whos_among_us

2014. május 23., péntek

Jelentős érdeklődés mellett tőzsdére lépett a Stabilus

Ma volt az első napja a német tőzsdén a gáz rugókat és pedálokat tervező és gyártó koblenzi központú Stabilusnak, mely fontos beszállítója az autó iparnak, bútor gyártásnak és még számos más területnek világszerte. A 4000 embert foglalkoztató vállalatnak világszerte 11 helyen vannak gyárai. Aki nem ismeri a céget, érdemes megnéznie a lenti kis cégbemutató filmet és ezt a prezentációt.
Fő tulajdonos a Triton. A jelenlegi kibocsátásban 65 millió euró értékben új részvényeket, míg 227 millió euró értékben a Triton által eladott, már létező részvényeket használtak fel.
A papír kibocsátási ára €21,5 lett, de már az első jegyzése €22,75 volt. Az ár pedig egészen €23,705-ig szaladt, majd €23,35-ön fejezte be a napot fél hatkor a frankfurti elektronikus tőzsdén. (XETRA) A Stabilus részvényeinek forgalma 20,22 millió darab volt, ami ugyan sokkal kevesebb, mint az "A" kategóriás, legnagyobb német papírok jellemző napi forgalma a XETRÁn, de lényegesen több, mint a közepes méretű MDAX papírok forgalma, de a DAX30-ból sem minden papír forgalma érte el ezt  szintet. (Csak összehasonlításul a Henkel mai forgalma 30 millió darab volt, míg az Infineonból 25 millió darab cserélt gazdát.)
A Stabilus fő bevételi forrása az autóiparban eladott alkatrészekből jön. Az autógyártókkal egyetemben így a Stabilus is főleg ázsiai eladásai révén tud nőni, habár jelenleg bevételeinek zömét még Európában szerzi meg. 2010-2013 között a vállalat eladásai átlagosan 8,6%-os növekedést tudtak nőni évente! Az EBIDTA ezen időszak alatt 16,4%-os növekedést mutatott év/év alapon, ami igen szép. A Stabilus teljes piaci kapitalizációja 510 millió euró körül van.
A cégvezetés a nettó bevételek 20-40%-át szeretné osztalék formájában visszajuttatni a befektetőkenk a 2014/2015-ös üzleti évtől, ami idén októberben kezdődik.
A Blogger szerint a cégben "van fantázia" és van helye egy európai papírokat is tartó portfolióban.

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.