whos_among_us

2014. július 2., szerda

Esik az észak amerikai földgáz piaci ára

Shale gáz mezők az USA-ban - ehelpfultips.com
Az észak-amerikai földgáz ára hatalmas hullámvasúton volt az elmúlt egy évben. A tavaly augusztusi $3,25 környéki árszintekről a téli nagy hidegek miatt $6,15-ig emelkedett  februárban, majd ezt követően ereszkedett, de a tartalékok olyan mértékben apadtak le, ami jóval az átlagos tavaszi ár fölött tartotta a földgáz értékét. Jelenleg 31%-kal alacsonyabbak a készletek az elmúlt 5 év ilyenkor szokásos átlagához képest. Az ár $4,42-on kezdte és $4,36-on zárta ma a napot.
Az EIA (U.S. Energy Information Administration) minden héten csütörtökön teszi közzé a gázkészlet adatokat. Az elemzők további jelentős készlet növekedést várnak, tehát az ár csökkenhet.
Ennek oka, hogy az új technológiás gáz (ún. Shale Gas) kitermelő kutak sokkal nagyobb mennyiségben képesek a földgáz felszínrehozásában, mint a hagyományosak. (Egy ohio-i helyi internetes lap szerint az államban található 352 új, kőzetrepesztéses technológiájú kút több gázt termel ki, mint az állam területén működő 51 ezer hagyományos kút.)
Mindez azt jelenti, hogy a leapadt készletek télre törénő visszatöltése a vártnál gyorsabb ütemben haladhat. 
Kisbefektetőként az amerikai gáz árára legegyszerűbben ETF-eken és certifikátokon keresztül fogadhatunk. Ezek között találunk az ár esésének és emelkedésének megfogadására alkalmasakat is. Népszerűek a tőkeáttételes változatok. Az idei nagy volatilitás különösen alkalmassá tette a terméket rövidtávú spekulatív befektetésekre. 
Várjuk tehát a holnapi készletadatokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.