whos_among_us

2014. május 1., csütörtök

Árupiacok

Az árupiacokon számos érdekes mozgást figyelhettünk meg az elmúlt időben.

Az amerikai kőolaj (WTI) hordónkénti ára tegnap becsúszott ismét $100 alá, miután az EIA közzétette a szokásos szerdai készlet adatokat. Ebből kiderült, hogy az Egyesült Államok lényegében "úszik" az olajban. A tározók csurig tele vannak. A teljes készlet mintegy 400 millió hordóra rúg, ami az eddig feljegyzett legmagasabb érték! A benzin készletek is nőttek 1,6 millió hordóval.
 (Igaz ezért sok elemző az átlagosnál sokkal keményebb téli időjárást okolja. Ettől függetlenül az első negyedéves le(ki)maradást vélhetően nem fogja behozni az amerikai gazdaság és így az éves növekedési számok elmaradhatnak a korábban váratktól.)
Az árak csökkenését idnokolhatja a csökkenő kínai olaj igény is. A Platts kutatóinak minapi jelentéséből kiderül, hogy márciusra vonatozóan a fogyasztás mindössze 0,5%-ot nőtt (év/év alapon). Ugyanakkor az olaj termékek importja 24%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest képest, míg az export 3,4%-ot nőtt ezen idő alatt. Kína tehát lényegében nettó olaj exportőrré vált!
Az árakat ugyanakkor felfelé tornázhatják a geopolitikai feszültségek (elsősorban az orosz-ukrán helyzetet emlegetik az elemzők, de a Föld számos más pontján is vannak komoly problémák: gondoljunk csak a Szíriában elmérgesedő háborúra vagy a vitatott határszakaszon újra lőgyakorlatot tartó Észak-Koreára.).
A WTI ára - nézőpontom szerint - továbbra is lefelé csoroghat (akár komolyabb volatilitás mellett), ha az ukrán helyzet nem mérgesedik el vagy ha a hazai gazdaság az év további részében nem kapcsol extra turbó fokozatra. A $100 feletti WTI-t lényegében semmi nem indokolja fundamentálisan (egyenlőre). Ez inkább csa még inkább vissza foghatja a gazdaság teljesítményét.

Mindeközben az amerikai földgáz ára még mindíg az egekben van a tározók pedig csak nem akarnak telni és az időjárás is mindha még mindíg nem akarná tudomásul venni a tél elmúltát. A gáz ára ma éjszaka $4,839-ig is felment. Tavaly ugyanilyenkor az ár $4 fölött mozgott valamivel. A kemény és hosszan tartó tél a tározókat 11 éves készlet mélypontra szívta le, amivel a kitermelés, szállítás és készletezés sem tud lépést tartani. A jelenlegi készlet 1,008 trillió köbláb, míg az ötéves átlag készlet 1,907 trillió köbláb körül van az év ezen időszakában. A távolság tehát hatalmas. Ahhoz, hogy a következő télre elegendő készlet álljon rendelkezésre, jelentős többlet kapacitást kell a tározókba irányítani.
Elemzők szerint a gáz ára a tavalyi szintekig várhatóan nem esik majd le. $4,3/MBTU alá nem várják a következő hónapokban sem az árfolyamot. Az ár alakulása tehát nagyon függ majd a nyári hónapok hőmérsékletétől. A nagyobb hőséghez magasabb áram fogyasztás társul, amihez több gáz fogyasztás párosul.
A fentiek miatt a Blogger nem várja a következő hónapokban sem az ár $4,3 alá esését.

Kína és India arany igénye
és a világtermelés - goldminersreport.com
A nemesfémek ára is kis mértékben ereszkedőben van. Ennek részben a sok helyen ma zárva tartó tőzsdék miatt csökkenő forgalom az oka. A nemesfémek árát is a kereslet kínálat törvényei mozgatják, így érdemes körülnéznünk mi mozgathatja az arany iránti keresletet.
Az arany legjelentősebb piaca ma Ázsia és ezen belül is főleg Kína és India. A World Gold Council nem rég kiadott Kína anyagát érdemes áttanulmányoznunk. A szervezet másik anyaga a 2013-as arany piaci információkat foglalja össze.
A tanulmányokból, de a sajtóból is kiderül, hogy a térség arany igénye évről évre nő, bár az említett elemzés is konszolidálódó igény mennyiségről ír. A fő keresletet az ázsiai növekvő középosztály fogyasztása hozza.
Az elemzők rövid távon az arany árának sávozását várják. Ha valamelyik geopolitikai kockázat "beélesedik", akkor az unciánkénti érték persze ugorhat. 
A Blogger az arany árában lényeges további esést rövid távon nem vár.

A fémeknél járva érdemes rápillantani az ipari fémek árfolyamának alakulására, melyeknek többsége délnek vette az irányt a héten. Itt is az egyik legfontosabb a réz, melynek ármozgása igen fontos gazdasági indikátor. 
A réz ára az elmúlt hetekben jól teljesített, miután Kína 200 ezer tonnával vásárolt belőle. Sajnos az ára a héten eddig több, mint 100 pontot esett. Vélhetőleg a nagy kínai beszerző ügynökség csökkentette vásárlásait, de az árfolyam ereszkedésben szerepe lehetett a hét első felében kijött kínai beszerzési menedzser indexnek is, mely még mindig "gyengécske", bár legalább az esése megállt. (Az index márciusi 50,3-as márciusi értéke után 50,4-re jött ki, ami megegyezett az elemzők várakozásával.) Ha a folyamat folytatódik, várhatóak a részvény és árupiacokon is likvidálások. A réz árát a Blogger sajnos inkább lefelé várja, tekintettel a csökkenő kínai keresletre.

Az amerikai gabonák piaca sem kevésbé izgalmas. A csapadékos időjárásnak köszönhetően a kukorica ültetése elmaradásban van. Az ár tegnap 522 centig ugrott, miután az USDA jelentéséből kiderült, hogy a növény ültetése a kukorica zónában 19%-nál tart, míg az 5 éves átlag 28% erre az időpontra. Az ár azonban ezt követően esésnek indult, miután a meterológusok az ültetésre alkalmasabb, csapadék mentesebb időt jósoltak a következő napokra. Továbbá a piac a mai USDA export jelentésével kapcsolatban is inkább negatív.
Az elemzők kevesebb exportálható kukoricát várnak. Ugyanakkor a kukorica az ethanol készítés fontos alapanyaga is. A szakértők idén mintegy 10%-os ethanol termelés bővülést várnak.
Mindent összevetve a Blogger inkább a kukorica árának emelkedését várja. Természetesen az időjárás, mint minden mezőgazdasági termés esetén, fog elsősorban dönteni. A 2012-es nagy aszály megismétlődése esetén az árak jelentősen is feljebb szökhetnek.

Az észak-amerikai disznó ára egy jelentős év elejei rallit követően nagy volatilitás melett csúszik lefelé. Ezzel együtt szakértők azt jósolják, hogy a tavalyi PEDv járvány miatt az év második felére akár 6-8%-os visszaesés is lehet a disznó kínálatban, ami az árak 15-25%-os növekedését is okozhatja majd. A disznó árának piaci grafikonján egyenlőre profit taking látszik csökkenő árral.

Az ún. soft commodity piac még különösen érdekes. Ide tartozik a kávé, a kakaó, a cukor, a gyapot, a narancs(lé) és az építési fa.
Az arabica kávé ára a csapadék hiányos brazil időjárásnak köszönhetően jelentősen megugrott az elmúlt hetekben. Az elemzők a szárazság miatt termelés kiesésre számítanak. A kávé betakarítását is kb egy hónappal korábban kezdték meg a szokásosnál. A piac jelenleg azon "izgul", hogy mennyivel lesz kevesebb a termés. Tekintettel arra, hogy az aszály súlytotta Brazília, és Venezuella az arabica kávé fő termelője, a megcsappant termés jelentős árugrást okozott és még további áremelkedést okozhat.
A kávé ára január végén kezdett jelentősen emelkedni, amikor is a $115 alatti szintekről, április végére $218-ig emelkedett nagy volatilitás mellett az árfolyam, ami jelenleg $206 környékén áll. A betakarításról érkező további adatok vihetik még feljebb az árat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.