whos_among_us

2014. október 15., szerda

Zakó - medvék

Hatalmasat estek a fejlett hosszú
kötvényhozamok - marketwatch.com
Úgy néz ki elérkeztünk a "vég kezdetéhez". A hónapok óta emlegetett tőzsdei szakadás lényegében beindult a piacokon. Szakadnak a legnagyobb indexek. A DAX közel 3%-ot esett egy nap alatt, az S&P500 2,6%-ot, míg a Dow is közel 2,5%-nál tart. A NASDAQ picit lemaradva 2,2%-os esésnél tart. Az arany és az ezüst ára meredeken emelkedik, a VIX szinte függőleges, a német és az amerikai hosszú kötvények hozamszintjei rég nem látott mélységben. Az amerikai 10 éves állampapír hozama csak ma 9%-ot zuhant!! Azaz mindenki ami-a-csövön-kifér üzemmódban száll ki a részvényekből és teszi be a pénzét "megbízható(nak gondolt)" kötvényekbe. Ezen felül a befektetők a korai kamatemelést is kezdik kiárazni, miután több jelzés is érkezett, hogy az amerikai gazdaság még sem nő olyan gyorsan. Ez szintén a kötvényhozamokat tolta felfelé.
Ma reggel az olaj ára "megnyalta" - egyenlőre felülről - a $80-os szintet és bár azóta némileg korrigált, az eső trend igen egyértelmű. Az energetikai részvények különösen rossz helyzetbe kerültek a rendkívüli mértékben eső olajárak miatt.
A történések hátterében a globális növekedési félelmek állnak, amit az utóbbi időben érkezett "rossz" hírek szítottak fel a világ különböző részeiről. Európa gazdaságának növekedése egyenlőre álom és a motor, azaz Németország gazdasága is komoly problémákkal kűzd. Ezt jól mutatják a héten innen érkezett makroadatok. A feszültséget csak növelte, hogy a jelen helyzetben Görögország kilépne az IMF programjából évvégére és ennek kommunikációja sem volt túl szerencsés. Nagy kérdés, hogy az ECB mikor lép valamit a beharangozott monetáris lazítás terén. Elemzők sokasága ért egyet azzal, hogy mára a szóbeli intervenció és az eddig alkalmazott jegybanki módszerek már nem alkalmasak a kiújulófélben lévő válság kezelésére, minél előbb meg kellene kezdeni az európai kötvényvásárlásokat. Ehhez egyetértésre kell jutni az ECB kormányzótanácsában a vásárlások mértékéről és a vásárolható kötvények fajtájáról és a kezdés időpontjáról. A Blogger bizonyos benne, hogy az ECB felsővezetése komolyan dolgozik a feladaton.
A zakót - úgy néz ki - az eddig nagyjából elfogadható vállalati gyorsjelentések sem tudják megállítani. Beköszöntött a medve piac.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.