whos_among_us

2016. január 31., vasárnap

Korrekciók az olajpiacon - nincs megegyezés a kitermelés vágásról

A hét a tőzsdéken sokkal jobban sikerült a megelőző hetek őrületénél. Az előző héten 1812 pontig is sűlyedt S&P500 1940 pont felett zárta a hetet. Az elemzők több ok együttes hatásának eredőjeként látják a heti (főleg a hét végének köszönhető) emelkedést. Egyfelől hírtelen nagyon sokat estek a pánik hangulatban a vezető tőzsdeindexek, ami után szinte törvényszerű egy akár komolyabb korrekció, ami aztán rendre meg is értkezett. A másik fontos pozitív hatás az olaj ár meredek esésének megállása és jelentős visszaerősödése. A harmadik ok a japán nemzeti bank (BOJ) pénteki váratlan lépése, mely az ECB-hez hasonlóan negatív kamatot vet ki a szigetország kereskedelmi bankjai által a központi bankban elhelyezett pénzekre. Február 16-tól a büntető kamat mértéke 0,1%/év.
Az olaj ár eheti emelkedése mögött elsősorban az a politikai irányból is táplált spekuláció állt, hogy a nagy kitermelők egy része esetleg mégis megállapodik a kitermelés csökkentéséről. 
Csütörtök délelőtt Alexander Novák az orosz energiaügyi miniszter újságíróknak elmondta, hogy szó van Szaud Arábiával egy 5%-os kitermelés csökkentési megegyezésről. Korábban pedig az OPEC elnöki tisztét betöltő Quatar tett a kitermelés csökkentési tárgyalásokra vonatkozó nyilatkozatot.
A szaudiak azonban pár órán belül cáfoltak a sajtó és a piac által felkapott híreket és kijelentették, hogy nem vesznek részt ilyen tárgyalásokon és egyenlőre szó sincs a kitermelés csökkentéséről. 
A határidős olaj piacon az árak félóra alatt 6%-ot vagy még többet ugrottak, majd az arab kommentek után némi korrekciót láthattunk. Oroszországból is érdekes háttér információk érkeztek. A short pozícióka mindenesetre jelentősen megnyírbálhatta a hír, mert a fekete arany ára a nap további részében és pénteken sem igazán közeledett vissza a korábbi mélypontjaihoz. Elemzők szerint a Szaudiak ugyan tagadják, de a háttérben mehet valamilyen tárgyalás, ami potenciálisan kis esélyel vezet majd esetleg valamilyen megállapodáshoz. Tehát a fundamentumok alapvetően nem változtak semmit, de jól látszik, hogy egy ilyen "verbális intervenció" is mennyire meg tudja mozgatni a piaci szereplők fantáziáját. 
Hogy mennyire rossz kezd lenni a helyzet azt mutatják oroszok ilyen elkeseredett lépéskre is hajlandóak is, hogy legalább ideig - óráig feljebb tornásszák az árakat és a piacok izgalmát felpiszkálják valamivel.

Egy csütörtök délelőtti hír szerint a nagy tankerhajó üzemeltetőket megkérték, hogy a hajók sebességét csökkentsék le, mert az európai kikötőkben csurig teltek a tartalyok. A giga túltermelés miatt, ilyen gyorsan nem fogynak a készletek. Nincs ennyi tároló kapacitás.
Nehezíti a kitermelők közti megállapodást a rendkívül bonyolult érdek rendszer. Oroszországnak, Szaud-Arábiának és Iránnak pl a jelenlegi szíriai konfliktusban egész más érdekei vannak. A Szaudi olaj monarchiának ugyan nem jó ez az alacsony olajár, de olyan magas tartalékai vannak, hogy még hosszú hónapokig kitarthat és akár kivárhatja olaj exportáló társai egy részének csődjét.
A "játékban" bizonyosan benne van a háttérben az említett feleken kívül az Egyesült Államok és Kína is, hisz a térségbeli politikai érdekeik mellett maguk is jelentős OPEC-en kívüli kitermelők.
A Blogger nem várja, hogy gyors megegyezés születhet a kitermelés csökkentéséről és rövid távon, magasabb szinteken stabilizálódhatna az ár. Vélhetőleg nagyon volatilis és alacsony árak lesznek továbbra is jellemzőek, melyeket az aktuális pletykák és hírek rángatnak majd fel és le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.