whos_among_us

2015. december 11., péntek

Nagy reccs

Gigantikus kőolajár leértékelődésnek vagyunk tanúi a napokban. A zuhanás ilyesztő mértéket öltött, aminek igen igen komoly következményei lehetnek.
A WTI ára a nagy gazdasági világválság előtt, 2008-ban ért a csúcsára $140 körüli szinteken, majd a válság miatt, viszonylag gyorsan $40 környékig csúszott vissza, hogy aztán mindössze 3 év leforgása alatt ismét visszatérjen a $110 feletti szintekre. A $100 környéki átlag ár egészen 2014 közepéig meg is maradt. Onnan kezdett nagy mértékben esni. Ez nagyjából egybe esett az amerikai QE3 leállításával, illetve annak realizásásával, hogy a FED vélhetőleg nem hosszabbítja meg a programot. Ez az az időszak, amikor először kezdték érezni az elemzők az amerikai kamatemelés közeledtét és a kínai gazdasági lassulást. Az árupiaci termékek esése azóta gyors ütemben tart.
Több probléma is kumulálodik itt egyszerre.
A fejlődő országok gigantikus mennyiségű USD alapú adósságot vettek fel ezekben az években a nyersanyag kitermelési kapacitásaik felfejlesztésére nagyon olcsón. Azonban a kötvényvásárlási program végével és a kínai lassulás nyilvánvalóvá válásával, valamint a 2011-12 folyamán begyorsuló palaolaj és palagáz forradalom berobbanásával, a nyersanyag árak jelentős esésnek, az amerikai fizető eszköz pedig emelkedésnek indult szinte minden más devizával szemben. Ezen országok hosszú kötvény hozamai is rendesen elkezdtek emelkedni, már 2013-tól. Tehát egyre drágábban kaptak csak hitelt.
Még érthetőbben: a nyersanyagok ára, amiből a hiteleiket vissza kellene fizetniük egyre csak esett és a piacon is egyre drágábban kaptak csak hitelt. Ebben a helyzetben szinte mindenki csak egyet tehet növeli a kitermelést és egyre többet próbál felszínrehozni és eladni a nyersanyagaiból, ezzel egyben a piaci részesedést is igyekeznek megtartani. Az olaj mellett egyébként rézből és vasércből is nagyon komoly többlet jelentkezett a piacon. Közben hónapról hónapra érkeztek a rosszabbnál rosszabb és már már ilyesztő makro adatok Kínából a gazdaság lassulásáról, a korábbi óriás építkezések leállásáról, csődbemenő  vagy csőd közeli helyzetben lévő vállalatokról, az ipari termelés visszaeséséről, Tehát a felvevő piac is elkezdett gyors ütemben szűkülni.
Fő olaj kitermelők és napi termelésük, 2014 - Twitted by Dominic Chu
Az OPEC múlt heti ülésétől sokan (a Blogger is) legalább verbális ígéreteket várt, ami legalább ideiglenesen gátatvethetett volna az esésnek $40 körül. Azonban ez elmaradt, sőt lényegében nem történt semmi, azaz az egykori kartell teljes kitermelése valahol napi 31,5 millió hordó körül alakul. Sok elemző legalább 0,5-1 millió hordós vágást remélt volna. Az öböl menti olajországoknak, élükön Szaud Arábiával, nem titkolt célja, hogy
Az OPEC és a világ teljes olajkitermelése - businessinsider.com
megtisztítsák a piacot a magasabb kitermelési költséggel dolgozó alternatív kitermelő cégek garmadától és kimondatlanul, de visszafogja az összes nem foszilis alapú, olajfogyasztást csökkentő alternatív beruházást, kutatást.
Az ár azóta folyamatosan és ütemesen esik. A post megírása alatt $36,15-ig sűlyed a WTI hordónkénti ára és ez még mehet lejebb.
John Arnold a jónevű energiapiaci befektető, egykori hedge fund manager, egy tegnapi tweet-jében azt jósolta, hogy ha maradnak ezek az árak az amerikai energia ipari cégek fele csődbemegy 6 hónapon belül! Az OPEC vérszagot érezhet. 
Kína bejelentette, hogy az elmúlt év folyamán a stratégiai olaj készletei megduplázódtak. Tehát a fogyasztás nem, csak a tartályokban lévő kőolaj mennyisége nő tovább a szállítások nyomán. Kína "feltankol" az olcsó olajból. Ez további áresést vetít előre. Kína ráadásul kétoldalú megállapodások mentén, jellemzően a mindenkori piaci árnál olcsóbban importál olajat sok kitermelőországból.
Az egyre olcsóbb és olcsóbb olaj azonban egyre inkább idegesíti a befektetőket. Az energiaipari és bányatársaságok tömeges csődje, fizetési nehézségei, elbocsátási hullámok, fejlesztések leállításai sok tízezer és százezer munkahelyet veszélyeztetnek a világon közvetlenül vagy közvetetten a globalizálódott világgazdaságban. Habár kétség kívül vannak nyertesei is az alacsony áraknak: elsősorban a szállítási iparágak, a dollár alapú látogatókra épülő turisztika, a vegyipar egyes részei.

Nehéz időszak jöhet most a szektorra és a nyersanyag kitermelés vezérelt gazdaságokra. Az árak ereszkedése a közel keleti országok büdzséire is komoly nyomást helyezhetnek már rövid távon is. Csak Szaud-Arábia 12 milliárd dollárt bukik tartalékaiból havonta elemzők becslése szerint. 
Nagy kérdés. hogy ebben a chiken game-ben ki meri így vagy úgy először elrántani a kormányt és csökkenteni kitermelésén és vajon a többek követik-e?

Az elemzők abban egyetértenek, hogy a $40 alatti szinteken lényegében gyilkos a levegő. Ezeken az extrém szinteken senkinek nem lehet érdeke a túl sokáig maradás. Rengeteg pénzt húz ki a világgazdaság vérkeringéséből az említett OPEC politika. A WTI $40 fölé kerülését év vége előtt 60-65% körülire becsülöm, bár a határidős piac ezt az árszintet csak az áprilisra várja. Az elemzők többsége és a határidős piac azonban jelenleg még esésre számít. Az esés lényegében napról napra folytatódik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.