whos_among_us

2013. március 17., vasárnap

Passzív befektetőként is profitálhatsz a tőzsdei hegymenetből

Gyakran találkozom olyan potenciális tőzsdei befektetővel, aki ugyan szeretne valamilyen módon részesedni a tőzsdei emelkedésből, de sem a tudása, sem a tapasztalata nincs meg hozzá, hogy saját maga válogasson a piacon lévő részvények közül. Ráadásul legtöbbjének az idejébe sem fér bele a kiválasztott papírok árfolyamának és a kapcsolódó híreknek, információknak a figyelemmel kísérése és megfelelő döntések, következtetések levonása. Így sokan - pusztán ezen okból - választják inkább a kisebb hozammal kecsegtető, de legalább biztosabbnak gondolt kötvény vagy betét típusú instrumentumokat. Pedig a piacon kínálkozik számukra is lehetőség, amely mindenképp jobb - részvénypiaci hegymenet idején - a kötvényeknél és a betéteknél.
Nézzük a lehetőségeket:

1.) Index ETF-ek: Ezek olyan tőzsdén kereskedett, likvid alapok, melyek értéke egy egy tőzsdei indexet követ. Ha az index értéke emelkedik, a papír értéke is nagyobb lesz. Tőzsdei emelkedésnél az indexek általában passzívan követik a piaci mozgást, de a hatások mind a két irányban tompábbak, hiszen az indexek sok papír mozgásából képeznek egy eredőt. Egy egy papír hírtelen kiemelkedése vagy bezuhanása az indexet csak kisebb mértékben rántja el valamerre. Egy trendszerű emelkedés, melyet napjainkban is megfigyelhetünk, azonban folyamatosan kisebb nagyobb mértékben emeli az index értékét és a mögötte lévő ETF értékét. A befektetőnek általában nem nagyon kell tartania hírtelen "meglepetésektől". Annak viszonylag kicsi az esélye (persze nem nulla! - lásd pl 1987-ben az ún "Fekete Hétfő"-t), hogy egy nagyobb index papírjainak nagyobb része vagy egésze egyszerre zuhanjon nagyot, magával rántva a hozzá kötött ETF-ek értékét is.
Az így befektetett portfolió egy kisebb részét tőkeáttételt alkalmazó index követő ETF-be is tehetjük, mely emelkedés mellett jobban húzhatja a befektetés egészét és összességében jobb eredményt hozhat az.
Az ilyen ETF-ek előnye még, hogy a megvásárlásuk és tartásuk is olcsó.
David Hunkar szintén az index befektetések mellett érvel cikkében.
SPDR S&P 500 ETF (SPY) - etftrends.com


2.) Részvény alapok: a világon számos nagy alapkezelő állít össze a saját elképzelései és a piac igényei szerint részvény alapokat, ahová különféle cégek részvényeit válogatja össze. Az alapkezelő célja, hogy az alap indexét felülteljesítse. Az ilyen alapok gyakran igen súlyos %-okkal verik meg a tőzsdei indexeket, de a "jó" alapok kiválasztása szinte minden esetben szakember segítségét igényli. Átlagos tudású befektető könnyen nyúlhat mellé. Sajnos az alapkezelők sok olyan részvény alapot is árulnak a piacon, melyek akár több éve nem teljesítenek jól. A részvény alapok további hátránya, hogy többségük relatíve drága. Azaz jó piaci körülmények esetén is több hónap kellhet, míg kitermeli nekünk a kapcsolódó költségeket (vétel, tartás, eladás). Ezért az ilyen alapokat legalább 2-3 éves tartásra ajánlják a tanácsadók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.