whos_among_us

2014. május 21., szerda

Apple körkép

Az Apple (AAPL) árfolyama tavaly megnézte saját mélységeit. A 2012-es $710 körüli csúcsról az ár többször is benézett a $400 alatti szintekre. Sok befetktető pánikszerűen menekült 2012 végén, 2013 elején az almás cég papírjaiból. Azonban 2013 fontos év az Apple történetében. A cég sok szempontból kezd egész másképp működni, mint legendás alapítója vezetése alatt. A legfontosabb változások: 
  • Az Apple 2012-től ismét fizet osztalékot, méghozzá nem is olyan rosszat! Az osztalék mértékét pedig - úgy tűnik - az Apple folyamatosan tudja tolni felfelé. A negyedévenként $2,65-os "kezdő" osztalék szintet, előbb $3,05-re, majd idén júliustól $3,29-re emelte a cég. Ez jelenleg 2,18%-os (osztalék) hozamnak felel meg.
  • Részvény visszavásárlási program: idén kb a közkézen forgó részvény állomány 2%-át vásárolhatja vissza a cég. Ez nem kevés! Ehhez persze pénz is kell. Lásd a következő pontot.
  • Kötvény kibocsátás: Az Apple egy igazi "cash-machine". Horrorisztikus mennyiségű likvid pénzállománnyal rendelkezik, ami negyedévről negyedévre csak nő. Jogos a kérdés, minek bocsát ki kötvényeket a cég? - Jobs nem szerette az adósságot, de a jelenlegi vezetés másképp áll a kérdéshez. Az Apple bevételeinek igen jelentős részét az USA-n kívül termeli meg. Ha a pénzt haza viszi, igen súlyos milliárdokat kellene befizetnie az Egyesült Államok adóhatóságának, amit - értelemszerűen - minden management igyekszik minimális szinten tartani. A tulajdonosok lényegében mindenhol elvárják ezt a világon. Ugyanakkor az osztalékot és a részvény visszavásárlást valamiből finanszírozni kell odahaza az USA-ban ... A legegyszerűbb ilyenkor az észak-amerikában elterjedt nagyvállalati gyakorlat, hogy kötvényt bocsátanak ki és ezáltal hitelt vesznek fel a tőkepiacokról. A befektetők bátran veszik a papírt, hisz a fedezete - igaz külföldön - de bőven megvan.
A legutóbbi negyedéves riport számainak ismeretésekor jelentették be, hogy a 2000-es és 2005-ös 1:2-es  részvényvágás után, idén júniustól 1:7-es vágás jön. (Tehát a részvényesek minden egyes darab ~$600 körüli részvényét június 2.-án reggel nyitás előtt kicserálik 7 darab részvényre, aminek értéke akkor reggel az előző napi záróár 7-edrésze lesz (tehát kb $86). A vágások szinte minden esetben "jót tesznek" az árfolyammal. A magas, több száz dolláros, vagy pláne ezer dollár feletti árfolyamok esetén a kisbefektetők kevésbé "férnek hozzá" a papírhoz, ami valamivel kisebb forgalmat jelent és elvben nyomottabb árat. A $100-on belüli ár még egy szempontból lehet fontos: az AAPL-nek esélye lehet bekerülni az igen nagy presztizsű DOW30-as indexbe. Ez azért lehet fontos, mert ez szintén emeli a papír likviditását és a DOW-t vásárló alapok, intézményi befektetők automatikusan jelennének meg az AAPL biztos vevői között.
A DOW-ban a legnagyobb árral forgó részvények befolyásolják a legnagyobb mértékben az indexet. Ezért az indexbe több száz dolláros részvényeknek nem nagyon van helyük, hisz teljesen elnyomnák a kisebb értéken futó vállalatokat és az általuk képviselt szektorokat.
Az Apple házatáján más történések is befolyásolják a befektetőket:
  • Az egyik leginkább citált hír, hogy 3,2 milliárd dollárért megveszik a Beats Electronics vállalatot. A befektetőket először a vételár nagysága sokkolta, ami meg is látszott az árfolyamon. A cégnek két fontos termékirányzata van és mindkettő izgalmas lehet az Apple-nek: a minőségi és a fiatalok által nagyon kedvelt fejhallgatók, a másik pedig egy fizetős streaming zene csatorna, mely az USA-ban is csak ez év január végén indult el, de máris hatalmas sikert arat a fiatalok között. Ennek egyik okát szakértők a nagyon spéci algoritmikusban látják, ami a zenék egymásutániságát személyreszabottan meghatározza. Az Apple-nek vélhetőleg el kell mozdulnia majd a jelenlegi iTunes-os, klasszikus fizetős, letöltős megoldás felől a streaming irányába, mivel úgy néz ki, ez a világ trend. A fiatalok nem feltétlenül akarnak rengeteg időt eltölteni az együttesek és lemezeik válogatásában, hanem egyszerűen csak nekik tetsző "jó" zenét akarnak hallgatni az iPod-jukon vagy iPhone-jukon.
  • Egyre több nem hivatalos hír érkezik az iPhone 6-ról, melynek sikere elemzők szerint kulcs fontosságú lehet az Apple számára. Így az sem mindegy mikor dobják majd piacra. A szokásos menetrend a cégnél az új telefonok és tabletteknél az őszi, októberi indulás. Viszont vannak olyan Apple szakértők, akik szerint főleg az ázsiai piacon olyan nagy az igény egy nagyobb kijelzővel rendelkező Apple-re, hogy a cég nem várja ki az októbert és már nyáron kijön az új készülékkel. Az iPhone 6 szinte biztos, hogy nagyobb kijelzővel érkezik majd, mint az 5-5C-5S modellek, de a pontos méretről eltérő információk keringenek. A legvalószínűbb egy 5,7"-es változat. Az új telefonnal vélhetőleg érkezik majd az iOS8-is, az új főverziójú operációs rendszer. Van olyan sajtóban kerongő pletyka is, hogy nem is egy, hanem mindjárt két új telefon mértettel is előrukkol az Apple, de a legtöbb szakértő ezt nem tartja valószínűnek. A készülék újdonságait tekintve is hatalmasak a várakozások. Az okostelefonok egyik gyenge pontja, hogy leejtés esetén összetörhet a kijelzőjük, ami a nagy bosszúság mellett tetemes költséget is jelent a tulajodonosnak ha javíttatja. A GT Advanced Technology (GTAT) zafír fedlapja azonban szinte összetörhetetlenné tenné, igaz bepítése akár komolyan is emelheti az árat, ami igen érzékeny pont, igaz komoly érv is lehet a készülék mellett.

           
  • Új iPad, iPod, Mac, TV, iWatch or whatever: A cég szinte bizonyosan kijön két új iPad-del is (mini és normál). A többi termékről nagyobb a találgatás. A Mac vonal és az iPod család is kiegészülhet idén új darabokkal. Az Apple TV új változata is a sajtó rendszeres találgatásai között van. Nos és persze a legnagyobb találgatás az iWatch-ot övezi. Lesz? Nem lesz? Milyen lesz? Mikor lesz? stb.
  • iPad Pro: amint az a telefonok képernyőjének növekedésének irányán látszik, a felhasználók egyre nagyobb és nagyobb monitorokra vágynak és nem csak a telefonjaik esetében. Az iPad Pro egy majdnem 13"-os "óriás" iPad lenne, ha lesz ... A sajtóban megjelent egy kép is, amin álítólag egy ilyen leendő készülék alumínium hátlapját mutatják be. Sokan kételkednek tényleg lesz-e ilyen készülék, hiszen az ára vélhetőleg túl magas lenne és jelentősen csorbulna a hordozhatósága is a készüléknek.
  • A cég bevételeit komolyan tolhatja majd a jövőben, ha sikeres elektronikus fizetési megoldásokkal rukkol elő készülékeiben és szolgáltatásaiban. A Morgan Stanley elemzői szerint is a jó mobil fizetési stratégia komoly katalizátora lehet az árfolyamnak. Természetesen a mobil kártyás cégek is sokat profitálhatnak a megugró tranzakciószámból.
  • Pár napos hír szerint az Apple és a Motorola Mobility (Google) megállapodott, hogy az egymás közti szabadalmi pereiket kölcsönösen visszavonják, leállítják. A két cég az összes folyó ügyben peren kívül megállapodott. Továbbá az Apple és a Google kinyilatkozta, hogy együtt dolgoznak  a szabadalmi reformon.
  • A cég egy új szabadalma alapján a készülék szoftvere nem engedné meg az SMS és talán egyéb szöveg beírást sem vezetés közben. A népszerű Waze például már most sem engedi, hogy vezetés közben (mozgó autóban) próbáljon meg valaki uticélt beírni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.