whos_among_us

2014. április 5., szombat

Pénteki mészárszék - Black Friday

Komoly esés bontakozott ki tegnap az amerikai részvény tőzsdéken. A NASDAQ Comp. index pénteken 110 pontos zuhanást (-2,6%) maga mögött tudva, fejezte be a hetet. A zuhanásban élenjártak az ún. momentum részvények. Ezek közé főleg, de nem kizárólag, az internetes gigászok (GOOG, FB, AMZN), a biotech vállalatok (AMGN, GILD) tartoznak, de ide soroljuk a jó ideje hatalmas emelkedésben lévő elektromos autózással kapcsolatos vállalkozások is (TSLA, PLUG). 
A vezető részvények közül nem egy közel 5%-ot zuhant a nap folyamán, ami számos indexet és ETF-et rántott magával.
Pedig a nap nem indult rosszul! A hónap eslő péntekén szokásos munkaerő piaci adatok, bár elmaradtak a várttól, de sok elemző talált fontos pozitívumokat a részletekben és összességében az amerikai gazdaság növekedését erősítették. Igaz sokan az első negyedév számait elmaradónak látják a tavalyi eredményekhez képest, amit részben magyaráz a rendkívül hideg téli időjárás.
Az esés oka inkább abban keresendő, hogy ezek a papírok túl gyorsan jutottak túl magasra. A Facebook részvények ára például kevesebb mint 9 hónap alatt háromszorozódott meg. A Tesla 1 év alatt több mint négyszeresére ugrott.
A nagy befektetők profit realizálást indítottak el és az eladások széles körben bontakoztak ki a hightec papírok között. A folyamatot segítették az egyes szintekhez hozzákötött automatikus eladások. Ahogy a szintet elérte egy-egy papír, a számítógépek tömegével dobták piacra a részvényeket. A Nasdaq-on adtak szinte mindent, ami az elmúlt időszakban szépen emelkedett.
Tény, hogy a piaci indexek igen maasan voltak. A Nasdaq kivételével csúcsközelben.
Tény, hogy a FED folyamatosan csökkenti havi 10 milliárd dollárral a kötvényvásárlásait, tehát egyre kevesebb forró pénz jut a részvény piacokra is. Az eddigi magas kockázatvállalaási kedv, legalábbis elbizonytalanodni látszik.
Tény, hogy a FED kamatemelése már jövő évben várható, ami az eddigi 0%-os szintről bár milyen kicsi első emeléssel is hatalmas lépésnek számít majd. A közgazdászok többsége inkább a jövő év második felére tesz egy potenciális kamatemelést, de a várakozások nagyok. A túlfűtött momentum piac hűlni látszik.
A kövénypiaci ralli kibontakozása is oka lehetett a
hatalmas részvény áresésnek - marketwatch.com
Tény, hogy a részvénypiacon bekövetkezett mészárlással párhuzamosan az amerikai kötvénypiacon tegnap komoly ralli bontakozott ki. A 10 éves amerikai államkötvények hozam szintje a 2,8%-as szintekről tegnap 2,72%-ig estek. A részvénypiacokról kiáramlott pénz egy része a kötvény piacon landolt. A részvénypiaci esést az elindult kötvény ralli is elősegíthette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.