whos_among_us

2014. június 18., szerda

David Winters szerint Buffett a Coca-Cola teljes felvásárlására készül

Egy érdekes találgatás borzolja a kedélyeket a Coca-Cola (KO) részvényeseknél. David Winters Main állam beli befektetési guru (aki maga is Coca-Cola részvényes) arról beszélt, hogy a Berkshire Hathaway (BRK.A, BRK.B) a Coca-Cola felvásárlására készül. Azaz folytathatja a részvények piaci vételét és egy ponton az általa nem birtokolt részvényekre ajánlatot adhat és ezzel - akár - kivezesse a patinás vállalatot az amerikai tőzsdéről. 
David Winters - valuewalk.com
Pár megyjegyzés a hírhez:
  • A  Berkshire jelenleg a vállalat részvényeinek mindössze 9,1%-át birtokolja (bár ezzel is a legnagyobb tulajdonosa). Tehát meglehetősen távol van akár egy potenciális és többségi ellenőrzést biztosító 50%-os részesedéstől is. (Ami még nem a Winters által emlegetett teljes megvásárlás!)
  • A Coca-Cola értékének nagyságrendje (179 milliárd dollár körül van jelenleg) lényegesen meghaladja a Berkshire eddigi felvásárlási célpontjainak nagyságrendjét.  Például a Heinz-et a 3G Capital-lel közösen 28 milliárd dollárért vette meg tavaly.
  • A Berkshire-nek a nyilvános piaci adatok szerint jelenleg kb 42 milliárd dollár készpénzállománya van, de Buffett korábbi nyilatkozatai alapján ebből 20 milliárdot állandóan fenntart "vészhelyzetekre", főleg mivel komoly invesztíciói vannak a biztosítási területen.
  • Elemzők kiszámolták, hogy ha Buffett akarja, lehet realitása a vásárlásnak, de a legvalószínűbb, hogy a Cola túl nagy még a Berkshire - 3G Capitals párosnak is egy teljes felvásárlásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.