whos_among_us

2013. március 8., péntek

Short pozíciók nagysága az amerikai közepes méretű cégek piacán

Russel 1000 indexben leginkább shortolt papírok listája
- bespokeinvest.com
A Bespoken Investment Group hírlevelében és honlapján tette közzé az amerikai Russell 1000 indexben szereplő papírokra vonatokozóan a legikább short-olt szektorok listáját, valamint a short ügyletekbe bevont cégek részvényeinek %-os nagyságát a piacon elérhető (adható-vehető) teljes részvény mennyiséghez képest (SIPF). A cikk szerint az indexben szereplő részvényeknél az átlag SPIF 4,8%.
Ennek alapján a befektetők leginkább a távközlési és a tartós fogyasztási cikkeket előállító cégek esetében számítanak az árfolyamok esésére, míg legkevésbé a közszolgáltató és a pénzügyi szektor cégeinél várják a papírok árának csökkenését.
Érdekes, hogy a Russell 1000 leginkább shortolt papírja jelenleg, az elektromos autó iparág zászlóshajójának számító Tesla (TSLA). Ennek fő oka kettős: egyfelől a befektetők hosszabb távon az olaj árának esésére számítanak, ami kedvezőtlen az elektromos autókat előállító iparágának, másfelől a Teslával, mint céggel kapcsolatban is rendszeresen bukkannak fel a részvény esésére spekulálóknak muníciót adó hírek, pletykák (pl. a New York Times újságírójának elhíresült esete).
A lista második helyén a Deckers Outdoor Corp. (DECK) áll, mely bakancsokat, túrakabátokat, hálózsákokat, hátizsákokat, fejvédő sisakokat és más, az outdoor sportolásban és életformában használatos cikkeket hoz forgalomba saját brand-je alatt. Az enyhe tél miatt azonban a befektetők bizonyos felszerelések forgalmának visszaesésére számítottak, így sok pozíció épült ki a papír esésére spekulálva február végéig, amikor a cég közzétette gyorsjelentését, melyben a vártnál jobb számok láttak napvilágot, így az árfolyam az elmúlt héten nagy emelkedésbe kezdett és a $40-os szintekről $49 fölé lendült pár nap alatt. Március 5.-én a Jefferies Group a papírt felvette a globális részvény ajánlati listájára (global conviction list), ami újabb lökést adott az árfolyam emelkedésnek. A short pozíciók nagysága az elmúlt pár nap híreinek hatására sem csökknet jelentősen. A wsj.com frissülő adatai szerint a DECK esetében a SPIF 41%-on van a post megjelenésekor.
A leginkább shortolt részvények listáján előkelő helyen szerepelnek még olyan papírok is, mint a HerbaLife (HLF) SPIF 38,6%, Green Mountain Coffee (GMCR) SPIF 25,72% vagy a Hasbro (HAS) SPIF 21,4.
Az átlagos 4,8%-os szint egyébként összességében nem számít magasnak, ami megerősíti az elemzők alapvetően emelkedő részvénypiaci várakozását a következő időszakra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.