whos_among_us

2014. december 29., hétfő

Nem lesz unalmas a részvénypiac 2015-ben sem

Négy grafikon - economist.com, Thomson Reuters, Bloomberg
2015-re a részvény tőzsdéken nem várok unalmas időszakot. A fejlett piacokon lévő töménytelen mennyiségű pénz, az alacsony, nulla vagy negatív kamat környezet, a fejlett kötvények túl magasra szökött ára, a kiválló számokkal előrukkoló amerikai vállalatok és még pár tényező a befektetők figyelmét jövőre is a részvények felé terelik majd várhatóan. 
A fejlett piacok részvényei jelenleg kiugróan magas szinteken vannak. A DOW30, a NASDAQ100 és az S&P500 mind csúcsokon vagy csúcsok közelében. Az évvégére a kis-, közepes papírokat tömörítő Russell2000 index is összeszedte magát és 1200 pont felett fejezte be az előző hetet. Európában a december elején még 10 000 pont felett járó DAX az orosz helyzet hatására gyors ütemben valamivel 9300 pont feletti szintig esett gyors ütemben, majd ugyanilyen ütemben elindult felfelé. Könnyen lehet, hogy január legelejére az index ismét az ötszámjegyű mezőbe kűzdi fel magát. A kisebb európai indexek közül a svájci SMI és a holland AEX szintén csúcs közelben. Az FTSE100 is mindössze 200 ponttal van lemaradva az idén beállított mindenkori csúcsától.
Stoxx600 (kék), DAX30 (piros), CAC40 (sárga), FTSE100 (zöld),
BUX (rózsaszín) - Source: MarketWatch.com
Az ázsiai fejlett piacok közül a japán Nikkei225 jár a 2007-ben beállított mindenkori csúcsa közelében, köszönhetően itt is a japán jegybank (BOJ) extrém laza monetáris politikájának.
Befolyással vannak a piaci történésekre jövőre is - különböző módokon és mértékben - az olyan globális hatású problémák is, mint az ukrán csőd közeli helyzet (netán csőd), a görög "dráma" folytatódása, az orosz gazdaság (beszakadt olajár és szankciók miatti) mélyrepülése, a kínai gazdaság növekedésének romló potenciálja, a japán "abenomics" eredménytelensége; a fejlett gazdaságokban és most főleg Európában a defláció és az attól való félelem, a fejlődő piacokról történő tőkekivonás további mértéke, és az ezzel összefüggésben lévő fejlett piaci hosszú kötvényhozamok mélyrepülése, az olaj piacon felborult kereslet-kínálat egyensúly esetleges javuló aránya vagy netán romlása.

(Figyelem! A Blogger itt közzétett elképzelései nem minősülnek befektetési tanácsnak, ezek pusztán vélemények! Az Ön befektetési profiljához és tapasztalataihoz legjobban illeszkedő befektetési lehetőségekkel kapcsolatban kérje befektetési tanácsadója vagy privátbankára segítségét!)

Ezek után lássunk néhányat a Blogger 2015-re vonatkozó részvénypiaci meglátásaiból:
  • Az idén egyik legjobban menetelő tőzsde az indiai volt. Ezen belűl is a legjobban - az eddig extrém alulértékelt - kis, közepes papírok teljesítettek. Az iShares MSCI India Small-Cap ETF közel 50%-ot emelkedett az év során köszönhetően a piac barát Narendra Modi megválasztásának, a csökkenő olaj árnak és államháztartási deficitnek, a növekvő GDP-nek. A Blogger az indiai papírok további emelkedésére számít mindaddig, míg az olaj ár megmarad a rendkívül alacsony jelenlegi szinteken és a FED kamatemelése nem kerül valóban belátható és a befektetők által is "kitapintható" közelségbe. Az indiai tőzsdei "boom"-ba ETF-eken keresztül legkönnyebb befektetni.
  • Az év utolsó negyedévében a kínai piac is reagált a beeső olajárakra és a távolodni látszó amerikai kamatemelés "érzetére", valamint a pozitív kínai gazdaság élénkítő intézkedésekre. A kínai nagy kapitalizációjó vállalatokat tömörítő CSI 300 index október végétől csaknem 1000 pontot emelkedett gigantikus gyorsasággal, ami több, mint 30% bő két hónap alatt! A Deutsche X-trackers Harvest CSI 300 China A-Shares ETF például eddig 46% fölött teljesített idén, a Market Vectors China A-Shares ETF is 40% felett nőtt 2014-ben, a legjobban, pedig a mindössze 20 millió dolláros vagyonú PowerShares China A-Share Portfolio ETF teljesített: 58% felett. A kínai small cap részvények egyenlőre lényegében kimaradtak a trendből. A legnagyobb 25 cég pedig már nem tudott önmagában ekkorát emelkedni. A Blogger szerint a helyzet kicsit hasonló az indiaival: a beesett olajár pörgeti fel a kínai gazdaságot is, valamint a kínai vezetés számos olyan intézkedést tett (pl a cégek könnyebben jutnak hitelekhez), ami szintén a gazdaságot élénkíti. Az eredmény egy gigantikus ugrás, mely a jövő év elején is folytatódhat. Itt szeretném megjegyezni, hogy bár mind a két óriás gazdaság papírjai még mindig alulértékeltek, de egyben sérülékenyek is. Sok minden okozhat akár egy igen gyors zuhanást is ezen papírok árában ... Ezzel együtt a Bloggernél a kínai részvények megfontoltan és körültekintés mellett, de a vétel "kategóriában" szerepelnek 2015-ben. A kínai trendet elsősorban alapokon, ETF-eken keresztül tudjuk megvenni.
  • A Blogger számára nagy kérdés jövőre a megújuló és zöld energia témában működő vállalatok részvényei. A beeső olajár természetesen nem a megújulók felé tereli a fogyasztókat, hanem épp ellenkezőleg. Fontos azonban megjegyezni, hogy az eddig "hyphe" kategóriájú, de most visszaeső árú zöld részvények már újra jó beszállót jelenthetnek. Az idén szeptemberben $300 közelébe emelkedett Tesla (TSLA) folyamatosan jelenti be fejlesztéseit és üzleti megállapodásait. Ha a cég papírjai $200 szint közelébe vagy netán az alá esnek, vélhetően érdemes lehet megfontoltan beszállni vagy újra beszállni a story-ba. A napelem gyártók esetében is hosszabb távon érdemes gondolkodni. Az olaj ára nem lesz mindíg ilyen alacsony. A jelenlegi árszintben a szaudiak masszív "olajpolitikája" rendesen belejátszik. A képlet hasonló, minta Tesla esetében: a beeső és jól működő, jó termékkel, jó piaci eléréssel, stabil gazdálkodással, stb rendelkező vállalatok papírjaiból érdemes lehet vásárolni, lehetőleg olcsón. A megújulók a következő 10 évben a jelenleginél markánsan magasabb szerephez jutnak majd a világon. Kína pl gigantikus napelemes beruházásokba kezd a hírek szerint. Európa vezető gazdaságai pedig folytatják a megújulók részarányának növelését energiamixükben. Egy nyugdíj portfólióba bizonyosan felülsúlyozva helyeznék el ilyen papírokat. A zöld alapokkal kapcsolatosan azonban óvatosságra intek mindenkit. Érdemes alaposan körbejárni, hogy az adott alap milyen papírokat és milyen arányban tart. A témában sok olyan cég is feltűnik, melyek vételre nem ajánlottak, túl kockázatosak.
  • Apple (AAPL): a papír esésére kiépült pozíciók igen alacsony szintre sűlyedtek. A befektetők tehát egyenlőre a papír árának emelkedésére és a cég sikerének folytatódására számítanak. Ugyan így tesz a Blogger is. (Habár ... itt jegyezném meg, hogy a piaci álmoskönyv szerint nem jó jel, ha már a háziasszonyok is a részvényt veszik.) A papír további emelkedéséhez azonban kritikus, hogy az Apple Watch sikeresen debütáljon. A pletyák szerint a cégnél ismét terítéken van az iPhone 5c defacto bukását követően egy "olcsóbb" model piacradobása. Ez mellett természetesen máris olvashatunk kiszivárgó információkat a várhatóan szintén jövőre debütáló 7-es iPhone modellel kapcsolatban. Az Apple Pay sikeressége a cég növekedése szempontjából szitén kulcs, de az újra "divatba jövő" Apple notebookok és asztali számítógépek értékesítési volumen növekedése, főleg a fejlődő piacokon és Kínában szintén lényeges. A tablet piactól jövőre érdemi növekedést már nem várnak az elemzők. Itt elsősorban a régi első és második generációs készülékek cseréje csökkentheti a visszaesést. A Blogger itt szeretné felhívni a figyelmet a cég növekvő osztalékára és a saját részvény vásárlásaira elköltött gigantikus összegekre is!
  • Légitársaságok, Aviation industry: az olcsó üzemanyag jelentősen letolhatja az árakat, ami a forgalom tetemes növekedését okozhatja. A szűk keresztmetszet rövid távon akár a repülőterek kapacitásának és a repülőgépek, pilóták számának elégtelen volta okozhatja. A Blogger a légitársaságok és a repülőgépgyártásban, szervíz szolgáltatásokban, valamint finanszírozásban, és a reptér üzemeltetésben dolgozó vállalatok papírjainak emelkedésére számít. Természetesen a kellő gondosság a papírok kiválasztása szempontjóból itt is kritikus.
  • Transportation industry: fuvarvállalkozások is komoly profitra tehetnek szert a lejebb ereszkedő üzemanyag árak következtében.
  • Az energia szektort általában vesztesként szoktuk elkönyvelni az eső olajárakkal együtt, de ez nem minden vállalat esetében van így. A finomítói marzsoknak pl kimondottan jót tesz a sűlyedő alapanyag ár, de az üzemanyagtöltő kiskereskedelmi hálózatok is profitálhatnak rendesen a megugró forgalomból.
  • Európai részvények: Az olcsó olaj és más árupiaci nyersanyagok többek között az autóipari vállalatoknak igen kedvezőek. Főleg a felső kategóriás termékekben utazó BMW, Mercedes és VW részvényeire lehet további emelkedő hatással a kialakult helyzet. Az ECB várt és remélhetőleg jövő év elején valamikor ténylegesen is elinduló kötvényvásárlásai jelentős mennyiségű pénzt öntenek majd az európai piacokra. Ez az európai piacoknak általában is lökést adhat. Az ECB átvilágításain alapvetően jól szereplő bank papírokat mondják olcsónak az elemzők. A piac kiemelt figyelemel kíséri majd az ukrán, orosz és görög érintettségű vállatok, bankok papírjait. Az európai laza monetáris politika tényleges beindulása tovább emelheti a legnagyobb európai indexeket és talán javíthat valamit az aggasztóan defláció közeli állapotokon egyes országok esetén. A Blogger az említett autóipari papírok mellett a svájci és német nagy bankok papírjaira is külön szeretné a figyelmet felhívni, melyek szolgáltatásai iránt az utóbbi időben ismét élénk az érdeklődés elsősorban a feltörekvő piacok felől. Az Európai részvény trendet alapok és gondosan kiválasztott részvények segítségével játszhatjuk meg.
  • Luxus cikkek globális piaca: a kínai és távolkeleti gazdaságok lassuló trendje okozott némi visszaesést a luxus piacon, most az orosz vásárlók megcsappant száma hiányozhat majd. Ezzel együtt a feltörekvő országokból érkező és évről évre egyre nagyobb számú "gazdag" fogyasztása, valamint a javuló amerikai gazdaság hozhat ezen a piacon fellendülést. Érdemes új szereplőket is keresni a régi, bevált márkák mellett.
  • A fogyasztási cikkek piaca főleg az Egyesült Államokban bizonyosan nőni fog. A munkanélküliség igen alacsony történelmi szinteken és a bérek is emelkednek. Ebben a szektorban lesz kraft 2015-ben az amerikai piacon.
  • Agrár vegyipar: a CF és az AGU az észak-ameriaki piac két legnagyobb szereplője, mely a beesett olaj és gáz árral alapanyag oldalról szép profitra tehet szert.
  • A Blogger 2015-ben is favorizálja a magas osztalékkal kecsegtető részvényeket, osztalékfizető alapokat. Különösen a hosszabb távra felépített portfoliók elmaradhatatlan része kell legyen a kis volatilitású, de relatíve magas kifizetéseik miatt vonzó papírok. 
  • A biotechnológiai részvények és az erre a témakörre felépített alapok jövőre is jól húzhatják portfoliónkat. Itt a legjobban teljesítő alap az agresszív ProShares Ultra Nasdaq Biotechnology (BIB) közel 70%-os emelkedést tudhat maga mögött az évben (dollár alapon). Azonban a First Trust AMEX Biotechnology Index Fund (FBT) a maga 49%-os emelkedésével vagy az SPDR S&P Biotech ETF (XBI) a 43%-os növekedésével, az iShares Nasdaq Biotechnology Index Fund (IBB) 35%-os éves emelkedésével is igazán szépen mutathat bármely befektető értékpapír számláján. A Blogger kedvelt papírjai között ott lesznek jövőre is a biotech papírok és az ebben a témában forgó alapok.
A Blogger a jelenlegi kiemelkedően magas árszintek miatt szinte bármikor el tud képzelni egy akár jelentősebb korrekciót is, mely után vélhetőleg újra egy felpattanás jöhet, amíg a makro környezet ezt indokolja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.