whos_among_us

2013. március 13., szerda

Ömlik a pénz

A tőzsdei indexek csak pár pontnyira vannak mindenkori csúcsaiktól és a bikák tombolása még nem ért véget. A részvények árának növekedését az egyenlőre jó makrogazdasági adatok mellett a jegybankok piacra öntött hatalmas mennyiségű pénztömege fűti. Egyenlőre. Fontos probléma, hogy az árak emelkedése mögött lényegében nincs ekkora gazdasági teljesítmény növekedés. A piaci szereplők azonban bizakodóak. Ezt jól mutatják a várakozáson felüli szentiment indexek.
Meddig tarthat az emelkedő? - teszik fel egyre többen a kérdést. A szaksajtó is egyre többet foglalkozik a problémával. 
Mark Möbius és a F. Templeton az egyik legfontosabb 
fejlődő piaci befektető - nationmultimedia.com
A Blogger véleménye szerint a hegymenetet több minden is megállíthatja, lejtőre teheti. Probléma lehet az eddig még meg nem oldott fiscal cliff problémakör valamilyen "élesedése", de gond lehet az is, ha az első negyedéves jelentési szezonban, kb áprilisban, kiderülne (amire adok komolyabb esélyt), hogy a jelentők nagy része esetén az eredmények elmaradnak a piaci várakozástól. A legnagyobb veszély pedig az lehet, ha a FED csökkenti vagy leállítja "lazító" műveleteit, esetleg a kamatláb közeli növelésére tesz utalást, bejelentést, de már az is, ha ezek komoly esélyét megszimatolják a befektetők. (pl egy FOMC ülés jegyzőkönyvéből vagy valamelyik jegybankár nyilatkozatából)
Az elemzők két lehetőségről beszélnek. Az első egy gyorsuló emelkedő után egy hirtelen és nagy amplitúdójú szakadás. A második egy hosszabban, hetekig vagy akár több hónapig eltartó medve piac, ahol az árak akár igen jelentős korrekciója mehet végbe.
Ha a forrópénz kiáramlás megakadna és a befektetők megijednek, az a feltörekvő kötvény és részvény piacoknak sem kedvez majd. Jelentősen megugorhatnak a hozamok, esnek az árfolyamok, a feltörekvő devizák pedig elkezdhetnek zuhanni a világ vezető gazdaságainak devizáihoz képest.
A jelenség nagyon keményen érintheti Magyarországot és a hazai fizető eszközt is.
(Magyarország kiadásainak jelentős részét fedezi ma a befektetők kölcsöneiből. Ha a befektetők kivonják pénzüket a kockázatosnak ítélt területekből és instrumentumokból, akkor az ország - adott esetben - nem tudja - részben vagy egészben - finanszírozni magát.) Figyelmeztető jel a hazai csőd veszély nagyságának jelzésére használt 5 éves államkötvényre vonatkozó csőd biztosítás, az ún CDS mutató nagy mértékű megugrása szinte egyik napról a másikra. Jelenleg 5 havi csúcson tartózkodik az árfolyama

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.