whos_among_us

2013. május 10., péntek

Csúcsok csúcsain is túl

Medvéknek nyoma sincs, a piac mintha
 elfelejtette volna hogyan kell esni - hotstockmarket.com
A tőzsdei indexek világszerte menetelnek felfelé - külső és belső szemlélő számára is látszólag - megállíthatatlanul. A világ legnagyobb, legfontosabb indexei mindenkori csúcsaik közelében vagy azokat - akár többször is megdöntve egymás után - túllépve törnek feljebb és feljebb.
A háttérben a világ legnagyobb jegybankjainak "monetáris lazitó programjai" állnak. A technológia általában változik esetről esetre, de mindegyik megoldás lényege, hogy hatalmas mennyiségű szabad pénz kerül hónapról hónapra a tőkepiacokra. Elsőkörben a nagy bankokhoz és intézményi befektetőkhöz, de többedik körben a piacokon jelenlévő kisbefektetőkhöz is "lejut" a hatalams pénzbőségből. A hatalams mennyiségű pénz pedig keresi helyét ...
Jut belőle bőven minden fajta eszköz osztályba, bár eltérő mennyiségben. A legkedveltebbek általában természetesen a legnagyobb és legjobb adósbesorolású gazdaságok államkötvényei. Azonban hogy a bankok több pénzt vigyenek a működő gazdaságba, (és nem mellesleg hogy a nagy államok minél olcsóbban finanszírozzák magukat a piacról) a jegybankok a kamatokat folyamatosan csökkentik. Az Egyesült Államokban pedig lényegében egy ideje 0%-ra csökkentették a kamatokat. Nem csoda ha a piacokra öntött pénz a kockázatosabb eszközök felé áramlik. MEgérkeztünk a részvényekhez.
A pénzből persze bőven jut a világon fellelhető legkülönfélébb spekulatív eszközökbe. Ilyen pl., a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív kategóriába sorolt hazai államkötvény is.
A részvény piacokon a jegybanki pénzből fennálló likviditás bőség és ebből eredő kereslet folyamatosan tekeri felfelé az árakat. Egyre több papír esetén érezhető, hogy az árak elrugaszkodnak a fundamentumokból eredő realitásoktól. A legnagyobb részvény indexek ennek megfelelően hatalmasra emelkedtek úgy, hogy mindeközben a világgazdaság, szinte közhelyszerűen, nincs jó állapotban, ... és bár jó pár bíztató makro adatot láthattunk az elmúlt időben, azok nem indokolják ezeket a magasságokat.
A piacon sokan várnak már jó ideje korrekciót. Legutóbb az S&P Capital IQ jósolt 8-10%-os esést, ami az S&P500 esetén legalább az 1500-as szint környékére történő sűlyedést jelentené a jelenlegi 1630 környékéről. Ugyanakkor nem látszik egyenlőre szinte semmi, ami a fentebb részletezett pénzáradat felfelé toló hatásánál - legalább időlegesen - erősebb lenne és lefelé tudná mozgatni az árakat. Sokan tartanak tőle, hogy az árfolyam esése gyorsan és hevesen zajlik majd minél magasabbra érnek az árak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.