whos_among_us

2016. január 7., csütörtök

Folytatódik a piaci esés

Tocsogunk az olajban és a képzeletbeli "piaci vérben". Kína ismét leértékelte a jüant a dollárhoz képest ma (ázsiai) piacnyitás előtt. A tőzsde nyitását követően így hatalmas, pánikká növő eladási hullám alakult ki, amire először 5% esést követően állították le a kereskedést 15 percre, amjd, amikor újraindulás után pillanatok alatt 7%-ra duzzadt az bukó a shanghai tőzsdeindex tekintetében, végleg leállították a mai kereskedést. Ezzel a kínai tőzsde legrövidebb kereskedési napja volt a mai. A gigantikus zakó tovább terjedt a világ tőzsdéin. Az ázsiai indexek lényegében egyöntetűen pirosban zártak, majd az európaiak pirosban nyitottak és a hasonlóan az amerikai indexek is délnek vették az irányt a fél 4-es nyitáskor. Soros György a 2008-ashoz hasonló válságra figyelmeztetett ma.
A baj fő okozója, hogy a befektetők igazán nagyon aggódnak a kínai "hardlanding" miatt. A fejlődő országok gigantikusra duzzadt adóssága és Kína pontosan nem ismert (vélhetőleg minden fontos szereplő hazudik pontatlan egy kicsit/vagy nagyon az e témájú makroadatok tekintetében), de jelentős ütemű lassulása ilyesztő képet kezd rajzolni a befektetők egy részének fejében. 
A galaktikus méretekben túltermelt és el nem fogyasztott olaj szintén óvatosságra int sok befektetőt. Ha nem kell az olaj a világ legnagyobb és legjobban fejlődő (kínai) régiójában és a híresen olajfaló amerikai társadalom is belefullad készleteibe, rosszak a kínai ipari termelésre vonatkozó makrók és a két legnagyobb Öböl menti kitermelő is egymásnak esett (ma voltak újabb brutális vádaskodások), a FED látszólag eltökélt szándéka a további kamatemelés és ezzel a dollár erősítése (mint melléktermék), inkább eladnak és zsebre teszik amit még lehet. A pánik végig vonul a glóbuszon. 
WTI - investing.com
Az olaj fogyasztása globálisan csak lassan nő, a kitermelés csökkentésére csak komoly csődök mellett lesz lehetőség, ezért az olaj ára tartósan maradhat a jelenlegi szintek környékén vagy akár még lejebb. A $32-hoz ma nagyon közel került a WTI ára, ahonnan aztán némileg korrigált.
A földgáz ára viszont több mint 6%-ot ugrott, miután az EIA nyilvánosságra hozta a készlet adatokat, melyek az elemzők által várt alatti szinteket jeleztek. Az El Nino hatás miatt idén az USA-ban az átlagosnál valamivel mérsékeltebb telet várnak a meterológusok. Ehhez adódik az alternatív forrásokból (palagáz, sekélytenger kitermelések, stb.) kitermelt, a korábbinál lényegesen nagyobb gáz mennyiség és kész is a "tökéletes vihar" az amerikai földgáz kitermelési piacon. A $3 alatti ár kimondottan alacsonynak számít. Az amerikai földgáz árakat lényegében a belső fogyasztás határozza meg, amit a heti készletadatok alapján követhetnek a befektetők.
Az első csepfolyósított földgáz Ázsiába vagy Európába az idén indulhat el. Ez is segíthet hosszabb távon az árak emelkedésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.