whos_among_us

2014. június 5., csütörtök

Kakaó, kávé cukorral

Kakaó
A kakaó piacán jelentős emelkedést tapasztalhattunk az elmúlt 2 hétben. Ennek oka kettős. Egyfelől szakértők nagyon valószínűsítik a 2014/15-ös termelési szezonra egy várható kedvezőtlen időjárási körülmény (El Ninio) kialakulását. Másfelől a keresleti oldalról várnak elemzők komoly keresleti bővülést. Az idei húsvéti szezonban a csokoládé termékek iránti kereslet 6%-ot nőtt a megelőző évhez képest csak az Egyesült Államokban. Elemzők a korábban alacsony ázsiai fogyasztás bővülését úgyszintén várják. A post írásakor az amerikai tőzsdei ár $3083/tonna, míg május 12.-én a kakaó ára $2855/tonnáról indult.
A Blogger a következő 10 napban inkább a termék árának némi korrekciójára számít. (Bár itt fontos megjegyezni, hogy a piac nagyon hír vezérelt: a nyugat-afrikai időjárás, kikötői kapacitás, a kikötőkbe érkező áru mennyiségtől kezdve további fogyasztás bővülésre utaló hírekig, mindenre érzékeny az árfolyam.) Az árfolyam nagyobb esésre nem számítok.

A Föld kávétermelő területei. r=robusta, a=arabica, m=mindkettő
- www.smithsonianmag.com
Kávé
A kávé tőzsdei ára április 23.-áig jelentőset ugrott, egészen $215 -ig, a korábbi több éves mélypontokról. A rally fő oka a legnagyobb, főleg Arabica fajtát termelő, Brazíliában, mutatkozó komoly nyári szárazság volt. Elemzők jelentős mennyiségi és minőségi problémákat becsültek. A brazil kávétermelő gazdaságok a száraz idő és az emelkedő árak láttán a szokásosnál korábban kezdték meg az idei betakarítást. Közben némi csapadékról is érkeztek hírek. Mindezek miatt (és a jónak tűnő idei ázsiai Robusta termés hatására is) a korábbi csúcsról az ár fokozatosan csúszott (kb 20%-ot) egyre lejebb és jelenleg a $169,43-as szintnél várja a mai kereskedés kezdetét. Az esést segítette az időszak folyamán megerősödő dollár valamint a brazil kormány szóbeli intervenciója, miszerint szükség esetén stratégiai kávé készleteiből is dob piacra.

Cukor
A május közepi 18 és 1/4 dolláros csúcsról a csukor ára 6,8%-ot esett és jelenleg 17 dollár közelében várja a piac nyitását. Az árat fundamentális irányból a nagyon bőséges kínálati oldal nyomja lefelé, míg keresleti oldalon nincs lényeges változás. A Blogger a cukor árát lefelé várja a következő időszakban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.