whos_among_us

2013. március 28., csütörtök

Abszolút hozamú származtatott alapok - újra

Az utóbbi időben az egyik sláger befektetési területet az abszolút hozamú származtatott alapok képviselték. Érdemes egy pillantást vetnünk ezek utóbbi néhány hónapban elért teljesítményére.
a grafikon a bamosz.hu segítségével készült
A grafikonról látszik, hogy az alapok többségének teljesítménye inkább gyenge vagy átlagos. Ennek fő oka, hogy ezek az alapok jórészt kötvényeket tartanak portfoliójukban és a vagyon csak egy kisebb részével merészkednek a spekulatív terepre. Ez a puffer védi és stabilizálja az alapok vagyonát.
Az alapkamat és az állampapír hozamok csökkenésével a puffer felhajtó ereje csökkent jeletősen. Az utóbbi 3 hónap teljesítményét tekintve a Büki András által vezetett EMDA alap viszi a hozam prímet, mely februárban kezdett "megtáltosodni". A Concorde Paltina Pí alapja viszont inkább az első két hónapban teljesített szépen. 4% feletti negyedéves hozamával az OTP Abszolút Hozam A is jól teljesítőnek számít.
A grafikonon referenciaként szerepel az OTP Maxima alapjának hozama is, mely egy jól kezelt kötvény alap. Valamint a zártvégű Nyilasi 2015 alap is, amely - lévén zártvégű - befektetőinek a teljes futamidő alatt termel optimális hozamot, de ebben a 3 hónapban épp negatív
A fentiek alapján a Blogger ennél az alaptíusnál - általában - a következő hónapokban nem számít az előző években látott mértékű hozamokra. Azonban természetesen itt is lehetnek majd kivételek és kivételesen teljesítő alapok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.