly ilyenkor az eredmény még csak 31 cent/részvény volt. Az egyszeri tételektől tisztítva az eredmény 38 cent/ részvény lett. A Wall Street 37 cent profitot becsült előzetesen.
Az árbevétel soron azonban a vártnál valamivel gyengébb lett a GE teljesítménye: $36.2 milliárd a tényleges bevétel, ami 12 hónappal korábban csak mindössze  $35.73 milliárd volt. Az elemzők $36.79 milliárdot vártak előzetesen.
Az örömben üröm, hogy a GE Capital részlegének profitja év/év 22%-ot zuhant.
Mint ismeretes a vállalat korábban döntött az Electrolux részlegének 3,3 milliárd dollárért történő eladása mellett. A befektetők azonban nagyon megörültek annak, hogy 22%-kal emelkedett a repülőgép motorok, mozdonyok és más ipari termékek és szolgáltatások megrendelése.
A cég vezetése év végére 4-7%-os árbevétel növekedést vár egész évre
A GE részvényei 3,1%-ot drágultak a jelentés megjelenését követően egészen $25,01-ig, végül a pénteki napot $24.25-on fejezték be.

87%-ot ugrott a Morgan Stanley (MS) profitja a pénteki jelentés szerint, aminek forrása főleg a jelentősen megemelkedett befektetési banki aktivitás volt. A riport $1.65 milliárdod profitról (84 cent/részvény) számol be, míg 12 hónappal korábban még csak $880 milliós profitról (azaz 45 cent/részvény) adtak számot. Az elemzők 54 centes részvényenkénti bevételt reméltek, azaz a profit sort lényegesen elmérték.
A befektetési bank árbevétel sora 4%-kal tudott egy év alatt bővölni: $8.9 milliárdra $8.1 milliárdról. Az elemzők csak 8,17 milliárdot vártak. 
A GS kivételével a legtöbb nagy banknál elbocsátásokra is sorkerült. A tőzsdei sajtó szerint az eddig jelentő nagy bankok jelentései alapján a kép nem egyértelmű, de a mérleg az eheti jelentések alapján: JP Morgan (JPM) esetében profit elmaradást, a Wells Fargo (WFC) estében a várakozásoknak megfelelő teljesítményt, a Goldman Sachsnál (GS) és a Citinél (C) a kiugró profitot, a Bank of America (BOA) esetében pedig a vártnál kisebb, egyszeri tételből eredő, veszteséget emelik ki. 

Jelentett két kisebb bank is. Ebből az egyik a Bank of New York Mellon (BK), melynek 64 centes részvényenkénti eredménye 3 centtel múlta felűl az elemzői várakozásokat. Árbevétele pedig 22%-kal lett jobb, mint 12 hónappal korábban.
A másik a First Republic Bank (FRC), melynek csütörtöki számai meglepetéssel szolgáltak. Az elemzők által várt 79 centes részvényenkénti profitot 2 centtel verni tudta a vállalat. A tisztítot profit 86 cent/r lett, míg 12 hónappal korábban a szám 74 cent/r-nek adódott. A bank árbevétele 20,5%-ot nőtt év/év, bár ez kissé elmaradt a Wall Street várakozásától, mégis kiváló eredmény.

Összességében a banki szektor teljesítménye valamivel jobb a vártnál, de egyedi esetekkel tűzdelve (lásd pl. BoA). A befektetési banki tevékenység szinte mindenhol a húzó ágazatok között volt.

A pénteki nap tette közzé két ipari nagyvállalat is negyedéves riportját. Az egyik a Honeywell (HON), mely 18%-os profit emelkedésről és az eladások 4,8%-os növekedéséről számolt be. A másik a hadiipari termékeiről és szolgáltatásairól ismert Textron (TXT), mely 13,2%-kal verte az elemzői profit várakozásokat és 71,4%-kal a tavalyi Q3-as eredményt. Az árbevétel tekintetében a várakozást 5,6%-kal, a tavalyi Q3-as bevételt 18,1%-kal verte a vállalat.

Európából a TeliaSonera AB svéd telecom cég riportolt pénteken. A profit 12.2%-ot esett: 4,073 milliárd svéd koronára a 12 hónappal korábbi 4.641milliárd koronáról. Ez egy részvényre vetítve 0,94 korona a tavalyi 1,07 koronáról. A cég eladásai otthon 1,1%-ot nőttek, ázsiában 3,3%-ot, de Európa többi részén 2,8%-kal estek. A vállalat nagy hangsúlyt fektet rá, hogy a svéd házatrtásokba üvegszálas technikán szolgáltasson. 2018-ig 1.9 millióra szeretnék növelni az optikai csatlakozással bekötött lakossági előfizetők számát a jelenlegi 1.1 millióról. A részvény ára a pénteki kereskedés során 0,55%-ot tudott emelkedni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.