whos_among_us

2011. augusztus 14., vasárnap

Kakaó

A csokoládé legfontosabb alapanayaga. A csokoládé szezonális termék (télen több fogy belőle), de évről évre nő a világ össz fogyasztása. A csokoládé és ezzel a kakaó iránti igény főleg a fejlődő országokban növekszik kimagaslóan. Kína fogyasztása 10-15%-ot nő évente, míg Európa fogyasztás bővülése legfeljebb 1-2%-os lehet!
A legfontosabb kakaó termelő a polgárháborúval terhelt Elefáncsontpart, mely a világ termelés közel felét adja. Ezért aztán az itteni belpolitikai történések nagyon komolyan befolyásolják a termék világpiaci árát. Jelentős termelő még Ghána, Indonézia, Nigéria és Brazília.
Kakaó árváltozása USD/tonna  --- XETRA, Deutsche Börse
Érdemes egy pillantást vetni a kakaó tonnájának USD-ben mért elmúlt 5 éves változására. Jól látszik, hogy komoly ingadozás mellett, de folyamatosan nőtt az ára. 5 év alatt nagyjából duplájára.

A piaci árat természetesen sok minden más is alakítja a növekvő kereslet mellett: időjárás, termőterület nagysága, helyi politikai környezet, más édesipari termékek "népszerűsége" a csokoládé rovására, helyettesítő termékek elterjedése,de persze a fundamentumokon túl szubjektív tényezők és a spekuláció is.

Bár a kakaó nem tartozik a klasszikus befektetési termékek közé, de megfelelően súlyozva portfoliónkban szép hozamot eredményezhet. A nagy szórás, pedig bőven enged teret a rövid távú spekulatív vásárlásoknak is. A grafikonból látszik az is, hogy az árfolyam esésével vételi helyzet alakult ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.