whos_among_us

2013. augusztus 16., péntek

Baljós jelek a látóhatáron

A 2. negyedéves jelentési szezon a héten lényegében lezárult. A DOW komponensek közül a Cisco Systems (CSCO) és a Wall-Mart (WMT) is közzétette jelentését, mely sajnos inkább elszomorította a Wall Street-et. Az ősz közeledtével a piacok egyre nyugtalanabbak:
  • a FED havi $85 milliárd-os kötvényvásárlási programja akár a szeptemberi FOMC ülésen visszavágásra kerülhet, amely folyamatos olcsó pénztől foszthatja meg a piacokat.
  • a nagy befektetők az év végét több szempontból is bizonytalanabbnak látják, így már tavasztól elkezdték jelentősen csökkenteni részvény portfolióikat. A kisbefektetők azonban még jó részt fenntartják vásárlásaikat, így nagyobb visszaesés még nem következett be.
  • a vezető amerikai indexek egy ideje érdemben már nem tudnak emelkedni még a relatíve jó makroadatok és a bőven folyó olcsó pénz hatására sem.
  • a technikai kép sem ígér semmi jót! Mark Hulbert az LVMAP jelzésére figyelmeztetett a héten megjelent cikkében.
  • a hedge found-ok a VIX index emelkedésére játszanak és adják a kötvényeket, az ipari fémeket és a mezőgazdasági terményeket.
  • egy mai hír szerint Soros György - törvényi kötelezettségének elegettéve - közzétette pozícióit, melyből kiderült, hogy a Guru vagyonkezelő cége nagy pénzzel játszik az S&P500 esésére.
  • az amerikai kötvényhozamok (elsősorban a hosszú lejáratúak) ma éles emelkedésnek indultak.
  • A MarketWatch The Tell blogjában egy ma megjelent post (Greg Harmon eredeti felvetését publikálva) az összeomlás elméleteiről és pesszimista piaci hozáállásáról ismert Nouriel Roubini twitter accountjának aktivitását javasolja piaci szentiment indexnek. :) A twitter acount tegnap különösen aktív volt.
Federal Open Market Committee, hamarosan dönthetnek
a QE3-ról - stephansmithfx.com
Összességében sokan kezdik úgy érezni, hogy fordulat küszöbén állunk vagy már el is indult a fordulat a piacon a héten megindult ereszkedéssel. Természetesen azt nem tudja senki mekkora lehet és meddig tarthat, de egy méretes korrekció már hosszabb ideje "kinéz" a piacokon, azonban a FED által teremtett hatalmas mennyiségű pénzből könnyen és bőven jutott eddig mindenhova. 
A Blogger a részvény piacon long irányban óvatos befektetésre int. A nagyobb indexek-re (DAX, S&P500, DOW) short pozíciót felvenni azonban jelenleg egyáltalán nem tűnik rossz gondolatnak. ETF-eken keresztül, akár tőkeáttétellel, a legegyszerűbb és legolcsóbb kivitelezni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.