whos_among_us

2016. január 18., hétfő

Jelentett a Wells Fargo, a JP Morgan, az Intel, tovább esett az olaj ára

Folytatódott az esés a héten. Szinte minden tőzsdei részvény index, az olaj, a főldgáz és a legtöbb fejlődő piaci deviza is (főleg a dollárhoz képest) a héten tovább esett. Az okok között továbbra is a kínai gazdasági lassulástól való félelem, a kőolaj árának drasztikus további zuhanása, a dollár esősödő trendje áll.
A februári határidős WTI (CLG6) ára a hét eleji $32 feletti szintekről volatilis kereskedés mellett péntek délutánra $29,19-ig csúszott le. A kereskedést pedig $29,70-en zárta pénteken. Az S&500 hétközepi legmagasabb és hétvégi legalacsonyab értéke között 80 pont különbséget láttunk. Az esés folytatódott a többi indexnél is. Péntekre az európai Stoxx600 index elérte a medve piacot.
Az esés még folytatódhat. A fundamentumok nem változtak, de a Blogger egyre nagyobb esélyét látja egy potenciális felpattanásnak.

A hét néhány egyéb történése, híre:
  • Vége az iráni gazdasági blokádnak: A hét végén lényegében véget ért a gazdasági blokád. Ez praktikusan azt jelentheti, hogy az iráni olaj megjelenhet a szabadpiacon tovább növelve a kínálati oldalt. Nem is véletlen, hogy a hétvégére a feketearany ára csúf zakóba kezdett. Sajnos a trend fojtatódhat. Nem véletlen, hogy a legnagyobb elemző házak általában $20 körüli szinteknél várják a mélypontot. ... és hamár vége a blokádnak, mindjárt rendelnek is az irániak egy nagyobb flottát az Airbus-tól.
  • Folytatódott az amerikai vállalatok gyorsjelentési szezonja. Hétfőn az Alcoa (AA) jelentett a várt alatti számokat. Elsősorban az árbevétel maradt a várt alatt, de a profit is kisebb volt az egy évvel korábbinál. A cégről várhatóan idén leválik a nagyon nagy profitt tartalmú aluminium ötvözeteket és különleges profilokat gyártó részleg.
  • Csütörtökön piaczárás után az Intel (INTC) tette közzé számait. A chip gyártó profitja bőven a várt feletti lett, de az ár mégis 5%-ot esett. A befektetőknek szembesülnie kellett, hogy az INTEL nem igazán tudott új növekedési pontokat találni. Így aztán a számai továbbra is az ereszkedő PC és szerver eladások - hosszabb távon - csökkenő trendjének van kitéve. A cég árbevétele sem az elvártak szerint alakult. Az Intel bukója után a többi chip gyártó árfolyama is esésnek indult.
  • A JP Morgan (JPM) 4 centtel verte az elemzői várakozásokatrészvényenként  a profit tekintetében és az árbevétele is várt felett alakul. A várt feletti eredményesség az elemzők szerint elsősorban a költségek erős megvágásából és kevésbé a banki tevékenységből adódott.
  • A Wells Fargo (WFC) jelentése egy centet tett rá a részvényenkénti profitra a várthoz képest. Az árbevétel ugyanakkor várt alatti lett. A papír ára délnek fordult. Sok elemző cég rontott a bank megítélésén, besorolásán.
  • A Citi-nek (C) is sikerült, mind a bevétel, mind a profit soron várakozás felett teljesítenie, azonban a részvény ára pénteken mégis nagyot esett. Ennek oka egyfelől a pénteki nagyon rossz tőzsdei hangulatban, másfelől az eredményt felfelé "kozmetikázó" egyszeri tételekben kereste a szakma.
  • Ugrott csütörtökön a First Republic Bank (FRC) részvényeinek ára, miután a bank a várt feletti profitról számolt be. Sajnos a top line elmaradt az elemzői várakozástól, de így is közel 20%-ot nőtt év/év! A kiváló számokat követően számos elemző ház módosított a részvényre kiadott ajánlásán.
  • 15%-ot esett a Supervalu (SVU) a meglehetősen rossz jelentését követően. A cég eladásai meredeken estek. A papír ára 1 hónap alatt a $7 körüli szintekről $4,5 környékére sűlyedt. A cég a Save-a-lot ki/leválása előtt megkezdheti stratégiájának átalakítását, költség csökkentéseket, melyek elbocsátásokkal és bolt bezárásokkal is járhatnak. Mindamellett a TAG és a DB a papír minősítését vételről tartásra módosította.
  • Rossz hírek érkeznek Dél-Amerika legnagyobb gazdaságából, Brazíliából. Az ország csődkockázati mutatója nagyon magasan van. A brazil állam kézben lévő olajipari vállalat, a Petrobras (PBR) 15 milliárd USD értékben tervez eladni az eszközeiből, mivel az adósságai visszafizetésében komoly problémái vannak és az állami garancia sem valószínüleg működik majd ebben az esetben.
  • Úgy néz ki, hogy a GE eladja a profiljába egyre kevésbé illeszkedő háztartási kisgép üzletágát a kínai Haier-nek valamivel több, mint 4 milliárd dollárért. Az akció lényegében része annak a profil tisztítási folyamatnak, amit a cég vezetése kezdett el korábban és aminek keretében a GE banki üzletágát is eladta.
  • Kiadták a nagyon fontos decemberi konzol videójáték eladási statisztikát, mely sajnos némi csökkenést mutat a 2014 decemberi statisztikai adatokhoz képest. Az elemzők a régi konzolokról az új konzol típusokra történő átállást okolják. Másrészt az iparág küzd a konzol - okos platformok közötti migrációs trenddel is. A hardverek eladásai összeségében 6%-ot romlottak év/év. A PS4 volt a legkeresettebb játék konzol hardver. A Call of Duty: Black Ops 3 pedig a legtöbb példányban eladott játék szoftver.
  • Szintén a hét híre, hogy Warren Buffett tovább növelte kedvenc olajipari cégében, a Phillips 66 -ban (PSX) lévő részesedését. Emlékezetes, hogy január első hetében 5 millió darab részvényt vásárolt, amjd a héten még 900 ezret. Ezzel a Berkshire tualjdoni hányada ~12,5%-ra nőtt. Sokan úgy gondolják, hogy a jeles befektető guru ezzel megszimatolta az olaj ár esésének az alját és a helyzet javulására számít.
    A Phillips 66 (PSX) Egyesült Államokban található olajfinomítói. A cég az olajipar szinte teljes
    vertikumában jelen van. - phillips66.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.