whos_among_us

2014. december 2., kedd

Brutális esés az olaj árában - komoly problémák jöhetnek

5 éves mélyponton a kőolaj ára, nagy bajok forrása is lehet
a hirtelen alacsony ár - zerohedge.com
Az olaj (WTI) ára ma reggel fél 9 körül $64 alá csökkent egy időre. Ilyen jó sok éve nem történt. Ezeken a szinteken a nem konvencionális források kitermelése bizonyosan veszteséges. (A teljesség kedvéért: a nap végére a WTI ára 69 dollár fölé erősödött.) A Brent ugyanekkor bőven $68 alá csúszott. (ezt követően a kőolaj faja is később vissza tudott erősödni) Az olaj globális árának nem tett jó, hogy az OPEC pár napja változatlan szinten hagyta a kitermelt mennyiségét. Ugyanakkor az világgazdaság lassulása és még egy sor más tényező is közrejátszik a nyersanyag árak zuhanásában. A prímet mindenképp az olaj viszi.
Ugyanakkor a jelenségnek - az üzemanyag árak drasztikus esése mellett - sajnos lehet, illetve van egy sor igen kellemetlen következménye.
Az energia szektor a világ egyik legnagyobb és kétség kívül igen fontos szereplője. Óriási mennyiségű embernek ad munkát miközben roppant jövedelmeket termel meg. Hatalmas országokat és gigászi vállalatokat tart el. Ha az ára nagyon rövid idő alatt esik ilyen hatalmasat, az komoly befektetői és finanszírozói pénzeket  tarthat vissza a szektortól egyfelől, másfelől pedig roppant bevételektől fosztja meg a fentebb felsorolt szereplőket. 
Közgazdászok szerint, ha az esés tovább folytatódik, az nagyon gyorsan ránthat magával számos vállalatot, országot a csődbe, tehet munkanélkülivé százezreket és okozhat lokális vagy (akár) globális destabilizációt, gazdasági összeomlásokat. (Persze még nem tartunk itt!)
Az olaj ár szabadesése ráadásul más nyersanyagok árát is húzza a mélybe a fenti logika mentén: ha a befektetők down trendre számítanak, akkor joggal gondolhatják, hogy a többi nyersanyagból is kevesebb fogy majd, ezért az áruk azoknak is esni kezd. (Ugyanez lehet igaz a részvényekre és más kockázatos termékekre.) Ellenben nő a német és amerikai, svájci kincstárjegyek és kötvények iránti kereslet. Ezek hozam szintje sok éves mélypont közelében.
Az olcsó olaj és nyersanyag árak persze kedvezhetnek egy sor más iparágnak: közlekedés és gépipar, hadiipar, szállítmányozás, autó és repülő gyártás, építőipar. A folyamatnak van egy inflexiós pontja, ahol az olcsó olaj miatt a gazdaság hatalmas "árengedményhez" jut és ez adhat lökést újra egy beinduláshoz.
A helyzet kialakulásához nagyban hozzájárult a szaudiak hajthatatlansága a kitermelés szűkítésével kapcsolatban. A történet vélhetőleg egy új (amerikai) gazdasági szuper fegyver kipróbálása is egyben: így mérjünk csapást a globális potenciális és valódi ellenfeleinkre ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.