whos_among_us

2014. november 23., vasárnap

Meddig nőnek a fák? - újabb csúcson az indexek

A nagy jegybankok hitel kamatrátáinak alakulása, PBOC
is játékban - foxbusiness.com
Több hatás együttesére, a hét utolsó napjának indulásakor az amerikai részvény indexek újabb csúcsra futottak. Az S&P500 új rekordja 2071 pont, a DOW-é 17895, a NASDAQ-é 4752. A Russel 2000 (RUT) nem tudott csúcsra futni. Mindössze 1185 pontig szaladt. Az 1214 pontos nyári csúcsot a kis közepes papírokat tömörítő index többedszerre sem tudta túl szárnyalni, miközben októberben több, mint felére esett vissza értéke, egészen 1040 pontig, hogy utána ismét az egekbe szökjön. A RUT igazi hullámvasút, melynek mozgásain idén szépen lehetett keresni.
Az indexek legújabb csúcsrafutását a kínai jegybank (PBOC) nem várt kamatvágása idézte elő. A betéti kamatlábat 3%-ról 2,75%-ra vágta, míg a hitel kamat szintjét nagyobb mértékben, 6%-ról 5,6%-ra csökkentette. A kamatokon két éve először változtató PBOC ezzel a lépéssel kívánja stimulálni a gazdaságot és stabilizálni a 7,3%-os éves GDP növekedést.
A Yüan (CNY) a legtöbb devizához képest erősödött, az olaj ár pedig felfelé korrigált a hír hatására.

A részvény piacok úsznak tehát a pénzben ... (A kínaiak előtt a japánok és az ECB is jelezte laza monetársi politikáját.) Ezért a mára hihetetlenül megdrágult árfolyamokon is akad újra és újra vevő rájuk. Ezeken a szinteken az igazi bluechip-ekből, a Blogger véleménye szerint, már nagyon kockázatos venni. A fák nem nőnek az égig, tartja a piaci közmondás, de növekedésük a töménytelen  pénznek köszönhetően még eltarthat egy ideig. Azonban bármikor beköszönthet egy korrekció is, aminek mértéke annál nagyobb lehet minél magasabbra épültek az árfolyamok. Igaz, egy esést követően szinte bizonyosan gyorsan felépülnének újra pozíciók és az árak pedig vélhetőleg visszatérnek majd gyorsan a komoly magasságokba. A RUT esetében az ősszel ezt már láttuk.

A címben feltett kérdésre nehéz megadni a választ. Közgazdászok tömegei elemzik, becsülik az emelkedés erejét és azt, hogy meddig tarthat ki. Ahogy az látszik, ennek a gazdasági termiknek az erelyét az a hit táplálja, hogy az amerikai és világgazdasági növekedés lényegesen nem csökken a közel jövőben, illetve, hogy lesz bőven pénz folyamatosan a nagy piaci szereplőknél, amiből jut majd bőven a kockázatosabb termékekre is. A Blogger az amerikai részvények esetén továbbra is a tartás pozícióban hisz (általánosságban). A korrekciókat pedig fel lehet használni vásárlásra. Sokan az indexeket veszik, mivel ez az egyes cégek papírjai esetén meglévő különféle kockázatokból így egy sort kiküszöbölnek, és így csökkentik "csomagjuk" volatilitását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.