whos_among_us

2014. március 9., vasárnap

A Krízis

A héten sok minden történ, de az egyik meghatározó politikai-gazdasági téma az ukán helyzet, a krimi válság volt.
Kiderült, hogy a múlt hét végén nagy lendülettel orosz katonáknak látszó és orosz szuper fegyverekkel állig felfegyverzett krimi önvédelmi egységek által elfoglal, de Ukrajnához tartozó Krim-félsziget körüli bonyodalmak Moszkva számára már inkább tehernek látszanak (ebben a formában). Putyin mára talán megelégedne azzal is, ha Kijev nagyobb önrendelkezést biztosítana a Krim számára. Persze a kocka el van vetve ... A helyzet előre haladottabb ennél, mert a Krim új vezetése inkább az elszakadást választaná. A félsziget bejáratát örző "civilek" az EBESZ részéről érkező megfigyelőket figyelmeztető lövésekkel kényszerítettek megfordulásra
Ukraina és Argentína csődjének valószínűsége;
a febtuár végén belengetett orosz hitel miatti esés
jól látszik - dbresearch.com
Az elmúlt években az egekbe szökő nyersanyag és energiahordozó árakból az orosz államkincstár komoly bevételekre tett szert, amiből jut, jutott bőven szubvenciókra, népjó/jobb/létre, komoly katonai kiadásokra, kisebb háborúkra, korrupcióra, presztizs beruházásokra. A világpiacon azonban trendszerűen csökkennek a nyersanyag és energiahordozó árak (és az elemzők hoszabb távon csak még alacsonyabb árakat várnak), ami jelentősen kezdte apasztani az orosz állami bevételeket és belülről kezdte ki Putyin hatalmát, népszerűségét. Oroszország szuperhatalmi státusa is lényegében a múlté. Egy a G8 (nagy)hatalmak közül. (Az ukrán események után ez a G8 státus is veszélyben van. A pár éve még a befektetők között sztárolt BRIC országok mindegyike mára igen kockázatos befektetési tereppé vált, ahonnan a tőke (különböző mértékben, de) inkább kifelé áramlik. A folyamat az utóbbi időben több fejlődő régió tekintetében jelentősen felgyorsult, amiben persze az amerikai jegybanki kötvényvásárlási ütem lassítása (tapering), egy potenciálisan várható amerikai kamatemelés és sok fejlődő ország egyedi problémája (Kína, Töröko., Szíria, Argentína, Venezuela, stb.) is benne van.

A Világbank 2013-as Oroszország jelentését tanulmányozva még számos tényt tudhatunk meg az ország gazdasági helyzetéről.

Az ukrán helyzetet befektetői szemmel nézve: általában minden komolyabb, a világ békéjét veszélyeztető háborús konfliktus a nemesfémek árát megugrasztja. Ezt láthattuk is a hét elején. Az arany unciánkénti ára 1350 dollár fölé szökött hétfőn, majd kedden, a feszülstég csökkenésével, ereszkedni kezdett. Amennyiben a geopolitikai feszültség újra fokozódik, ismét számíthatunk a nemesfémek áremelkedésére.
Egy jelentősebb háborús feszültség szinte kötelezően emeli a kőolaj árát is. A Brent ára hétfőn 111 USD/brl fölé ugrott, míg a WTI a hét első napján a szokatlanul magas 105 USD/brl szint felett is ját.
Ukrajna és Oroszország a világ két meghatározó gabonatermelője. Egy potenciális háború visszavetheti a termelést és az exportot, ami egyenesen csökkenti a világpiaci kínálatot és ezzel emelheti az árakat. A gabona árak lényegében egész héten emelkedtek. 
Ugyanakkor hétfőn a fejlett piaci kötvény hozamok esésnek indultak, de persze a válság enyhülésével a hozamok gyorsan újra emelkedésnek indultak. A német 10 éves állampapír ára hétfő és péntek között 1 eurócentet emelkedett és 1,653-on zárt (1,55-ön volt a hétfői mélypont). Pánik helyzetben a pénz fejlett piaci kötvények irányába áramlik a remélt biztonságba, ami az árakat emeli, a hozamokat csökkenti. (Bár a fejlett kötvények hozam esési trendjét az események - vélhetőleg - nem törték meg, csak időlegesen.)
A konfliktus kiszélesedését követően hétfőn a külföldi befketetők és a hazai polgárok pánik szerűen kezdték pénzüket rúbelről és hrivnyáról dollárra, euróra és svájci frankra váltani, ami mindkét érintett devizát a mélybe rántotta. Hétfőn az orosz jegybank 5,5%-ról 7%-ra volt kénytelen emelni a kamatszintet és komoly mennyiségben kezdte a rubelt vásárolni. A MICEX tőzsdeindex 11%-ot esett, ami 2008 óta a legnagyobb napi esés. A Gazprom részvényeinek ára 14%-ot esett ugyanezen a napon.
Persze a legnagyobb tanúlság, hogy a részvény árak és az árfolyamok is a hétfői gigászi esés után, emelkedni kezdtek, ahogy a válság és a gyors katonai manőverek helyét a diplomácia kezdte átvenni és a forró helyzet hűlni kezdett.
földgáz vezetékek Európában - rightnow.io
A katonai helyzet ugyan hűvösebb, ám az ukrán gazdaság kvázi csődben van. A Gazprom persze a héten máris kérte az elamradásokat, aminek hiányában esetleg nem szállítanak. Ez Mo.-nak is probléma lehet, mert ugye a csőben nincs külön magyar gáz és ukrán gáz, hanem vagy van gáz vagy nincs. Ha van, akkor az ukránok jó eséllyel ki fogják venni a részüket (de nem biztosan fizetik azt ki), így esetleg hozzánk már nem jut majd vagy ezért vagy mert az oroszok ezt a helyzetet eleve ki szeretnék zárni és "ideiglenesen" leállítják a szállításokat. De Európának kerülőúton ígérhetnek szállítást, az más kérdés, hogy a kerülőút sokkal szűkebb és zsúfoltabb, amiért nekünk komplikáltabban és drágábban juthat kevesebb gáz ... Persze ez a helyzet senkinek nem érdeke hosszabb távon, de rövid/közép távon ... akár elő is fordulhat ez a szcenárió - sajnos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.