whos_among_us

2013. augusztus 3., szombat

Tőzsdén kereskedett alapok júliusi teljesítménye

Az utóbbi években a tőzsdén kereskedett alapok (ETF, ETC, ETN) igen nagy népszerűségnek örvendenek a kisbefektetők körében. Okkal, hiszen segítségükkel igen olcsón és egyszerűen kereskedhetünk tőzsdei vagy volatilitási indexek, deviza párok, részvény csoportok, árupiaci termékek emelkedésére vagy esésére. Az ETF-ek között vannak igazi kötvény alapok is (fejlett és fejlődő piaciak, vállalatiak, vegyesek). Egyes alapokba az alap kezelője tőkeáttételt is épít.

Az előző hónapban szépen teljesítettek a napelem gyártó és forgalmazó vállalatok papírjaiból összeállított alapok, hasítottak a biotechnológiai cégek papírjai és a belőlük képzett alapok. Továbbá hozam szempontjából a legjobbak közé került júliusban egy ezüstbányászattal foglalkozó cégek papírjait tartó alap is, miután az ezüst (az arannyal karöltve) és a bányászatával foglalkozó vállalatok részvényei, korábbi hatalmas esést követően - többek szerint - alulértékelté vált.
  • Guggenheim Solar ETF (TAN) +19.8%,  
  • PureFunds ISE Junior Silver ETF (SILJ) +18.0%,
  • SPDR S&P Biotech ETF (XBI) +15.9%.
Dollárban egy hónapra 15-20%-oshozam, lássuk be, nagyon szép!

Ugyanakkor a hónapnak voltak vesztesei is. Miután a FED elnöke részéről olyan nyilatkozatok érkeztek, melyek a kötvény vásárlások ütemének lassítását időben mintha távolabbra tolnák és gyors kamat emelésre sem számíthatunk, így a részvénypiaci emelkedés tovább tarthatott a hónap folyamán, aminek hatására a VIX index egyre kisebb és kisebb szintekre került. Így a piaci volatilitásta "játszó" ETF-ek jelentős csökkenést szenvedtek el. Ugyanakkor a hónapban megfigyelhettünk egy tőkekivonási folyamatot is elsősorban az ázsiai feltörekvő piacokról, aminek a lenti indonéz, kisebb cégek papírjait tartó részvény alap esett áldozatául.
  • ProShares VIX Short-Term Futures ETF (VIXY) -25.9%, 
  • ProShares VIX Mid-Term Futures ETF (VIXM) -14.9,
  • Market Vectors Indonesia Small-Cap ETF (IDXJ) -11.1%.
Az XBI biotechnológiai alap legnagyobb éves emelkedésű
komponense a Keryx Biopharmaceuticals, Inc (KERX)
részvényei - seekingalpha.com
A tőzsdei alapok értéke - a részvényekhez hasonlóan - folyamatosan változik, így egy adott hónapban rosszul teljesítő alap a következő időszakban akár lehet kiemelkedően jól teljesítő is, ha az alaphoz kötödő fundamentumokban gyökeres változás történik.

Figyelem! Megfelelő segítséggel tőzsdén kereskedett alapokból vállalható kockázati szintek mellett alkothatunk jó hozamszinteket generáló portfoliót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.