whos_among_us

2015. december 21., hétfő

Történelmi hét

A héten megszültetett a FED kamatemelésről szóló döntése. Az amerikai irányadó kamatsáv 0-0,25%-ról 0,25-0,5% sávba emelték. A 25 bp-os emelés az elemzők jó részének véleménye szerint csak a kezdet és a jövő év folyamán összeségében további 100bp-ot nőhet a kamatláb.
És habár a piac lényegében felkészült volt az emelésre, a dollár lényegében minden fontosabb devizához képest további emelkedést mutatott ezt követően. Ugyan az EUR/USD-ben sokan várták 2015 végéig a paritást, a devizakereszt ennek még nincs a közvetlen közelében. A Blogger ezt év végéig nem is várja. 
Sok elemző és befektető megosztott a további kamatemeléseket illetően. A FED elnök asszonya a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet rá, hogy az emelések nem lesznek ezt követően sem automatikusak. Figyelni fogják a gazdaság történéseit. A szakembereket ezzel együtt aggasztja, hogy egy beinduló kamatemelés sorozat túlzottan beerősíti a dollárt minden más devizával szemben. A nagyon beerősődő észak-amerikai fizetőeszköz akár komolyab csődhullámot okozhat a fejlődő világ nyersanyag kitermelésben élenjáró országainak zömében (ahol a helyi cégek és az államok is gigantikus USD alapú adósságban ülnek, miközben a nyersanyag és energiahordozó árak egyre mélyebbre esnek), rontja az USA export lehetőségeit, és a nagy, globális amerikai vállalatok profit és árbevétel kilátásait. Ezek végősoron negatívan hathatnak vissza az amerikai gazdaságra is.
Ezért aztán több vezető közgazdász fogalmazta meg azt a véleményét, hogy a FED-nek csak egy jelképes emelésben kellene részt vennie vagy egyáltalán nem kellene emelnie.
A FED az emeléssel lefeléhúzhatja az inflációt, felfelé tolja a kötvény hozamokat és csökkenthetik a gazdaságba kiáramló tőke mértékét, ezzel végsősoron, közvetve hozzájárulhatnak a munkaerőpiaci adatok romlásához.
A vezető részvény piacok 1% feletti emelkedésbe kapcsoltak a döntést követően szerdán.

A hét másik fő tőzsdei történése a kőolaj árak tovább zuhanása. A december elején ülésező OPEC csökkenő kitermelés helyett lényegében hadatüzent az alternatív kitermelőknek: addig nem csökkenti a kitermelést, amíg az OPEC országok piaci részesedését "elszívó" alternatív kitermelők által felszínrehozott mennyiség tömegesen nem csökken (csódbe nem mennek vagy nem adják fel maguktól a kitermelést). Az OPEC eddigi napi 30 millió hordó helyett 31,5 millió hordót termel ki és dob piacra. Jövő évben ehhez jöhet még hozzá az Irán és Líbia piacra dobott mennyisége, ami várhatóan további 1-1,5 millió napi mennyiséggel tolhatja fel a kínálatot.
A helyzetet "fokozza", hogy az Egyesült Államok Kongresszusa a héten eltörölte a kőolaj exportjára vonatkozó tilalmat. Azaz az odahaza csurig lévő tartályok helyett a kitermelők megpróbálhatják nemzetközi vevőknek értékesíteni az energiahordozót. (Ha tudják.)
A kőolaj ára szinte minden nap olcsóbbá válik. A WTI (CLG6) pénteken $34.41 mélységig szaldt le és $34.73-on zárta a hetet. Pénteken a piacokon világszerte már mindenki az olajárát figyelte és jelentős eladói nyomás alakult ki. A DAX -1,21%, a DOW -2,1%, az S&P500 -1,76%, a NASDAQ -1,59% szinteken fejezték be a hetet kifejezetten rossz hangulatban.

Az alacsony olaj ár és a FED kamatemelése komoly aggodalmakat okozott a hét elején a junk kötvény piacon. (A junk kötvények: a hitelminősítőknél befektetésre nem ajánlott, magas hozamú vállalati kötvények.) A rohamosan zuhanó olajárak számos az energia iaprágban tevékenykedő és hatalmas hitelt görgető, főleg kisebb cégeket hozhatnak viszonylag gyorsan fizetésképtelen helyzetbe. Erre figyelmezetett az egyik legnagyobb tőszdei befektető, hedge fund manager, Carl Icahn a hét elején egy twitter üzenetben jelezte a problémát. A pánikot fokozta, hogy egy kisebb, junk kötvényekre szakosodott alap(kezelő), a Third Avenue Management, likviditási problémára hivatkozva ideiglenesen felfüggesztette az alapból kiszállni szándékozó befektetők kifizetését hétfőn. Majd ugyanezen a napon a londoni Lucidus Capital Partners kényszerült teljes portfoliójának likvidálására. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy főleg az energia szektorban érintett vállalatok kötvényhozamai ugrottak meg és ezek a papírok melyek az ilyedelmeket okozták. A két legnagyobb junk kötvényeket tartó, magas osztalékú ETF a JNK és HYG árfolyama október vége óta majd 10%-ot esett, de lényegében év eleje óta hatalmas az ereszkedésük.
A befektetők nagyon tartanak tőle, hogy a fekete arany ára tovább zuhan, és az alternatív kitermelésre jó nagy hitelből alapaított számos új cégecske közül jópár becsődöl, ők pedig ott maradnak az elértéktelenedő kötvényeikkel. Sajnos a félelmük ragadós és a jobb minőségű kötvények tulajdonaosai is elkezdték világszerete a vállalati kötvényeik "kitárazását". Több hedge fund elkezdett óvatosan belevenni az igencsak lecsúzsott árazás mellett az általuk jobbnak ítélt kötvényekbe. Majd Yellen asszony sajtótájékoztatóján is nyugtatta a junk kötvények körül kialakult kedélyeket. Végül a nagy "junk pánik" a hét közepére, második felére elült, de azért a fundamentumok alapjában nem változtak. HYG és JNK a hét közepére korrigáltak, majd pénteken ismét délnek vették az irányt a szó szerint félelmetesen olcsóvá váló olajárakkal együtt.

A héten más fontos történések is zajlottak:
  • A Disney (DIS) bemutatta a Star Wars - Az ébredő erő c. régóta várt filmjét, ami mindjárt az első hétvégén rekordot döntött. Elemzők szerint a Disney jó vásárt csinált a Star Wars jogok megvásárlásával. A cég bejelentett, hogy lényegében minden évben várhatunk egy újabb Star Wars részt és emelett nem állnak le az animációs sorozatokkal sem. A Blogger véleménye: DIS long. A gyorsjelentés vélhetőleg jó számokat hoz majd a részvényeseknek..
  • A FED kamatemeléséhez közeledve a yuan begyengült a dollárhoz képest, ami kisebb rallyt indított el a kínai részvény tőzsdéken a hét elején. Ezt megelőzően kiváló kínai makro adatok láttak napvilágot, amiből arra lahet következtetni, hogy a kínai gazdaság problémái oldódnak.
  • A WTI mellett az amerikai földgáz ára is 2002 óta nem látott mélységekbe sűlyedt. A relatíve magas kitermelési szint és az El-Ninio miatt enyhe tél, valamint a csurig telt tárolók miatt az ár hihetetlen szintekig zuhant.
  • Közben Brazíliában, a latin-amerikai térség legnagyobb gazdaságában, egyre nagyobb problémák körvonalazódnak: további recesszió, emelkedő kamatlábak, tovább sűlyedő reál.
  • Átrendezték a NASDAQ100 indexet annak éves rendszeres felülvizsgálatán: 7 vállalat cserélt helyet az indexben.
  • A FED várható, majd bejelentett kamatemelése miatt az amerikai kincstárjegyek és állampapírok hozamai nőttek. A jelzálog levelek hozamszintjei szintén. Az mREIT részvények árfolyama megindult északnak. Az mREIT szektorhoz kapcsolódó MORL (ETRACS Monthly Pay 2xLeveraged mREIT ETN) árfolyama a hét folyamán közel 9%-ot emelkedett.
  • A múlt hét végén Párizsban elfogadták a klímacsúcson, hogy az aláíró kormányok igyekeznek tartani a globális társadalomra vonatkozóan a +1,5C-os melegedést az ipari forradalom előtti időkhöz képest és radikálisan csökkentik a CO2 kibocsátást. Az Obama kormányzat meghosszabbította a zöld energiákhoz adott állami támogatásokról szóló jogszabály érvényességét, továbbra is támogatva az ilyen beruházásokat. Az alternatív energiákhoz kapcsolódó vállalatok, solar panel gyártók, installálók, szélfarmokat üzemeltető cégek papírjai mind hatalmasat ugrottak. A szénbányászathoz kapcsolódó papírok ára ugyanakkor esésnek indultak. A Blogger véleménye: vannak olyan papírok a szektorban, melyek irreálisan olcsónak tűnnek (pl. TERP, de a kínai gyártók többsége is) és amelyek egy 5-8 évben gondolkodó befektetőnek szép profittal kecsegtetnek ezen az idő horizonton. Ilyen hírekből is jó pár jutott a héten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.