whos_among_us

2014. június 13., péntek

Beszakadt a platina és palládium ára

A szunnita szélsőségesek által ellenőrzött és támadott területek - bbc.com
Az arany ára ma több mint 1%-ot mozdult felfelé, egészen az $1275-os szintekig, miután az észak iraki szunnita szélsőséges csoportok lényegében hatalmas területet vontak ellenőrzésük alá az országban és gyorsan közelednek Bagdad felé. Hírügynökségi jelentések szerint közelebb, mint 100 km-re vannak a várostól. Az amerikai csapatok kivonulása után magára maradt iraki adminisztráció - úgy tűnik - nehezen tud megbírkózni a feladattal egyedül. A beszámolók szerint az iraki hadsereg morálja igen alacsony. Közben érkeznek hírek arról is, hogy Tikritben és Mosulban különleges erők a kormányépületeket visszafoglalták. Az amerikai elnök ma úgy fogalmazott, hogy minden lehetőséget vizsgálnak és támogatást ígért az iraki kormánynak, de szárazföldi csapatok küldését nem tervezik.
Közben az ezüst ára is ugrott 1,83%-ot, $19,52/unc-ig az arany emelkedésének nyomdokain.

A réz ára viszont 0,86%-ot esett, amiben a vártnál gyengébb amerikai makró adatoknak is szerepe lehetett. A színesfém ára egyébként az elmúlt 2 hétben permanens ereszkedésben van. Ez összefügghet a lassuló kínai gazdasági növekedéssel is. Mindenesetre a réz indikátor, ha az ár tovább esik, az irányt mutathat a részvényeknek is.

A hosszabb ideje emelkedő trendben lévő platina és palládium ára azonban nagyott szakadt, mivel a január óta sztrájkoló dél-afrikai bányászok vezetőivel - a hírek szerint - megszületett a megállapodás, a munkabeszüntetés végetérhet, a meginduló termelés pedig lejebb szoríthatja a nemesfém árakat. A palládium főleg az autóiparban, az autók katalizátorában használatos. A hosszadalmas sztrájkok a bánya vállalatoknak mintegy 2 milliárd dollár kárt okoztak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.