whos_among_us

2014. június 16., hétfő

Geopolitika a héten

Nyár ide vagy oda, ismét érdekes  hét elé néz a világgazdaság.

Irak jelenleg - The Barell Blog, platts.com
A legfontosabb heti figyelni való az iraki helyzet változáasa. Irak ma a térség második legnagyobb kitermelője napi 2,5-3 millió hordó olajjal. Az ország északi, észak-keleti része egy, külföldi nagy hatalmak által (és főleg Törökország által) el nem ismert kurd kvázi állam alatt működik. Az észak-nyugati tartományok, területek jelenleg a támadó szunnita szélsőségesek (Iraki és Levantei Iszlám Állam - ISIS) ellenőrzése alatt van. A területeik átnyúlnak a destabilizálódott szír keleti kerületekre is. Az ország nyugati és déli részeit a központi sihita hatalom tartja ellenőrzés alatt egyenlőre. A problémás területek egyre közelebb húzódnak a déli fő olaj kitermelő területek irányába. 
Közben hírek érkeznek a szélsőségesek tömeges kivégzéseiről, ami fokozza a feszültséget. Reggeli hírek szerint az Egyesült Államok párbeszédet kezdett Iránnal a problémáról és több hadihajót vezényelt a térségbe. Korábbi hírek szerint a perzsa állam több elit katonai egységet vezényelne az ISIS ellen. Ugyanakkor Obama elnök, aki korábban sikeresen kivezette országát az iraki és afganisztáni háborúból, most hezitál, hogy újra belekeveredjen az iraki bizonytalan helyzetbe. Több elemző szerint ha a fő olajkitermelési térségek és érdekeltségek kerülnek veszélybe, az amerikaiaknak nem marad majd más lehetőségük, mint beavatkozni. Az országban egyeébként hatalmas népáramlás indult meg. A polgárok napok óta menekülnek. A sihiták főleg dél felé és a kurd területek felé, a szunnitál pedig az ISIS által ellenőrzés alá vont területek irányába.

Ha nem sikerül stabilizálni a helyzetet, az olaj ára akár tobábbi komolyabb csúcsot is megnézhet. Szerencsére az ISIS által ellenőrzött területek nem tartoznak a fő kitermelő helyek közé az országon belül. A WTI $106,63-nál áll a post írásakor, a Brent pedig $113 felett. Elemzők a WTI árát rövidtávon akár $110 fölé is el tudják képzelni már a héten, a geopolitikai helyzet romlása esetén.

A másik komoly geopolitikai problémaforrás, ami ismét feszültebbé kezd válni az az ukrán-orosz elmérgesedő helyzet. Ma reggeli hír szerint az orosz gázipari óriás, a Gazprom lezárja a gázszállításokat Ukrajna irányába, amíg ki nem egyenlíti a mintegy 2 milliárd dollár értékű gázszámláját. Ukrajna pedig bejelentette, egyoldalúan lezárta teljes határszakaszát oroszország felé. Korábban Kelet-Urkajnában fegyveresek elfoglaltak több határátkelőt, amin keresztül álítólag orosz páncélosok hatoltak be Ukrajna keleti területeire.

A Blogger rövid távon további olaj és nemesfém áremelkedésre, valamint a dollár erősödésére számít a fő devizapárokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.