whos_among_us

2013. szeptember 22., vasárnap

Marad a $85 milliárd

Döntött a FED. Az amerikai jegybank szerepét betöltő bank nyíltpiaci bizottsága (FOMC) a héten tartotta, a piac által hosszú ideje várt, két napos ülését, mely végül változatlanul hagyta a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási program volumenét. A piac hosszabb ideje várta és árazta a javuló amerikai gazdasági mutatók után a laza monetáris politkia szűkítésének első lépését. A legtöbben 10 milliárd dolláros vágást vártak a havi kötvényvásárlási ütemben. A FED kormányzók azonban nem változtattak az eddigi ütemen.
A döntés hátterével kapcsolatban az elemzők jó része az agusztusban kiadott amerikai építési engedélyek számának jelentős visszaesését sejtik, ami pedig összefüggésben lehet azzal a ténnyel, hogy az elmúlt hónapokban az amerikai hosszú kötvények hozamai jelentősen megugrotta. A hozamok pedig azért ugrottak meg, mert a befektetők a kötvényvásárlások lassú beszüntetésével és az olcsó pénz piacról való eltűnésével a most nulla közeli jegybanki kamat közeli emelését sejtik.
A hír berobbantotta a dollár árfolyamát a vezető devizákkal szemben. A dollár ismét "olcsó"! Persze az óvatos visszaerősödés azonnal elindult, korrigálandó a "túlreagálást". Sokan kezdtek bele azonnal spekulatív dollár vásárlásba. Az USD/HUF kereszt árfolyam is jelentősen esett. A forint bőven 220 USD alá is beesett.
A tőzsdei indexek is hatalmas szárnyalásba kezdtek a hírre. ("Folytatódik az olcsó pénz öntés ...") Az S&P500 új all-time-high csúcsra szaladt 1730 pont közelébe, majd a piaci jókedv gyorsan párolgott. A pénteket az index 1710 pont alatt zárta. A para újra indul: meddig maradhat a QE3 jelenlegi üteme? Ha marad a pénznyomda, az vajon nem azt jelenti-e, hogy az amerikai gazdaság még nem állt talpra?

A dollár hat másik vezető devizával szembeni súlyozott értékét
mutató index (USDX) jelentőset esett a FED döntésére - investing.com
S&P500 all-time-high csúcson a FOMC döntése után - investing.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.