whos_among_us

2013. szeptember 11., szerda

Az Apple bejelentette ..., de más is történt

A hétnek még csak az első felében járunk, de máris számos eseményen, adaton vagyunk túl.
  • Tegnap az amerikai piac nyitása előtt tették közzé a hírt, miszerint a legpatinánsabb amerikai index a DOW harminc amerikai nagyvállalatot tömörítő listája 3 cég tekintetében is változik (tehát 10%-ban!) szeptember 23.-tól. A Merrill-Lynch befektetési gigásszal egyesült amerikai óriásbank a Bank of America (BAC) kikerül az indexből. A helyére a Goldman Sachs (GS) kerül. Ugyanakkor Hewlett-Packard (HP) is kikerül az indexből, helyét a Visa (V) veszi át az indexben. Az alumínium ipar legnagyobb játékosa, az Alcoa (AA) is búcsúzik az indextől. Helyére a sportszereiről és sport ruházati termékeiről ismert Nike (NKE) kerül.  *** Az S&P által gondozott indexben időnként vannak változások. Pl tavaly a Kraft Foods és a Mondalez szétválását követően az indexből is távozott az amerikai élelmiszer ipari óriás vállalat, helyét a United Health vette át, részben az ObamaCare-t követő egészségügyi vállalkozási boom miatt.  Azonban az 1885 februári bevezetése óta a DOW jelenlegi módosításával együtt is csak mindössze 52-szer módosították. 2000 óta ez a 8. módosítás. 3 tagú módosítás utoljára 2004-ben történt, amikor az AT&T-t, a KODAK-ot és az IPC-t váltotta az AIG, a Pfizer és a Verzion. *** A jelenlegi módosítás okaként a kikerülők gyenge teljesítményét jelölték meg. Ez a három papír ára volt a legolcsóbb a DOW-ban. *** A bejelentés hatására a bekerülő papírok ára nőtt. A DOW sok alapnak és hedge foundnak kötelező "másolnia" részben vagy egészben részvény portfoliója tekintetében. Ez a kikerülők esetén szeptember 20.-áig vélhetőleg további eladásokat generál majd a HP, az AA és a BAC esetében és vételeket a másik 3 papír esetében.
  • Kiválló kínai adatok érkeztek, melyek múlatták a befektetőkkel a kínai potenciális lefagyás veszélyét. Az adatok lényegében verték az óvatos előrejelzéseket is.
  • Szíriai támadás esélyét csökkenteni látszik, hogy Oroszország egy tervet készül benyújtani az ENSZ BT elé, melyben javasolja a szír vegyifegyver arzenál nemzetközi felügyelet alá vonását és újabb hírek szerint annak akár megsemmisítését. A szír központi vezetés máris támogatásáról biztosította a tervet. Az ellenzék szerint azonban a támadás elmaradása konzerválhatja a súlyos helyzetet és további alkalmat adhat a kormánynak a civilek elleni támadásokra. *** A háború kitörésének elmaradása, illetve ennek növekvő esélye szinte azonnal kb $4-ral korrigálta lefelé az olajárakat. A WTI $106,55-ig esett, majd a holnapi készletadatokra várva némileg felfelé korrigált. Az arany és ezüst ára is esett a hírre. A "safe-haven" dollár pedig némileg gyengült. Az ausztrál dollár - főleg a kínai jó adatok miatt - szépen hízott a zöldhasúval szemben.
  • iOS7, megújult felhasználói felület - theverge.com
  • Az Apple (AAPL) a várva várt mai sajtótájékoztatóján mutatta be két új telefonját, az olcsóbbik iPhone 5C és az iPhone 5S készülékeket. Az előbbi típus elsősorban a fejlődő országok lakosainak kisebb pénztárcájához lett igazítva, míg a második típus az új 64 bites processzor architektúrával egy igazi "vadállat", melynek az ára sem lesz olcsó. Mind két készülék már az új iOS7-tel érkezik. Az 5S készülék az eddig megszokott 2 szín helyett 3 féle külcsínyel kerül piacra szeptember 20.-án és nem maradt el a kiszivárgott, home gombba épített újlenyomat szenzor sem. A készülékben a mozgásérzékelés rész sokkal fejlettebben került kialakításra, ami a várakozások szerint számos új sport, fitnessz és egészségügyi alkalmazásnak adhat lehetőséget.  Az 5C öt színben lesz elésrhető és valamivel egyszerűbb hardver kialakítással és árral. A részletes specifikáció itt olvasható. *** Az AAPL ára esett a bejelentéseket követően. Az esés fő oka vélhetőleg az volt, hogy a befektetők a 64 bites architektúra kivételével semmi olyat nem tudtak meg, amit eddig ne tudtak vagy sejtettek volna, illetve amit a piac be ne árazott volna. Sokan várak új iPad és iPod bejelentést, de sokan számítottak rá, hogy a Samsung után az Apple is bejelenti okosóráját ... A csalódás pedig eladásokat generált. Az első kritikák az 5C készülékekkel kapcsolatban is erőssek, hiszen a készülék nem egy kifejezetten "olcsó" darab, amilyenekhez a fejlődő országokban hozzászoktak, hanem egy olcsóbb (de nem olcsó) iPhone készülék ... Sokan tartank a profit vesztedégtől az olcsóbb készülék láttan, mások pedig pont attól tartanak, hogy ahhoz nem lesz elés olcsó a készülék, hogy elég nagy példányszámot lehessen eladni belőle Ázsiában, főleg Kínában. Ismét kérdéses lehet az összeszerelés és logisztika témaköre, amiben mégegyszer nem szabad "felsülnie" a cégnek. A szeptember 20.-a a szokásnak megfelelően egy pénteki nap. Tehát a részvényesek ismét az első 3 nap, azaz az első hétvége eladásaiból fognak következtetni a piaci fogadtatásra, ami nagy kihatással lesz/lehet az árra.
Phil Schiller, Apple, SVP Marketing, magyarázza az iPhone 5S új biztonsági megoldását - MarketWatch.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.