whos_among_us

2017. január 20., péntek

Előrejelzések 2017-re

Az év indulásával szinte kötelezően együtt jár az elemzők, piaci bloggerek várakozásainak egymás után történő publikálása. Ezúton én is közzéteszem néhány elképzelésem a 2017-es évre vonatkozóan.

  • Arany ára: az év elejei $1150 körüli szintekről kb $1350- ig emelkedhet unciánként becslésem szerint, ha a bizonytalanság a világban nő (sajnos erre komoly esély van).
  • Amerikai részvény indexek: hihetetlen magasságokban vannak. A hedge found-ok és a nagy alapok kezelői szinte vadásszák az olyan részvényeket, melyek mögött érték van és amik nem túlértékeltek. Főleg a kis papírok vannak soron. A Russell 2000-ben szereplő papírok zöme szép emelkedésen van túl, de lehet még egyedi sztorikat és némi értéket találni. A legvalószínűbb, hogy a kamatláb emelkedésével (illetve az ebben való hit nagyságától függően) az indexek ereszkedése elkerülhetetlen. Mindamellett gigantikus nagyságú (>10%) esésre nem számítanék, mivel közben az amerikai makro adatok egy ekkora esésnek (világkatasztrófától eltekintve) ellentmondanak és logikusan nagy mennyiségű vevő jelenne meg szinte azonnal.
  • Amerikai hosszú kötvény hozamok: túl sok a füst és a köd. DE ... Ha Trump a beígért fiskális élénkítéssel vagy (adócsökkentés mellett végrehajtott) nagy állami beruházásokkal szeretne további munkát teremteni, akkor ugye további adósság növekedés várható, ami húzza maga után a hozamokat felfelé.
  • Európai részvények, indexek: túl sok a problémás helyzet és a bizonytalanság. Főleg ez utóbbi nem kedvez a befektetőknek: lesz Brexit vagy sem? Hogy alakulnak a holland, olasz, francia, német választások? Migráns kérdéskör, meddig véd minket Törökország és milyen védelmi pénzt, szívességeket kér Erdogán? Mit akar a NATOval Trump? Lesz-e és ha igen milyen formában európai haderő? Erősitenek-e a védelmi fronton - és ha igen, mennyire - a nagy európai országok? Összességében a nagy papírok tekintetében emelkedést várok. Illetve van pár szektor, ami indokolatlanul alul értékelt: főleg az európai technológiai és gyógyszeripari szektorok, a pénzügyi szektor. Utóbbi nyilván érthető. A német papírokhoz képest a többi európai országtól nagyobb emelkedést várok: francia, norvég, svéd, spanyol, ír papírok lehetnek érdekesek.
  • Europai hosszú kötvény hozamok: emelkedés, még ha az utóbbi napokban visszatáncolást láttunk is. Az olasz bankok adósság halmaza, a portugál szerkezeti reformok elmaradása mind nagy probléma, de a görög giga adósság halmaz sincs megoldva: az IMF, az ECB és a németek lélegeztetőgépén húzzák magukat. A német hozamokon eltűnt a negatív adósság szint, beindult az infláció.
  • Japán: szerintem nem lesz program változás idén sem: kötvény vásárlás, amihez pénz nyomtatás. A pénzintézetek a gigantikus forrásaikat igyekeznek a reálgazdaságban befektetni hogy elkerüljék a negatív kamatokat. A részvény indexek emelkedhetnek tovább. A hosszú kötvény hozamok ugyan július óta a pozitív tartományba emelkedtek lassan, de az amerikai emelkedéshez hasonló üteműre nem számítok, mivel a szigetországban még távolinak tűnik valamilyen szigorúbb monetáris politika. A globálisan emelkedő trend azért óvatosan még emelheti a hozam szinteket.
  • Kína: a kínai részvények többsége alulértékelt még mindig, de nem tudjuk mi lesz a Trump által belebegtetett kínai védővámok sorsa. (Lesz-e egyáltalán, milyen konkrét intézkedések lehetnek.) A Blogger szerint: el fognak indulni tárgyalások (Jack Ma minapi látogatása már ezt készítette elő) a két ország között és lesz majd valamilyen, mind a két félnek elfogadható, finomhangolt megállapodás, amit az itthon már ismert módon, giga sikerként lehet majd a hívek közt kommunikálnia a Trump stábnak.) Kérdés még Tajvan és a dél kínai tengeri támaszpontok és felségterületek sorsa valamint Észak Korea atomfegyverkezése, támogatása is. Bár ki tudja, hogy ez az egész Trumpot érdekli-e majd, vagy a külügyre hagyja az egészet. Az biztos, hogy Pekingnek továbbra is a yüan gyengítése az érdeke, valamint az, hogy az óriási gyártási kapacitásának minél nagyobb részét tudja keményvalutáért értékesíteni. Ha ez nem menne, ezzel egy komoly és nem várt lassulást kockáztatna, aminek számos tovagyűrűző következménye lehet, és amelyből következő dolgok egyike sem kívánatos.
  • Kőolaj: Első félév $50-$54 közötti sáv maradhat. Utána sok múlik azon, hogy a világgazdasági fellendülés hogy halad. A jelenlegi tudásunk szerint az ár akár $60 környékére is erősödhet, bár a Blogger inkább ettől valamivel alacsonyabb hordónkénti árra számít.
  • Latin-amerika, Brazília, Oroszország: az ő sorsuk a nyersanyagok/energia árak és a dollár erősség kezében van: tehát egy esetlegesen kibontakozó héjja stílusú FED politika, vagy egy ismételten visszaeső olajár lejtmenetbe kapcsolhatja ezen gazdaságokat.
  • India: beszálló pálya, de nem olyan tempóban fognak emelkedni az itteni papírok, mint néhány délkelet ázsiai országban. Sok múlhat azon, hogy üzlet barát és külföldi tőke barát kormány maradjon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.