whos_among_us

2013. október 1., kedd

Leállás

Az Egyesült Államok költségvetését szeptember végéig nem sikerült elfogadnia az ottani alsó- és felsőházi combo-nak, aminek sajnálatos következménye, hogy kevéssé fontos állami közhivatalokat, kultúrális létesítményeket, nemzeti parkokat ma bezárták és az ott dolgozó közalkalmazottakat fizetésnélküli kényszerszabadságra küldték. A sajtó szerint ez kb 800 ezer közalkalmazottat érint. A döntés nem vonatkozik az ország védelméért felelős szervekre, szervezetekre, a hadsereg, a légierő és a haditengerészet, a parti örség egységeire, a minisztériumok, a Fehérház és a törvényhozás stábjára.

A tőzsdét lényegében nem érdekelte ma ez a téma ... Minden amerikai index jelentős pluszban tartózkodik. A befektetők a két nagy párt szokásos egymásnak feszülésének tartja a helyzetet, mely az amerikai közéletben már nem először fordul elő az elmúlt néhány évtizedben és mindahányszor végül mégis megegyeztek a felek és megszavazták a költségvetést.
A jelentős tömegű állami alkalmazott tartós munkanélkülisége és a közhivatalok, intézmények zárvatartása igazán egyik félnek sem érdeke. A helyzetért így is inkább a republikánusokat tartja felelősnek a közvélemény. A leállás napi $200 millió dollár veszteséget okoz az Egyesült Államoknak.
A jelenséget "valódi" államcsődnek nem lehet tekinteni.

Sokkal fontosabb probléma lehet a szintén közelgő költségvetési plafon elérése. Ennek lényege, hogy az amerikai alkotmány rögzíti az amerikai állam eladósodottságának maximális mértékét. Ha az USA eléri ezt a szintet, automatikusan életbelép a további államkötvény kibocsátások  tiltása, az az újabb kölcsönök felvételének tilalma, ami viszont bizonyos állami kiadások megkurtítását, fedezetlenül hagyását jelenti, illetve a kifizetések leállítását is.
Ennek a helyzetnek két megoldása lehet: a törvényhozás a két nagy párt megegyezése mellett újra megemeli a limitet ... (egy pár éve ez a "játék" megy) vagy a kormány kénytelen átrendezni a költségvetését (adók emelése és/vagy a költségek csökkentése).
A Blogger nem vár jelentős tőzsdei mozgást a fentiek következtében.

A MarketWatch olvasóinak zöme 1-2 hetesre teszi az amerikai állami részleges leállást - marketwatch.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.