whos_among_us

2014. július 1., kedd

Leépíti részesedését a Telenorban a norvég állam

A norvég telco gigász, a Telenor részvényesei több hírt is olvashattak a gazdasági sajtóban tulajdonukkal kapcsolatban. A Blogger ebben a post-ban röviden igyekszik összefoglalni ezeket.

  • Még június 20.-án döntött a norvég kormány arról, hogy csökkenti a Telenorban lévő részesedését. A teljes állami csomag 20%-ának eladása mellett döntött a minisztertanács. A csomag nagyjából 7,1 milliárd dollárt érhet. A bejelentés hatására a részvény ára 3,7%-ot esett, de a 140 koronás szint alá csak rövid időre került az árfolyam.
  • A Telenor megveszi indiai távközlési leányvállalatának fennmaradó 26%-át és ezzel 100%-os tulajdonosává válik a Uninornak.
  • ThingWorx és a Telenor egyik leányvállalata a Telenor Connexion hivatalosan is együttműködési megállapodást kötöttek arra, hogy közös ügyfeleik részére korszerű távközlési/informatikai megoldásokat biztosítsanak.
  • A Telenor Broadcast kiszállt a svéd C More médiacégből azzal, hogy a tulajdonos társ Bonnier-nek eladta 35%-os részesedését. Emlékezetes, hogy a cég korábban a Conax-ot eladta a Nagrának, csökkentve ezzel a kitettségét a leszálló ágban lévő pay-TV piacon.
  • A Telenor és a Tata Consulting 4 éves megállapodást írt alá a norvég vezetékes hálózat egyszerűsítésére és modernizálására.
A részvényesek irányából fontos az árfolyam szintentartása, vagy akár növekedése és a folyamatosan, évről évre növekvő osztalék hozam. A vállalat ennek biztosítása érdekében egyfelől növeli árbevételét, másfelől csökkenti költségeit, optimalizál.
A norvég állami csomag egy részének értékesítésével kapcsolatban még nem tudjuk a vevő vagy vevők személyét. A Blogger nem hiszi, hogy egy ekkora csomag egészét a szabadpiacon értékesítenék. Az értékesítés ténye mutatja, hogy a Telenor a norvég állam számára már sokkal kevésbé képez stratégiai tulajdont, mint korábban volt. (A StatOil esetében például megerősítették a stratégiai fontosságot és a jelenlegi, többségi állami rész teljes megtartását.) A 20% csomag eladásával a norvég állam részesedése 50% alá csökken majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.