whos_among_us

2016. január 10., vasárnap

Medvetánc



Csúnyán eldúrvúlt a helyzet a tőzsdéken a héten és a hétvégére sem igazán csillapodtak le a kedélyek. Pedig igazán kiválló munkaerőpiaci adatok érkeztek. Csak hát ez most úgy tűnik senkit nem érdekel. Mindenki Kínára és a FED-re figyel, no és az olaj árára. Ez a három táncoltatja kolttal a piacokat.
"Szerinted mit tegyek most? Eladjak mindent?" - kérdezte az egyik barátom. "Meddig tarthat ez az egész?" - folytatta.
Komoly vita van az elemzők közöttl, hogy "ez az egész" meddig tarthat. Talán megmaradhat a korrekció szintjén (bár erre kis esélyt látok) vagy egy tartósabb medve piac is jöhet (erre látnak legtöbben esélyt), amikor emelkedő és eső szakaszok is követhetik egymást, aminek az eredője azonban lefelé tart.
Nyílik az olló a kínai export és import között, miközben mindkettő meredeken csökken - thomsonreuters.com
A fő kérdés, hogy Kína gyors ütemű növekedés csökkenése tud-e lassulni vagy egy időre stabilizálódni a piac által várt/remélt 6-6,5% körül vagy ennyi sem lesz és akkor tulajdon képp mire lehet számítani? - ez az egyik fő kérdés. Kína folyamatosan gyengíti a jüant és pénzt pumpál nagyban a gazdaságban, valamint fékezik a hazai spekulációt. Mindezzel a cél a gazdaság pörgetése, a belső fogyasztás nagy ütemű erősítése, széles társadalmi rétegek bevonása a fogyasztásba, adócsökkentések. A kínai alutó eladások óriási szinteken.
Kínai autó eladások növekedése, a kis autók adóját 50%-kal csökkentette a kormány - thomsonreuters.com
A másik fontos szereplő páros a FED és a dollár: a FED, ha tényleg felemeli a dollár kamatot kb 1%-kal 12 hónap alatt, az rendkívül megerősítheti a dollárt: a masszívan (dollárban) eladósodott feltörekvő országoknak ilyen alacsony nyersanyagárak mellett szinte visszafizethetetlenné válik a töménytelen adósságuk és lesznek akik esetleg csődbe is mennek (de gondoljunk csak bele Venezuella vagy Brazília méretű ország csődjébe!).
Ország csőd valószínűség - dbresearch.com
Aztán ott vannak a jelenleg nagyon magas részvény árakkal rendelkező amerikai multik külföldön megtermelt pénzei, amelyek aztán visszaváltva USD-re a negyedéves eredmények kiszámolásakor sokkal kevesebbet „hoznak”, tehát a céges eredmények várhatóan lényegesen romlanak, de ezt nem várja meg senki, így elkezdődik egy masszív részvény eladás (ez már elkezdődött); a szuper biztonságosnak tekintett USD 1,25-1,5%-os egy év múlva várható kamat szintje már nagyon sok befektetőnek tetszetős, „biztos jövedelmet” hoz és ezért nő a globális kockázatkerülés; gigászi pénzek indulnak a rövid kötvények és betétek felé. Ez tovább drágítja a feltörekvő országok finanszírozását és a spekulatívabb vállalati hitelek piacán a költségeket, ami gyorsítja a csődöket és nehezíti a talponmaradást.
A tetejébe – de nem teljesen függetlenül ezektől – az olaj ára napról napra lejebb van, ami a kitermelőknek és az energia szektornak, de az egyes országok (még a fejlettek is!) büdzséinek gigantikus hiányt generál és növeli az eladósodottságot (hiszen a hiányt valahonnan pótolni kell a legtöbb esetben). A helyzet dúrvulhat, ahogy az ár a $32 alatti szintek alá csúszik várhatóan akár már a jövő héten.
Aztán vannak akik azt mondják, hogy az egész csak akkor csillapodik majd, ha a szavannán végigvonult a tűz és az életképtelen, beteg fákat (túladósodott vállalatokat, országokat) felégette (csődbe taszította).
Az energia ipar minden esetre nagy bajban lesz/van.  Főleg a kisebb és a nagyon eladósodott cégeknek lesz várhatóan "annyi". (pánik eladások, csőd, felvásárlás stb jöhetnek) De ugye itt nem áll meg a folyamat, mert azok is bajban lesznek, akik ezeknek a cégeknek hiteleztek (junk kötvény alapok, hedge fund-ok, befektetési és nyugdíj alapok ... végülis közvetve bárki, akinek megtakarítása és pénzügyi vagyona van); a bizalom minden esetre oltárira lecsökkenhet, ami tovább löki az árakat a mélybe; ekkor lesz igazán igaz: cash is king!
De ne szaladjunk ennyire előre! Vannak optimistább lehetőségek is a horizonton. A FED pl hűthetné a kedélyeket. Jöhetnek megnyugtatóbb adatok és történések Kínából. A jövő héten induló gyorsjelentési szezon is sokat javíthat vagy ronthat a befektetők hangulatán ... Szóval öveket becsatolni! Rázós szakasz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.