whos_among_us

2015. december 31., csütörtök

Piaci trendek 2016-ra

A szaksajtóban sorra jelentek és jelennek meg a különféle jóslatok a jövő évre vonatkozóan. Trendek, befektetési lehetőségek mind az év végéhez tartoznak. Ebben a posztban a Blogger is összeszedte a 2016-ra vonatkozó piaci elképzeléseit.

  1. Az amerikai dollár erősödése folytatódhat, ahogy a FED további kamatemelési kilátásai erősödnek. A Blogger 2016-ra az amerikai dollár erősödését várja, de az erősödés vélhetőleg nem lesz olyan mértékű és ütemű, mint azt sokan gondolják. Egyes elemzők az EUR/USD keresztet 0,7-0,8 szintekig várják, amit a Blogger rövid távon irreálisnak tart, de a paritás elésérse az első negyedévben reális lehet, HA a piac meggyőződik a jegybank erős kamatemelési elszántságáról és ezt az amerikai makroadatok is alátámasztják. Ellenkező esetben a deviza kereszt a paritás felett maradhat. Természetesen az EUR/USD-t az óceán innenső partjának történései is mozgatják majd. Az ECB egyenlőre óvatos a havi 60 milliárd euros kötvényvásárlási keret emelésével kapcsolatban ... a keret növelése persze erősítheti a trendet.
  2. Arany ár óvatos ereszkedése maradhat napirenden 2016-ban is. Az arany ára az árupiaci termékekkel együtt maradhat alacsony szinten. Ha az energiahordozók ára dúrván tovább esik, akár benézhet az árfolyam az $1000-os unciánkénti lélektani határ alá.
  3. Amerikai részvények esetén egyedi papírok és egyedi sztorik működhetnek 2016-ban. Az amerikai részvényindexek nagyon magasan vannak, a legtöbb papír esetén a részvények ára kimondottan drága. A hedge fund manager-ek piaci esésekre és anomáliákra, pillanatnyi félreárazásokra várnak egy-egy vásárláshoz. A Blogger volatilis piacra számít 2016-ban, amiben lehetnek komolyabb hullámvölgyek is. Folytatódni fog az energia szektor mélyrepülése. Nem állnak meg a felvásárlások és cég egyesülések sem. Más szektorok ugyanakkor folytathatják a szárnyalást. A Blogger a légitársaságokból jó pár esetében számít további - akár komolyabb - áremelkedésre, de az info-com szektor jó pár vállalata is esélyes lehet a továbbbi áremelkedésre. Az emelkedő kamat marzs és a jelzálogok iránti emelkedő kereslet pedig a bank szektornak kínálhatnak profit bővülést és végsősoron a banki részvények emelkedését.
  4. Az európai részvények amerikai társaikhoz képest kevésbé drágák, de ha az árukat az európai gazdaság teljesítményéhez nézzük, a kép már árnyaltabb: a részvényárak többsége legalábbis nem olcsó. Befektetői szemmel az EU jövője is sok szempontból bizonytalan. (Brexit, Grexit, görög adósság szitu, perem országok adósság problémája, szélsőjobb megerősödése, menekült probléma, Ukrajna, Orosz embargó, stb) Ezek mellett sajnos nem várható, hogy az európai árfolyamok is nagy sebességgel emelkedjenek tovább, főleg, hogy közben a FED megkezdte a kamatemelést, ami tőkét szív el Európából. Ezzel együtt itt is lesznek egyéni sztorik és szektorok, amiben - főleg 2-3 éves horizonton - érdemes lehet befektetni.
  5. Az ázsiai részvénypiac sem pihen majd 2016-ban. A Blogger a kínai részvényeket igen olcsónak tartja és a 2015-ben megkezdődött trend, miszerint kínai kormány egyre "megengedőbb" a külföldi tőkével szemben, folytatódhat. Kína több más fontos átalakulása és tendenciája folytatódhat: belső fogyasztás növelése, középosztály szélesítése, ingatlan szektor "hűtése", magas értéket termelő, innovatív ágazatok előre törése, támogatása, béremelkedés hűtése, árnyékbanki hitelezés visszaszorítása, modern hadiipar és űripar tovább fejlesztése, saját autóipar megteremtése, széntüzelésű erőművek visszaszorítása, alternatívok előretörése. Aki 2-5 éves távon fektetne be, az a portfoliójába tegyen kínai részvényeket, függetlenül a ma tapasztalható nagy volatilitástól! Az amerikai piacon elérhető és ott bevezetett papírok mellett a témára szakosodott ETF-eket is ajánlom figyelembe. (pl. FXI, CQQQ, QQQC, KWEB, PGJ, KFYP, ASHS.
  6. Ázsia egyéb részeiből a japán gazdaságot emelném ki, ahol az Abenomics-nak nevezett program jól láthatóan nem igazán működött. Viszont a gigantikus Yen nyomtatás még hosszú ideig tarthat, így a japán indexek maradhatnak magasan. Ázsia egyéb régiói tekintetében inkább a feltörekvő piacokra manapság általánosan jellemző befektetői óvatosság lehet jellemző jövőre is. Az egy évvel korábban Indiával kapcsolatos befektetői optimizmus az év során apadt. A Blogger az indiai részvények további gyengélkedésére számít 2016 első felében, habár a váratlan India-Pakisztán vezetői csúcs önmagában is komoly siker és a befektetői bizalmat erősíti a térség iránt.
  7. A junk kötvényekkel szembeni bizalmatlanság tovább fokozódhat, ha tovább ereszkedik az olaj ára, de akkor is, ha a jelenlegi nagyon alacsony szinteken túl hosszan tartózkodik majd az árfolyam, hiszen ez tömeges fizetési problémákat okozhat a szektor kisebb szereplőinél. A junk kötvények hozamszintjei várhatóan tovább emelkednek majd az év első részében. 
  8. A fejlett országok hosszú kötvényeinek hozam szintjei várhatóan jövőre sem ugranak meg majd. A FED talán összeségében 100bp-ot tud emelni a dollár kamatszintjén, talán ennyit se, de Európában, Japánban, Kínában folytatódik a laza monetáris politika. Az amerikai hozamszintek jelképesen emelkedhetnek, a német bund esetén is enyhe hozam emelkedést várok a jövő év első felében. Az európai kötvények sorsa nagyban függ az EU körüli politikai eseményektől (pl BREXIT, menekült kérdés, szélsőjobb megtörése)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.