whos_among_us

2013. március 17., vasárnap

Elveszik a ciprusi betétesek pénzét!

Betétesek állnak sorba az ATM-eknél szombaton,
miután kiszivárgott a betétek megkurtításának híre
- telegraph.co.uk
A Blogger nem akart hinni a szemének, amikor megjelent a hír szombaton, az EUR zóna 10 milliárd EUR hitelkeretének ára a ciprusi betétek automatikus megcsapolása 6,75%-kal (100.000EUR-ig) illetve 9,9%-kal (100.000 EUR fölött), melyből 5,8 milliárd EUR-t remélnek befolyni. Az egyébként szombaton is nyitvatartó bankokat hétvégére bezárják és hétfőre az összegeket már le is emelik a megtakarításokból! Az EU egyben megszünteti a ciprusi "offshore vircsaftot" azzal, hogy a megállapodás részévé tette, 10%-kal emelni kell a  társasági adó mértékét.
A privát betétek szentségének ezzel vége az EUban. Jól látható, hogy ha és ahol szükséges az EU mindent elkövet az adott ország EUR tagságának megmentéséért, de mindenhol, kivétel nélkül, súlyos árat és feltételeket szab. Ezt korábban láthattuk Görögország esetében is.
Az EU ugyan egyszeri intézkedésről beszél, de a piac bizalmi alapon működik (!), ha a befektetők bizalma elpárologna az EU-val kapcsolatos betét elhelyezés kapcsán, annak súlyos ára lehet. A Blogger elképzelhetőnek tartja, hogy bár ezt a döntést a ciprusi betétesek szenvedik el, könnyen lehet egyfajta üzenet is a spanyol, portugál és olasz gazdaság felé is, mire számíthatnak - adott esetben.
A döntésben bizonyosan szerepet játszhatott az is, hogy Cipruson sok külföldi, elsősorban orosz tartja a kedvező adózási feltételek révén szerzett pénzét. A betétek legalább harmada az övéké.
Az Economist blog döntésről szóló bejegyzésének beszédes címe "Unfair, short-sighted and self-defeating". A cikk jól elemzi a döntés értelmetlenségét és koncepciótlanságát.
A BBC tudosításában megszólaltatott betétesek minden esetre nem jól élték meg a történteket. A helyzettel Zsiday Viktor is foglalkozik blogjában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.