whos_among_us

2014. december 13., szombat

Dúrva szinteken a kőolaj és az esés nem állt még meg

továbbra is óriási esésben a kőolaj ára - theguardian.com
Június közepe óta esik a kőolaj ára. Szinte folyamatosan. Az akkor még $107 fölött járó WTI a közel fél év alatt majdnem felére zuhant. December 12.-én pénteken az ár $57,34-es mélypontot ütött meg, amire 2009 tavasza óta nem volt példa. A Brent úgy szintén sok éves mélypontra került. Pénteken $61,35-ig esett.
Az előző postban már ecseteltem a probléma súlyosságát.
Elemzők rövid távon akár további esésre, majd egy felpattanásra számítanak. A következő években a WTI átlagos árát $60 - $75-os sávba várják.
A jelenleg tapasztalható gyors zuhanás oka egyszerre keresendő az alacsony(abb) keresletben és a túlkínálatban. 
A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency (IEA)) héten közzétett előrejelzése alapján jövőre a világ napi olaj igénye 230 000 hordóval csökkenhet a korábban remélthez képest, ami mindössze 900 000 hordó napi növekményt jelenthet majd. 
Főleg az észak-amerikai pala olaj, olajhomok és mélytengeri kitermelés felfutását követően az OECD országok olaj tartalékai tetemes 297 millió hordóval növekedhetnek az előrejelzés szerint 2015 első félévében, ami azt jelenti, hogy a fejlett országok teljes tartalél mennyisége 2,87 milliárd hordóra hízhat. Ez olyan sok, hogy eltárolása is komoly fejtörést okozhat majd.
Korábban úgy gondolták, hogy az olcsó olaj felhízlalja majd a keresletet, de az adatokból nem ez derül ki.
A túl erős zöldhasú dollár szintén a nyersanyagok és így az olaj ellen is beszél. Az erősödő dollárt és a gyengélkedő nyersanyagokat, energiahordozókat látván befektetők utóbbi eladásával jutnak az előbihez.
Elemzők arra számítanak, hogy a kitermelés csökkenése küszöbön áll. Az alternatív források kiaknázása ezeken a szinteken már nem gazdaságos. (Persze egy két hónzp piaci zuhanás miatt még nem áll le a termelés, de hosszabb időszak már meg teszi a hatását.) Az OPEC országok ugyan nem tuttak megegyezni a kitermelés csökkentéséről - ami mögött globális politikai érdekek is meghúzódhatnak -, de pár hónapon belül eljöhet az idő, hogy a jelenlegi volumenekre - a csurig lévő tartályokra is tekintettel - egyszerűen már nem lesz vevő, különben az ár megállíthatatlan zuhanhat tovább, ami már tényleg senkinek nem áll érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.