whos_among_us

2014. november 17., hétfő

Zuhanó olajár

Péntek reggel $73,5 alá esett a WTI ára. Az esés az olaj piacon tehát folytatódik. Igaz, napközben némi korrekciót láthattunk, mert $76 közelében zárta a hetet az amerikai könnyűolaj piaci ára.
Több dolog is zajlik párhuzamosan a világgazdaságban, aminek az eredője a meredeken rogyó olajár.
Egyfelől az alternatív kitermelés (palaolaj, olajhomok, mélytengeri fúrások) idén eljutott egy igen magas kitermelési szintre. Az USA ma többet termel, mint amennyit elfogyaszt. Hatalmas új készlet jelent meg a piacon. Csurig tele minden tározó. (lásd heti EIA jelentések)
Ezen felül évről évre nő az energiafogyasztás hatékonysága is a fejlett országokban, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi értéket a gazdaságban kevesebb energiahordozó felhasználásával termelünk meg.
A harmadik ok a spekuláció: mára óriási pozíciók épültek ki az olaj ár esésére, ami önmagában is húzhatja lefelé az árakat: mindenki azt gondolja, hogy az olaj ára még mindig drága, ezért az ár esnifog, hiszen mindenki úgy gondolja, hogy még mindig drága az ár, tehát a saját készleteit eladja még most, amíg még valamivel drágább, mint holnap ...
Az olajárára hatással van a világgazdaság lassulása is.
Érdekes fejlemény hogy, a piac a közel-keleti és ukrán háborús eseményeket lényegében kiárazta. Sőt idén a komolyabb hurrikánoknak sem volt nyoma a közép atlani térségben és így az árakra sem volt ilyesminek hatása. Ma szinte kizárólag a kereslet és kínálat, a készletek nagysága a meghatározó.
Elemzők szerint akár $60-ig eshet a feketearany áráa, de hosszabb távon $80 környéke lehet reális.
Ez sok olajteremelő ország költségvetését döntheti romba. Ilyenkor ezek többnyire növelik rövidtávon a kitermelést, amitől csak még nagyobb lesz a kínálati oldal, de a kereslet nem nő, tehát az ár tovább esik. 
A jelenség ilyen értelemben csökkenti a lassulást, tehát stimulálja a világgazdaságot.olajár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.