whos_among_us

2015. december 27., vasárnap

A Nike profitja 20%-ot ugrott

Ahogy azt egy ideje megszokhattuk, már nem az Alcoa (AA), hanem a DOW30 komponens Nike (NKE) indítja a jelentési szezont. Általában még a negyedév befejezése előtt közzé teszi számait. Ezúttal Karácsony előtt, december 21.-én az amerikai tőzsdék zárását követően hozták nyilvánosságra a 2015 utolsó negyedévére (2. pénzügyi negyedév) vonatkozó számaikat, melyeknek ezúttal is örülhettek a befektetők. A sportszer és sportruházat gyártó 4 centtel verete profit soron a tőzsdei elemzők várakozását! EPS 90 cent. Ez 20%-os növekedést jelent (év/év).
A cég 7,7 milliárd dolláros (~+4% év/év) árbevétele ugyan elmarad a várt 7,8 milliárdtól, de ez főleg a túlerős dollárnak köszönhető. Ha ettől a hatástól eltekintenénk, az éves bevétel növekedés +8% körül lenne! Külön öröm, hogy a vállalat bevételnövelése szempontjából kulcs fontosságú Kínában (a deviza hatások nélkül) 34%-os növekedést láthattunk a negyedévben. 
A jövőbeli megrendelések tekintetében a Nike a várt 13,6%-os növekedés helyett elérte a 20%-ot!
A papír árfolyama az aftermarketben $135-os szintig, majd a premarket-ben $136,39-ig szaladt, majd a cég vezetésének konferenciahívását követően esésnek indult, aminek részben a megindult spekulatív befektetések profitrealizálása, részben a három hónap alatt 11%-ot megugró és összeségében $4,6 milliárdra növő raktárkészletek okolhatók. Az elemzők tartanak attól, hogy a megnövekedett készleteket akciókkal és árengedményekkel csökkentik majd, ami negatívan hathat összességében a következő negyedévek profitabilitásra.
Nike raktárkészlet növekedése és a bruttó árrés alakulása - bidnessetc.com
Összesen 11,24 millió részvény cserélt gazdát aznap, ami 52%-kal magasabb a szokásos szintnél!
Az elemző házak összeségében mégis elégedettek a Nike-kal. Sorra hozzák ki a célár emeléseiket és a vételi ajánlás tartásokat. A Goldman Sachs, a Jefferies és a Macquarie $150-os új célárat határozott meg, míg az Evercore egyik elemzője volt a leg optimistább a $200-os célárával. Az átlagos célár $147 körüli jelenleg.
Karácsony napján pedig jött a már korábban megígért 1-ből 2 részvény vágás. A hetet így $63,18-on fejezte be, de mindenki kapott, minden részvénye mellé még egyet.
A Nike a legtöbb összeállításban szerepel, mint hosszútávú befektetési célpont és a 2016-os javasolt befektetési listáknak is általában eleme a papír. A Blogger a Nike részvényeit továbbra is felfelé várja és igen kiváló befektetés lehet már középtávon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.