whos_among_us

2013. június 20., csütörtök

Véres csütörtök

Ben Bernanke - libertariancrier.com
A FED Nyiltpiaci Bizottságának tegnapi ülését követően megjelent nyilatkozat, majd az azt követő Bernanke sajtótájékoztatón hallottak a befektetőkből vegyes érzelmeket váltottak ki. A hangsúly pedig az érzelmeken van! A FED és annak elnöke lényegében azt mondta el, amit eddig is tudtunk. Legfeljebb most már még biztosabbak lehetünk benne. 
  • Az eszköz vásárlási programok és a 0% kamat egyenlőre marad, DE
  • a FED a gazdaság teljesítményének függvényében az év hátralévő részében - valamilyen mértékben, amit a piac 10-20 milliárd dollárra becsül - valamikor vissza vehet.
  • Az eszközvásárlási programok (QE3) teljes leállítása 2014-nél előbb nem várható. (Elemzők itt is megosztottak a jövő év közepe és vége tekintetében.)
A tegnapi Bernanke sajtótájékoztató közben az S&P500 az 1550 környéki szintekről erőteljesen megindult lefelé és 1629 alatt zárta a napot. Az esés erőteljesebben folytatódott csütörtök nyitáskor.
Igaz előtte az ázsiai és európai részvény piacok már komoly zuhanást szenvedtek el. A bajt tetézte egy igen gyenge előzetes kínai ipati termelési index adat napvilágrakerülése, mely a világ második legnagyobb gazdaságának lényeges lassulását mutatja. A befektetőket mind a két hír sokkolta, de persze a FED hamarosan záródó pénzömlesztését fájlaják legjobban.
Az S&P500 végül 1588,19-en zárta a napot, több tecnikai szintet is áttörve.
A történések másik nagy területe a fejlett országok, így főleg az USA államkötvények hozam szintjének gyors és jelentős emelkedése. Ez azt is jelenti, hogy a kockázatosabb eszközökből a pénz elkezdett kiáramlani. Pl. a részvényekből vagy a feltörekvő országok "lepunnyadt" hozamú kötvényeiből. Mindez természetesen a dollárt erősíti a többi devizával szemben.
Ez és a hervasztó kínai makroadatok viszont az árupiacokat küldték lejtőre. A WTI 4 dolláros eséséhez a tegnapi készletadatok is hozzájárultak.
Az arany $1276 alá is lenézett a mai kereskedésben.
Van rá sansz, hogy az esés holnap is folytatódik. Sokan az S&P500-at 1500 környékéig várják korrigálni. A VIX index nap végére átlépte a 20-at, ami a határa a "nyugodt" piacnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.