whos_among_us

2011. május 8., vasárnap

Merre tart az olaj ára?

Az olaj múlt hét végi hatalmas és gyors esését követően sorra jelennek meg a cikkek és a nagy elemző házak "mondásai" az olaj árát illetően.
Az egyik cikk a Portfolio.hu-n a Goldman Sachs véleményét ismereteti: nézőpontjuk szerint a 125$ környéki Brent árfolyamában kb 20$ prémium volt árazva (105$ körüli szintre kellene esnie a spekulativ szintttől megtisztított árfolyamnak) a közelkeleti feszültségek miatt. Miután ez kb elillant most, az ár nagyjából "helyére került". További esésnek minimális eséllyét látják. A Goldman hosszabb távon (már jövőre)120$ fölé várja az árfolyamot ismét.
A finomítói termékek ára ismét emelkedhet, miután a készletek csökkentek.
A másik cikk a JP Morgan elemzését ismereteti: a neves bankház nem tartja lehetetlennek a 150$-os Brent olaj árat sem. Az előrejelzést arra alapozzák, hogy szerintük a kietermelés a kereslettel nem tud majd lépést tartani.
Mindkét elemzés szerint a jelenlegi árvisszaesés csak ideiglenes és pár hónap alatt esélyes, hogy visszanőjjön az ár az eddigi szintekre.
Befektetői szemmel mindez azt jelenti, hogy a most beesett árakat érdemes kihasználni és bevásárolni a különféle olajpapírokból (olaj és olaj termékek árindexét követő ETF-ek, olajipari részvények).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.