whos_among_us

2014. december 23., kedd

Befektetési trendek, lehetőségek 2015-ben

Minden év vége felé a legtöbb befektető és megtakarító polgár világszerte gondolja végig, mit tett jól és mit szúrt el az adott év befektetései közül. A tapasztaltabbak maguk, a kevésbé tapasztaltak befektetési tanácsadójuk, privátbankáruk segítségével teszi meg ezt az áttekintést.
A Blogger is ebbe sorba illeszkedve teszi közzé, milyen befektetési lehetőségeket lát 2015-re.

(Figyelem! A Blogger itt közzétett elképzelései nem minősülnek befektetési tanácsnak! Az Ön befektetési profiljához és tapasztalataihoz legjobban illeszkedő befektetési lehetőségekkel kapcsolatban kérje befektetési tanácsadója vagy privátbankára segítségét!)
Pénz piacok
A "devizaháború" tovább folytatódik. A központi bankok egymás lábára lépve igyekeznek majd gyengíteni saját devizájukat. A BOE és a BOJ folytatja az eddigi laza monetári politikáját. Az ECB pedig várhatóan valamilyen módon bekapcsolódik a kötvényvásárló nagy jegybankok sorába. A kötvény vásárlások mellett a kamat politika is ezt a fő célt szolgálja. A FED ugyan leállt a mérlegfőösszegének bővítésén, de a lejáró kötvényekért kapott pénzen folytatja a vásárlásokat és egyenlőre a piac is kiárazta a nagyon közeli amerikai kamatemelés lehetőségét. Ezzel együtt az amerikai gazdaság a makro adatok alapján jó formában van. A vállalatok jól teljesítenek, a munkanélküliség rekord alacsony szintre sűlyedt és más adatok is pozitívak.
A rekord alacsony kamatok maradhatnak Európa szerte is.
A most 2,1%-os kamat még a hitelminősítői besorolás alapján kockázatosnak számító Magyarország esetében sem valószínű hogyérdemben változni fog a 2015-ös év folyamán. (Az év első felében szinte bizonyosan nem.)
A svájciak jól láthatóan mindent megtesznek az 1,20-as EURCHF küszöb megvédésére. Az SNB a minap vezetett be büntető negatív kamatot a 10 millió CHF-nél nagyobb látraszóló betétekre. A gat védelme érdekében vélhetően akár további szigorításokra is elszánt lehet az alpesi ország jegybankja.
A japánok is folytatni fogják a JPY-t gyengítő monetáris politikájukat. Az ausztrál, a kanadai és a dél-afriaki devizák is várhatóan gyengülni fognak a dollárral szemben, mivel ezek az országok jellemzően nyersanyag kitermeléssel és exporttal foglalkoznak és bevételeik nagy része is ebből származik. Azonban az eső nyersanyag és energiahordozó árak ezen devizák iránti keresletnek nem tesznek jót.

Mindezek alapján a Blogger szerint
  • maradhat az amerikai dollár erősödő trendje. Tehát akár HUF, akár EUR ellenében jó gondolat lehet amerikai dollárt vásárolni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a világ piacain mára hatalams spekulatív USD long pozíciók alakultak ki, így egyes elemzők szerint nem lehet kizárni egy dollár beszakadást sem. Ekkor a jelenlegi 1,2265-ös szintről az EURUSD árfolyam akár 1,30 közelébe is visszacsúszhat, ahol utoljára szeptemberben járt. A trendet akár ETF-eken keresztül is megjátszhatjuk.
  • a JPY további esése vélhetőleg marad jövőre is. A trendet magyarországról legegyszerűbben opció vásárlásával vagy ETF segítségével aknázhatjuk ki.
  • a CAD, a NOK shortolása a dollár ellenében jó gondolatnak tűnik 2015 első részében, amíg az olaj ár eső trendje megmarad.
  • Az AUD gyengülésének trendje is megmaradhat, amíg az árupiacoktól történő elfordulást és eső árakat látunk a tőzsdéken.
  • a RUB komoly gyengélkedése megmarad a főbb devizákkal szemben és árfolyama vélhetőleg hír vezérelt lesz. Átlagos befektetőknek a Blogger nem ajánlja az orosz devizával kapcsolatos pozíció felvételeket jövőre, hacsak a geopolitikai helyzet drasztikusan nem javul ... amit jelenleg a piac nem vár.
Árupiacok
A jelenlegi szintekről mindenki emelkedést vár -
businessinsider.com, Bloomberg
Itt a két legfontosabb nemzetközileg kereskedett termék a kőolaj és az arany. Előbbi piaci árának esésével kapcsolatban szinte minden nap láthatunk cikkeket, elemzéseket. Természetesen az autósoknak, fuvarosoknak, a légifuvarozásnak és a repülőgép iparnak, a vegyiparnak, az üzemanyag kis és nagy kereskedelemnek és a finomítóknak az alacsony olaj ár igencsak jót tesz, míg a kőolajipari kitermelő cégek szenvednek. Az árfolyamban az OPEC első félévben várható rendkívüli ülése okozhat változást, amelyen döntetnek a kitermelés csökkentéséről. Itt a főszereplő Szaud-Arábia lehet. Egy minap kiadott közlemény alapján az OPEC 2015 végére az olaj árát (Brent) $70 fölé várja. Ami kb $10/hordó a jelenlegi árszinthez képest. Ez jelentős vágást nem feltételez a kitermelési oldalon. A kínálati oldalt csökkentheti jövőre az észak-amerikai alternatív kitermelők egy részének - várható - leállítása, a kutatások visszafogása is. Az Északi-tengeren kitermelő vállalatok is nagyon nehéz helyzetben vannak. A $60 körüli Brent ár mellett itt teljesen lehetetlen profitot termelni.
Update olaj: A szaudi olaj miniszter mai szavai alapján az OPEC kitermelés visszavágása nem várható, ami azt jelenti, hogy marad a jelentős piaci túlkínálat és az alacsony ár. Ez bizony sok országnak okoz majd súlyos problémákat. A fenti $70 dollár környéki Brent esélye is ezzel csökkenni látszik.
Az arany jelenleg a 2010 március végi szintjein tartózkodik ($1179/uncia). A nyár óta eső trend, az utóbbi hetekben megállt. Az arany piaca erősen túladottá vált. Sok hedgefound döntött úgy az év végéhez közeledve, hogy elkezdi vásárolni a sárga fémet. A piac nagyobb szereplői tehát felpattanást remélnek. Az arany piaci szakértők 2015 első félévében számítanak ~$100-$150 áremelkedésre. Sok guru (elképzelhető, hogy pozícióból) az ár komolyabb emelkedéséről beszél. Az ár emelkedése mellett szól a "nagy szereplők" vásárlásai mellett a deflációs félelem, az orosz válság, az ázsiai vagyonosodás, az indiai esküvői szezon hamarosan induló kezdete. A további esés mellett szólhat a kínai gazdaság csökkenő növekedéséből adódó romló kínai kereslet, a dollár erősödő trendje, egy esetleges amerikai kamat emelés vagy ennek közelgő piaci "érzete", az árupiacoktól történő általános elfordulás folytatódó trendje. A Blogger személy szerint az arany árának emelkedésére számít a következő időszakban. Ennek mértéke és menete persze kérdéses. Óriási hegymenetre okot egyenlőre nem látok, de a jelzett $100-$150, akár $250-os unciánkénti áremelkedés a jövő év folyamán akár "benne lehet a kalapban". 
Az ezüst ára szintén mélyrepülésben és erősen túladott állapotban van. Egy esetleges arany piaci fellendülés, várhatóan az ezüst árát is elkezdi majd (akár komolyabb mértékben) felfelé nyomni.
Az USA-ban eddig inkább gyengébbnek tűnik a tél kezdete, mint erősebbenk és a földgáz tárolók is lassan visszanyerik, ilyenkor szokásos több éves átlag feltöltöttségüket köszönhetően a rengeteg alternatív földgáz kitermelő kapacitásnak. Mindez alapján a földgáz ára jelentős mélypontokon van. Ebben fordulatot csak egy komolyabb és Egyesült Államok nagy részére kiterjedő, jelentős hideg időjárás hozhatna. Az alacsonyra ereszkedő földgáz ár, azonban nem tesz jót a shale gáz kitermelőknek. Ezért vagy azért, de az ár gyors esése vélhetőleg meg fog állni. Azokon a szinteken érdemes lehet az amerikai földgáz piacon vételi szintekre helyezkedni. A piac már jelenleg is túlesett állapotban van, de a földgáz short-ra kiépült pozíciók leépülése egyenlőre várat magára. A gáz ára tovább ereszkedik.
A gabonák piacán fontos hír, hogy Oroszország korlátozta a gabonák vonaton történő szállítását, ami főleg a búza piacára hathat. Tolhatja felfelé az árakat. A búza piaci ára szeptember óta emelkedik, szinte megállás nélkül. A kukorica (amerikai) piaci árát alacsonyan tartja az utóbbi időszakban látható magas vetési terület és kedvező időjárási körülmények.
A csokoládé iránti növekvő ázsiai és amerikai kereslet miatt a kakaó árát inkább felfelé várják az elemzők a következő időszakban. 
A kávé ára idén év eleje óta magasan tartózkodik, teintettel arra arabica típus fő termelőjének számító Brazíliában tapasztalható kedvezőtlen időjárásnak (szárazság). A szakértők kisebb és gyengébb minőségű termésről számolnak be.

Kötvények
A fejlett országok hosszú kötvényeivel kapcsolatban rendre újabb és újabb hozam mélypontokat látunk. A laza monetáris politika és az alacsony kamatok valamint a fejlődő piacokról kiáramló pénz rendre a német, amerikai, angol, svájci, japán hosszú kötvények irányába (is) veszi az irányt. Ezeket a papírokat a piac igen alacsony kockázaúnak ítéli. Ezen kötvény hozamok eső trendje folytatódhat jövőre is. Hozam emelkedést az esetlegesen növekvő jegybanki kamat szintek, a csökkenő német és britt GDP, vagy valamilyen előre nem látható gazdasági "turbulencia" okozhatnak. Az európai kötvények árfolyamát tovább emelhetik a várhatóan jövőre beinduló ECB kötvényvásárlási program. Egy erősebb ECB oldalról felépülő kereslet akár további komolyabb szint csökkenéssel járhat a vett országok kötvényei tekintetében.
Rendesebb hozamokat a befektetők jövőre is elsősorban a kockázatosabb piacok országainak kötvényeivel érhetnek el. Népszerűek maradhatnak a high-yield vállalati kötvények is. Nem szabad elfelejteni a magasabb hozamokkal együtt járó magasabb kockázatokról sem! A megfelelő kötvények kiválasztását a Blogger szakértőre javasolja bízni a legtöbb befektető esetén. Ennek legegyszerűbb módja a high-yield és feltörekvő piaci kötvényeket tartó alapok jegyeinek vásárlása. Azonban az egyes alapok hozampotenciálja, költségei és volatilitása közötti jelentős különbségek miatt itt is tanácsadó segítségét érdemes igénybevenni.

Részvények
A részvényekkel kapcsolatos meglátásaimról külön post-ban számolok be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.